ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Μια... διαφορετική και πολυεθνική Εκκλησία του Δήμου, με τη συμμετοχή
φιλοσόφων από όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην
Πνύκα, από το βήμα της οποίας αγόρευσαν στο παρελθόν σπουδαίοι
πολιτικοί, ρήτορες και στρατηγοί της αρχαιότητας, όπως ο Θεμιστοκλής, ο
Περικλής και ο Δημοσθένης.
Την
ειδική συνεδρία στην Πνύκα του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας,
που διεξάγεται στη χώρα μας με τη συμμετοχή 2.000 φιλοσόφων από 105
χώρες του κόσμου, άνοιξε ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, πρόεδρος της Διεθνούς
Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας
Προηγήθηκαν οι εισηγήσεις της Μεξικανής φιλοσόφου Τζουλιάνα Γκονζάλες που μίλησε για την πρακτική σοφία στην κομφουκιανή φιλοσοφία και του Κινέζου Τσεν Λάι που ανέλυσε τη σωκρατική φρόνηση σήμερα. «Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι σήμερα στην Ελλάδα», μας είπε ο Τσεν Λάι λίγο πριν ανέβει στο βήμα: «Πιστεύω ότι το μυστικό της λύσης του οικονομικού σας προβλήματος βρίσκεται στη φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να το βρείτε». Τη φιλοσοφία ως λύση και πρακτική σοφίας στην καθημερινή τους ζωή έχουν ήδη υιοθετήσει τα άτομα που αποτέλεσαν το πολύχρωμο ακροατήριο της χθεσινής συνεδρίας, όπως ο Μάρτιν Τόμπσον, καθολικός παπάς από την Αγγλία.
«Εχω πραγματικά εκστασιαστεί ήδη από τη Θέα», λέει ως γνήσιος Αγγλος και συνεχίζει: «Δίδασκα Θεολογία και με ενδιαφέρει πολύ η φιλοσοφία, γιατί ουσιαστικά είναι η βάση της θρησκείας και σε οδηγεί κάπου υψηλότερα. Σε μια μεταφυσική διάσταση. Αν το «μεταφυσικό» σου συναίσθημα δεν είναι ανεπτυγμένο, τότε ο εαυτός σου δεν μπορεί να λειτουργήσει. Εχετε πολύ μεγάλη παράδοση στη Φιλοσοφία. Εκεί πρέπει και να στραφείτε οι Ελληνες. Η φιλοσοφία σου δείχνει τον δρόμο και τις αρχές της κοινωνίας, της οικονομίας, της εργασίας της δικαιοσύνης. Ολα αυτά είναι απόρροια φιλοσοφικών ερωτημάτων».
«Εχω
έρθει στην Ελλάδα από την Ινδία όπου μένω και περιμένω να ακούσω για τη
φιλοσοφία του Κομφούκιου στην καθημερινή ζωή», υποστηρίζει ο σύνεδρος
από το Θιβέτ
Πατέρας Μάρτιν Τόμπσον. «Δίδασκα Θεολογία και με ενδιαφέρει πολύ η φιλοσοφία, γιατί ουσιαστικά είναι η βάση της θρησκείας»
Tu Weiming, Κίνα. «Η Κίνα βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να φροντίσουμε και για το πνεύμα»
Το συνέδριο παρακολούθησε και ο καθηγητής Tu Weiming-διευθυντής του Ινστιτούτου ανθρωπιστικών σπουδών του Πεκίνου που η χώρα του διεκδικεί τη φιλοξενία του επόμενου συνεδρίου φιλοσοφίας που θα γίνει το 2018.
Βαρβάρα Σομολίνοβα, Ρωσία. «Είμαι χαρούμενη που αυτό το συνέδριο γίνεται στη χώρα από όπου ξεκίνησαν όλα»
Νατάσα Παπανικολάου
ΦΩΤΟ Γ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΕΘΝΟΣ
«E» 8/8
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου