Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Μαραθώνιος παιχνιδιού στην Αθήνα


Το Athens Plaython είναι αυτό που υποδηλώνει το όνομά του. 
Ένας παιχνιδο-μαραθώνιος στην Αθήνα, ο οποίος προσπαθεί να σκοτώσει τον «σκοτεινό ιππότη» της κρίσης, δίνοντας χαρά και αισιοδοξία μέσα από παιχνίδια δρόμου που τραβάνε στον χρόνο, εργαστήρια νέων τεχνολογιών και game design. 
Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Athens Plaython, που αποτελείται από τους Χλόη Βαρελίδη, Άρτεμις Παπαγεωργίου, Μαρία Σαριδάκη και Θανάση Δημάκη, θα μυήσουν μικρούς και μεγάλους… playthonians σε ένα σύμπαν, όπου δεν μετράει τίποτα περισσότερο από τη διασκέδαση.


Τεστάροντας νέα παιχνίδια στις συναντήσεις που διοργανώνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου, τα playmeetups, αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην τελική ευθεία για το δεύτερο διήμερο φεστιβάλ του Athens Plaython. Μια γιορτή παιχνιδιού πόλης ξεκινάει νωρίς το πρωί και διαρκεί μέχρι αργά το βράδυ, διότι, όταν παίζεις, ο χρόνος σταματά και καμιά φορά μπορεί και να ξεχάσεις να… φύγεις.

Οι ενδορφίνες απελευθερώνονται στο Athens Plaython

Το πρώτο Athens Plaython έγινε σε σχετικά «κλειστό κύκλο» τον Νοέμβριο του 2011, στο Κ44 στο Γκάζι. Περισσότερα από 1.000 άτομα έπαιξαν 5 διαφορετικά παιχνίδια σε ένα πάρτι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, δίνοντας ζωή, χαρά και αισιοδοξία. Λίγες μέρες αργότερα, η ομάδα του Plaython προκρίθηκε στον διαγωνισμό «Disruption and Learning», του TedxAthens, και πήρε το δεύτερο βραβείο ανάμεσα σε 153 προτάσεις. Και κάπως έτσι η παρέα μεγάλωσε, οι συναντήσεις πλήθυναν και το Athens Plaython, πιο οργανωμένο από την πρώτη φορά, υποδέχτηκε, τον Σεπτέμβριο του 2012, περισσότερους από 3.000 Playthonoμάχους, οι οποίοι έπαιξαν και αγωνίστηκαν ασταμάτητα για δύο μέρες, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.



Για κάποιους, το Athens Plaython αποτελεί ένα παράλληλο σύμπαν, όπου μπορείς να απελευθερώσεις χωρίς ταμπού τις ενδορφίνες σου. Η ατμόσφαιρα είναι πάντα εορταστική, τα χρώματα έντονα, ο κόσμος ευτυχισμένος, τα γέλια δυνατά, η διάθεση ανεβασμένη και τα παιχνίδια πρωτόγνωρα. Είναι παιχνίδια μεγάλων διαστάσεων που παίζονται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, με ή χωρίς χρήση νέων τεχνολογιών, smartphones ή tablets, σχεδιασμένα από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, οι οποίοι μπορεί και να μην έχουν αντίστοιχη εμπειρία. Εμπνευσμένο από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ παιχνιδιού του κόσμου (Νέα Υόρκη, Βερολίνο και Αγγλία), το Athens Plaython δεν ζηλεύει σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω.

Το ζητούμενο είναι να μη διασκεδάσεις μόνο με την παρέα σου, να κάνεις νέους παιχνιδοφίλους, από διαφορετικούς «παιχνιδοκόσμους», να αναθεωρήσεις την πολύτιμη αξία και τη θέση του παιχνιδιού σε μια κοινωνία που τα δελτία ειδήσεων σκοτώνουν μέχρι και την παραμικρή αισιοδοξία που κουβαλάς, να θαυμάσεις τις ικανότητες του εαυτού σου και του smarthphone σου (αν δεν έχεις, σου δανείζουν για να παίξεις) και να αναγνωρίσεις ένα σωρό ενδιαφέροντα πράγματα μέσα από παιχνίδια αλλά και workshops που επιμελούνται με πολύ μεράκι οι game designers όλου του κόσμου.

Ο γκουρού των παιχνιδιών στην Αθήνα

Όλα τα προηγούμενα έρχεται να συζητήσει ο πασίγνωστος Αμερικανός σχεδιαστής παιχνιδιών, συγγραφέας του «Well Played Games», ακαδημαϊκός, πατέρας των New Games Movement αλλά και θεωρητικός της διασκέδασης Bernard De Koven. Μαζί με σχεδιαστές, παίχτες, καλλιτέχνες, ερευνητές και εκπαιδευτικούς θα ρίξουν στο τραπέζι του Αthens Plaython Τalks θέματα όπως το παιχνίδι ως τέχνη και δημόσια παρέμβαση, αλλά και ως δραστηριότητα που προκαλεί κοινωνικές αλλαγές αλλά και μεταβολές του αστικού τοπίου.

Αν είστε έτοιμοι να πάρετε μέρος σε παιχνιδοσυζητήσεις, αν θέλετε να κυνηγήσετε δράκους φτιαγμένους από laser, να σώσετε την πόλη από τις αδυσώπητες πριγκίπισσες, να γράψετε street art ποιήματα, να χτίσετε ανθρώπινους πύργους και να ψιθυρίσετε μυστικά τραγούδια, ξέρουμε πού θα βρίσκεστε στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου.

Οι δράκοι εισβάλλουν στο Θησείο

Φέτος, τα ιστορικά στενά του Θησείου μετατρέπονται σε μία μεγάλη παιχνιδοχώρα. Η ομάδα του Plaython ετοιμάζει το περίπτερο όπου θα μοιράζει τα ειδικά βραχιολάκια, για να έχουν όλοι δωρεάν πρόσβαση στα παιχνίδια. Οι οδηγίες των παιχνιδιών γνωστοποιούνται σε όλους και ο κόσμος συμμετέχει σε όποιο του κάνει κέφι, δηλαδή... σε όλα.



«Λάβαμε 30 προτάσεις παιχνιδιών, από Ελλάδα και εξωτερικό. Κρατήσαμε τις 13 αντί για τις 5 που είχαμε αρχικά προγραμματίσει» μας λέει η Μαρία Σαριδάκη, υπεύθυνη έρευνας του Athens Plaython. Όσον αφορά το περιεχόμενό τους; «Όλα έχουν σχέση με τους ευρωπαϊκούς μύθους των Δράκων». Σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Helindra, τέσσερα θέατρα δρόμου θα φέρουν στην Αθήνα τη ροκ όπερα «Dragon». Και οι παίχτες θα κληθούν να παίξουν με τους καλλιτέχνες. Απώτερος σκοπός; «Να φέρουμε το νόημα του παιχνιδιού ξανά μέσα στην πόλη. Nα δημιουργηθεί ένα είδος κοινότητας που λειτουργεί και δημιουργεί ομαδικά, να διασκεδάσει και να αναβαθμίσει την ποιότητα της πόλης μέσα από το παιχνίδι αλλά και να επαναοικειοποιηθεί τους χώρους που της ανήκουν» τονίζει η Μαρία. Και συνεχίζει: «Tο παιχνίδι μπορεί να αντιμετωπιστεί και ως εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό, ακόμα και ως πολιτικό εργαλείο σε περιόδους κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών».
ΤΕΤΑΡΤΗ, 7 Αυγούστου 2013
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ ART,
τεύχος 324 στις 1 Αυγούστου 2013
Βίκυ Λεβαντή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου