Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ηράκλειο: Έργα πολιτισμού στην Πεδιάδα

Δύο νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 102.000 ευρώ, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ έπειτα από πρόταση του δήμου Μινώα Πεδιάδας, και αφορούν στην ανάδειξη και την προβολή του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. Πρόκειται για τα έργα προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, και την καταγραφή, αποτύπωση και προβολή των Βυζαντινών εκκλησιών του δήμου.
Το πρώτο έργο αφορά στη δημιουργία μίας διαδραστικής διαδικτυακής πύλης παρουσίασης των πολιτιστικών μνημείων, αλλά και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στη περιοχή, με επίκεντρο τους τρεις βασικούς οικιστικούς πυρήνες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Θραψανού, σε συνδυασμό με την πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση του Δήμου.



Το δεύτερο έργο αφορά στην ανάδειξη των βυζαντινών εκκλησιών που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλους τους οικισμούς του δήμου, χρονολογούνται μεταξύ 12ου - 15ου αιώνα και αποτελούν μνημεία πολιτισμού και ιστορίας. Στα πλαίσια της πράξης προβλέπεται ακόμη να καταγραφούν και φωτογραφηθούν οι τοιχογραφίες που υπάρχουν στους συγκεκριμένους ναούς και οι οποίες φθείρονται στο πέρασμα των ετών, να συλλεχθούν ιστορικές πληροφορίες, να αποτυπωθούν οι Βυζαντινές εκκλησίες σε ειδικό χάρτη και να δημιουργηθεί επιστημονικό λεύκωμα.
Πηγή:  www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου