Δεκαετές σχέδιο υποστήριξης και συντήρησης της νεκρής πόλης
Το πρόβλημα της Πομπηίας ήταν
ανέκαθεν τα φυσικά φαινόμενα. Κάποτε η έκρηξη του Βεζούβιου, τώρα οι
κλιματικές αλλαγές, που με το πέρασμα του χρόνου είναι ικανές να
προκαλέσουν μη αναστρέψιμες ζημιές αν δεν υπάρξει άμεση επέμβαση.
Γι' αυτό, το καλοκαίρι του 2014 θα ξεκινήσει το «Pompei Sustainable Preservation Project», ήγουν το 10ετές Σχέδιο Υποστήριξης και Συντήρησης της Πομπηίας, το οποίο έχουν αναλάβει το Βιοκλιματικό Ινστιτούτο Φραουνχόφερ (Ibp) του Ινστιτούτου Αποκατάστασης του Πολυτεχνείου του Μονάχου της Βαυαρίας (Tum) και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Αποκατάστασης και Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Iccrom), με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου για τα Αρχαιολογικά Αγαθά και τα Μνημεία του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών της Κατάνιας (Ibam-Cnr).
Οι τρεις φάσεις-κλειδιά είναι: μελέτη, έρευνα και αποκατάσταση.
«Το σχέδιο προβλέπει τη μελέτη και την ανάπτυξη νεωτερικών μεθόδων και τεχνολογιών για τις επεμβάσεις αποκατάστασης και στερέωσης των αρχαίων κτηρίων, για να αποκλειστεί η περαιτέρω φθορά, αλλά και για να ελέγχονται καλύτερα τα περίπου δύο εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται την Πομπηία κάθε χρόνο», εξηγεί ο Ντανιέλε Μαλφιτάνα, διευθυντής του Ibam-Cnr.
«Θα μελετηθούν και οι εκτάσεις πρασίνου, οι συμβατές με την ιστορική αξία των αρχαίων κήπων. Επιπλέον, θα σχηματίσουμε επιτόπου μια νέα γενιά ερευνητών και συντηρητών, προερχόμενων από διαφορετικές χώρες, που θα αντιπαρατεθούν με τους ειδικούς στον τομέα. Οι καλύτερες πρακτικές που θα γεννηθούν απ' όλη αυτή τη διαδικασία θα εφαρμοστούν στη συνέχεια σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους», συμπληρώνει ο ίδιος.
Τα ινστιτούτα που ενέχονται θα συνεργαστούν με την ειδική ανώτατη αρχή για τα αρχαιολογικά αγαθά της Νάπολης και της Πομπηίας και με το ανώτατο ινστιτούτο για τη διατήρηση και συντήρηση προκειμένου να μεταβάλουν την Πομπηία σε κέντρο έρευνας για τη διατήρηση της αρχαίας αρχιτεκτονικής.
«Το σύνολο των γνώσεων και της αυθεντίας με το οποίο μπορούμε να εφοδιάσουμε το διεθνές σχέδιο περιλαμβάνει διαγνώσεις, γεωφυσικές έρευνες, βιοαρχαιολογία, αρχαιομετρία των υλικών, αποκαταστάσεις των φρέσκο, πληροφοριακά συστήματα, χάρτες επικινδυνότητας, τεκμηριώσεις και επικοινωνιακές μεθόδους», ολοκληρώνει ο Μαλφιτάνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου