Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Εγκαινιάστηκε η ψηφιοποίηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης Πόντου στην Εύξεινο Λέσχη Νάουσας

27.03.2013
Εγκαινιάστηκε  η ψηφιοποίηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης Πόντου στην Εύξεινο Λέσχη Νάουσας
Παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Θόδωρου Καράογλου, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής 24 Μαρτίου η ψηφιοποιημένη βιβλιοθήκη της , φιλοξενούμενης στο κτίριο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης του Πόντου.

Πάνω από 1000 τόμοι και 300.000 περίπου ψηφιακές σελίδες παραδόθηκαν, σε ηλεκτρονική μορφή, από τον καθηγητή Φυσικής του ΑΠΘ κ. Μανολίκο στον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης κ. Φανιάδη. Την παρουσίαση της ψηφιοποίησης έκανε ο υπεύθυνος για την υλοποίηση της κ. Αμανατίδης.

Την βιβλιοθήκη μπορεί να την παρακολουθήσει ψηφιακά κανείς μέσα από την ιστοσελίδα  της Λέσχης  (http://www.efxinoslesxi.gr/) όπου υπάρχει σύνδεσμος με το ΑΠΘ.

Στη σημαντική προσφορά υλοποίησης του έργου από την  πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ημαθίας και τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΛΠΝ κ. Φανιάδης.

Την αναγκαιότητα για ενίσχυση της προσπάθειας απόκτησης κτιρίου, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση στο κοινό της βιβλιοθήκης, τόνισε προς τον κ. Καράογλου ο εκπροσωπών τον κ. Καραπαναγιωτίδη, περιφερειακός σύμβουλος κ. Καλαιτζίδης.

Την σημαντική προσφορά όλων των διοικήσεων σε αυτό το σημαντικό έργο και την αναγκαιότητα συντήρησης των 1000 τόμων, που αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ανέδειξε ο δήμαρχος Νάουσας κ. Καραμπατζός.

Ο κ. Καράογλου συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, η οποία διασώζει μια σημαντική κληρονομιά του Ποντιακού Ελληνισμού, τον οποίο έφερε οι Αργυροπουλίτες, αφήνοντας πίσω περιουσίες και τιμαλφή, για να φορτώσουν στα κάρα της προσφυγιάς, τους τόμους των βιβλίων. Την τελετή των εγκαινίων έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων.

Παραβρέθηκαν οι βουλευτές κ. Βεσυρόπουλος και κ. Μπατσαρά, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Καλαιτζίδης, ο  δήμαρχος Νάουσας κ. Καραμπατζός, ο εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή του Β΄ΣΣ, υποδιοικητής της ΙΜΠ Ταξίαρχος κ. Τσακνής, ο διοικητής της ΠΥΝ κ. Παλαμούτης,   περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο  διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του Υ.ΜΑ-Θ κ. Κανονίδης, ο οποίος βοήθησε σημαντικά σε αυτή την δράση, καθώς και δεκάδες Πόντιοι που κατέκλυσαν κάθε γωνιά της αίθουσας παρουσίασης. Πηγή: laosver.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου