Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα


Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

| Εκτύπωση | 22/03/2013 |

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών της Ευρωβουλής η έκθεση Όμεν
Θεοχάρους και Πιτσιλλίδης είπαν «όχι» στην έκθεση για την Τουρκία, επειδή παραβιάστηκαν κόκκινες γραμμές

Ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά, με πολιτική συνέπεια αλλά και προς αποφυγή δημιουργίας κακού προηγούμενου, οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους και Ανδρέας Πιτσιλλίδης καταψήφισαν την έκθεση αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής πορείας στην ΕΕ, που ετέθη χθες σε ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών. Η έκθεση υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών, όμως, παράγραφοι και φράσεις, καθώς και ελλείψεις οι οποίες αφορούν σημαντικά ζητήματα στο Κυπριακό και οδηγούν σε απαλλαγή της Τουρκίας των ευθυνών της, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν άνοιγμα κεφαλαίων, δεν επέτρεψαν στην κ. Θεοχάρους και στον κ. Πιτσιλλίδη να δώσουν θετική ψήφο.

Οι δύο ευρωβουλευτές, με δήλωσή τους, κατανοούν τις προσπάθειες της εισηγήτριας του ΕΛΚ Ρία Όμεν και την ευχαριστούν για τη στήριξη που έδωσε στην απόρριψη τροπολογίας, που ήθελε την παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τουρκοκύπριων παρατηρητών, όμως, από την άλλη, σημειώνουν ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, οι οποίες παραβιάστηκαν, και, ως εκ τούτου, η συνολική έκθεση δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή.
Τα αρνητικά της έκθεσης
Στην ανακοίνωσή τους, Θεοχάρους και Πιτσιλλίδης αναφέρουν τα ακόλουθα αρνητικά σημεία της έκθεσης, που ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές:
1. Στην παράγραφο για Κυπριακό δεν καταλογίζονται ευθύνες στην Τουρκία για το αδιέξοδο. Αντιθέτως, καταλογίζονται ίσες ευθύνες, πράγμα που είναι απαράδεκτο, καθότι η Τουρκία είναι που κατέχει την Κύπρο και δεν επιθυμεί την επανένωση.
2. Δεν έγινε δεκτή τροπολογία της κ. Θεοχάρους, με την οποία διευκρινιζόταν ότι η νομική συμφωνία για το «απευθείας εμπόριο» μεταξύ των εμπλεκομένων μερών οφείλει να στηρίζεται και θα είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, και να μην οδηγεί σε διχοτομικές ατραπούς.
3. Απαλείφθηκε η φράση «in parallel» στην αρχική παράγραφο 23, την αναφερομένη στο Κυπριακό και ως εκ τούτου γίνεται αποσύνδεση αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου με το «εμπόριο».
4. Στην έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ανοίξει τα τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια 23-24 και 15. Το 15 αφορά στην ενέργεια. Πώς να ανοίξει το κεφάλαιο για την ενέργεια, όταν η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας; Τα κεφάλαια 23-24 για τη δικαστική εξουσία και δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα δεν μπορούν να ανοίξουν ενόσω υπάρχει κατοχή στην Κύπρο.
5. Στην έκθεση δεν έγιναν δεκτές οι τροπολογίες για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και για τα θρησκευτικά μνημεία στα κατεχόμενα. Επίσης δεν έγινε δεκτή τροπολογία για τα θρησκευτικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Θετικά σημεία
Από την άλλη, στα θετικά της όλης διαπραγμάτευσης και της έκθεσης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
1. Απετράπη η θέση του φιλοτουρκικού μπλοκ περί παρουσίας Τουρκοκυπρίων παρατηρητών στη βάση του μοντέλου του Συμβουλίου της Ευρώπης.
2. Απετράπησαν αναφορές που ζητούσαν εδώ και τώρα την εφαρμογή του «απευθείας εμπορίου» και της σύνδεσης της «άρσης της απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, με την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου.
3. Θετικό στοιχείο είναι η αναφορά στους αγνοουμένους και στον εποικισμό, παρότι και την υστάτη έγινε προσπάθεια για να διαφοροποιηθεί και αυτή η φράση.
3. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την απογοήτευσή του που η Τουρκία δεν σεβάστηκε την Κυπριακή Προεδρία. Ήταν μια θέση την οποία εξ υπαρχής είχε διατυπώσει και διεκδικήσει η κ. Θεοχάρους.
4. Η Τουρκία απλώς καλείται να υπογράψει και να εφαρμόσει το Δίκαιο της Θάλασσας και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κείμενο θα μπορούσε να ήταν πιο ισχυρό.
5. Θεωρείται αυτονόητο και θετικό ότι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που καλείται να ανοίξει τα λιμάνια της, διότι αναγνωρίζονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα εφ' όλης της Κύπρου, παρότι η Τουρκία δεν της επιτρέπει να τα ασκεί αποτελεσματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου