Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

2013: ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΈΤΟΣ ΚΑΒΑΦΗ

 

 Κωνσταντίνος Π.Καβάφης (Stephanos Geroulanos, Günther Demski, Vassiliki Pena, « Münzen und Poesie », Skira, Wien 2006, σελ.2)
 
Η UNESCO κάθε χρόνο τιμά προσωπικότητες και εορτάζει γεγονότα, που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού και της Επικοινωνίας. Συμμετέχει στις ημέρες μνήμης ιστορικών γεγονότων που εορτάζονται από τα κράτη μέλη και στις επετείους που αφορούν εξέχουσες προσωπικότητες, με σκοπό να τους προσδώσει μια οικουμενική διάσταση και σημασία. Φέτος, η UNESCO, αναγνωρίζοντας την διεθνή απήχηση και τον αντίκτυπο της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη, συνέδεσε το όνομά της με την 150η επέτειο από τη γέννησή του. (http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/anniversaries-celebrated-by-member-states/)
 
2013: ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΈΤΟΣ ΚΑΒΑΦΗ
150η επέτειος από τη γέννηση του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη (1863-1933)
Ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1863, Αλεξάνδρεια - 1933, Αλεξάνδρεια) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, το έργο του οποίου επηρέασε –και συνεχίζει να επηρεάζει– πλειάδα ξενόγλωσσων συγγραφέων και ποιητών (όπως οι Forster, Αuden, Yourcenar) αλλά και σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο.
Η πρώτη συλλογή με τα 154 ποιήματα του καβαφικού ‘Κανόνα’ κυκλοφόρησε σε βιβλίο μετά θάνατον το 1935. Τα ποιήματα του κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: τα ιστορικά, τα φιλοσοφικά και τα αισθησιακά.
( http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/anniversaries-celebrated-by-member-states/2013/)
 
ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΚΑΒΑΦΗ:
1.   ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ «Η Παγκοσμιότητα του Κωνσταντίνου Καβάφη»
2.   Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ
3.   Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

ΜΠΑΚΟΥ, ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ, 11 Δεκεμβρίου 2012: Παρουσίαση βιβλίου-αφιερώματος στον Κωνσταντίνο Καβάφη, ενόψει του επετειακού έτους Καβάφη 2013
Στις 11 Δεκεμβρίου 2012, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου-αφιερώματος για τον Κωνσταντίνο Καβάφη στο Σλαβικό Πανεπιστήμιο του Μπακού. Το βιβλίο – η έκδοση του οποίου τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Μπακού– επιμελήθηκε το Κέντρο Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Στο βιβλίο περιέχεται και αριθμός ποιημάτων του Καβάφη, στα ελληνικά και σε αζερική μετάφραση. Στην παρουσίαση παρέστησαν ο Έλληνας Πρέσβης στο Μπακού, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδος, καθώς και η κα Gunay Effendieva, Γεν. Γραμματεύς της Εθνικής Επιτροπής του Αζερμπαϊτζάν για την UNESCO.
 ΝΕΑ:
Οι Εθνικές Επιτροπές για την UNESCO συμμετέχουν στην 150η Επέτειο από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη
1. Η Εθνική Επιτροπή για την UNESCO του Αζερμπαϊτζάν
2. Η Εθνική Επιτροπή για την UNESCO της Αιγύπτου (www.egnatvom.org.eg/)
3. Η Εθνική Επιτροπή για την UNESCO της Ιταλίας (www.unesco.it/cni/)
4. Η Φλαμανδική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO
5. Η Εθνική Επιτροπή για την UNESCO της Ουγγαρίας (www.unesco.hu/ )
6. Η Εθνική Επιτροπή για την UNESCO της Πορτογαλίας (www.unesco.pt/ )
6. Η Εθνική Επιτροπή για την UNESCO του Λιβάνου (www.lncu.org/index.php/en/ )
7. Η Εθνική Επιτροπή για την UNESCO της Χιλής (www.comisionunesco.cl )

http://www.unesco-hellas.gr/gr/years_of_kavafi.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου