Με ειδικό υλικό που
«θωρακίζει» τις επιφάνειες, η ομάδα καθαρισμού του Δήμου Αθηναίων
σβήνει τις ταγκιές. Αν υπάρξουν νέες, με ένα βετέξ καθαρίζονται
Είναι τραγική η εικόνα που
παρουσιάζει η οδός Αθηνάς. Στα ετοιμόρροπα νεοκλασικά, στα βρόμικα
πεζοδρόμια, στους τοίχους που είναι γεμάτοι «ταγκιές» ήρθαν να
προστεθούν, λόγω της απουσίας της Δημοτικής Αστυνομίας, οι δεκάδες
μικροπωλητές, που κάνουν το περπάτημα στα πεζοδρόμια αδύνατο. Κοντά σ'
αυτούς βάλτε και τα εκατοντάδες μηχανάκια που είναι παρκαρισμένα παντού.
Ο δρόμος παρουσιάζει μια εικόνα χάους, που εξαγρίωσε προ ημερών και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, όταν από το δημαρχείο κατέβηκε με τα πόδια ώς τη διασταύρωση με την Ερμού για να δει τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος καθαρισμού των όψεων των κτηρίων.
Χθες το πρωί ο Δημήτρης Τοπάλης από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου μάς ξενάγησε σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. Η εργασία επί της ουσίας είναι απλή: όσον αφορά τις σοβατισμένες προσόψεις, αρκεί να βαφτούν ξανά. Το πρόβλημα, ωστόσο, βρίσκεται στις μαρμάρινες κολόνες που κοσμούν τα νεοκλασικά, αλλά και στις επενδύσεις με μάρμαρο πολλών όψεων. Σ' αυτές χρησιμοποιείται ένα μη τοξικό, βιολογικό προϊόν που κατατρώει το χρώμα, το οποίο φεύγει στη συνέχεια με νερό υπό πίεση. Και πάλι, ωστόσο, ο καθαρισμός δεν είναι πλήρης, αφού όπου το μάρμαρο είναι πορώδες, τα χρώματα έχουν εισχωρήσει και αφήνουν τα ίχνη τους, όσο προσεκτικά κι αν γίνει η δουλειά.
Αμέσως μετά τον καθαρισμό οι επιφάνειες περνιούνται με αστάρι και στη συνέχεια με ένα δεύτερο υλικό που κατά μία έννοια τις θωρακίζει. Εν ολίγοις, όταν ξαναλερωθούν με σπρέι, αρκεί ένα πέρασμα με βετέξ για να καθαριστούν.
Μέχρι στιγμής έχουν καθαριστεί οι μαρμάρινες κολόνες της Δημοτικής Αγοράς, οι αντίστοιχες του κτηρίου στη γωνία Αθηνάς και Ερμού, αλλά και οι κολόνες που είναι καλυμμένες με μαρμάρινες πλάκες στο κτήριο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου.
Ο καθαρισμός, ωστόσο, δίχως φύλαξη στη συνέχεια δεν είναι αρκετός. Οι εξωτερικές μαρμάρινες κολόνες που κοσμούν τη Δημοτική Αγορά έχουν ήδη καθαριστεί δύο φορές, αφού οι βάνδαλοι είναι εκεί για να τις ξαναλεκιάσουν. Το ίδιο συνέβη και με τις όψεις του κτηρίου στη γωνία Αθηνάς και Ερμού, που μέχρι στιγμής έχουν περαστεί δύο φορές με χρώμα. Το θέμα, δε, είναι πως δεν έχουμε να κάνουμε με καλλιτέχνες δρόμου, οι οποίοι κάνουν γκράφιτι σε μικρές ή μεγαλύτερες επιφάνειες και στο τέλος-τέλος ομορφαίνουν την πόλη, αλλά με πιτσιρικάδες (προφανώς) που όπου βρουν καθαρό τοίχο «υπογράφουν» (ταγκιές).
Αντιθέτως, τα κτήρια των δύο τραπεζών στο τελευταίο τμήμα της οδού είναι πεντακάθαρα, αφού φυλάσσονται και στη διάρκεια της νύχτας, όπως και πολλές από τις όψεις μεγάλων καταστημάτων των οποίων την εμφάνιση φροντίζουν προφανώς οι ιδιοκτήτες τους.
Η Αμαλία Ζέπου, υπεύθυνη δικτύωσης με ομάδες πολιτών στο γραφείο δημάρχου, λέει: «Εχει παρατηρηθεί σε όλες τις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης πως όταν γίνεται συστηματικός καθαρισμός, μετά τουλάχιστον την τρίτη φορά οι ταγκιές σταματούν, αφού αυτοί οι οποίοι τις κάνουν προτιμούν να μη χαλάνε τα σπρέι τους χωρίς αποτέλεσμα».
Η ίδια θα πει πως αυτό το πρόγραμμα του δήμου είναι όντως πιλοτικό και πως θα ακολουθήσει ο καθαρισμός στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ερμού.
«Αυτή τη στιγμή δημιουργείται μια ειδική ομάδα καθαριότητας που θα ασχολείται αποκλειστικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Παράλληλα, όμως, εμπλέκουμε και τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εξηγώντας τους πως στη συνέχεια μπορούν οι ίδιοι απλά και εύκολα να καθαρίζουν τις προσόψεις», ολοκληρώνει η κ. Ζέπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου