Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η Γαλλία αδειάζει τα μουσεία της από πίνακες που έκλεψαν οι Ναζί

Η Γαλλία αδειάζει τα μουσεία της από πίνακες που έκλεψαν οι Ναζί

Επιστρέφει κλεμμένους θησαυρούς τέχνης στους εβραίους κατόχους τους

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2013 08:00 |
O Τόμας Σέλντορφ μπροστά από τους πίνακες της οικογένειάς του μαζί με τη γαλλίδα υπουργό Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί
Η Γαλλία αδειάζει τα μουσεία της από πίνακες που έκλεψαν οι Ναζί
Η Γαλλία επιστρέφει επτά πίνακες που είχαν κλαπεί από τους εβραίους κατόχους τους στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε που η ναζιστική αντισημιτική προπαγάνδα είχε εξαπλωθεί στην Ευρώπη κι ανάγκασε πολλούς Εβραίους είτε να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους είτε να πουλήσουν πολύτιμα κειμήλια προκειμένου να έχουν χρήματα για να διαφύγουν σε άλλη ήπειρο.
Οι επτά πίνακες αυτοί προορίζονταν για τον χώρο τέχνης που ο Αδόλφος Χίτλερ ήθελε να χτίσει στην αυστριακή πόλη Λιντζ.
Η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί υποδέχθηκε χθες στο Παρίσι τον Αμερικανό Τόμας Σέλντορφ για να του παραδώσει έξι από τους πίνακες, μεταξύ των οποίων και έργα των βενετσιάνων μπαρόκ ζωγράφων του 18ου αιώνα Αλεσάντρο Λόνγκι, Σεμπαστιάνο Ρίτσι, Γκασπάρε Ντιτσιάνι.
Οι πίνακες ανήκαν στη συλλογή του παππού του Ρίχαρντ Νάουμαν και εξετίθεντο στο Λούβρο και σε άλλα μουσεία της Γαλλίας, μαζί με άλλα 2.000 έργα τέχνης που υφαρπάχθηκαν, εκλάπησαν ή κατασχέθηκαν παράνομα εκείνη την περίοδο.
Στο τέλος του πολέμου, όταν ο Χίτλερ είχε πεθάνει και η Ευρώπη βρισκόταν σε ανοικοδόμηση, πολλά έργα τέχνης βρέθηκαν στα αζήτητα και εκατοντάδες χιλιάδες θησαυροί θεωρήθηκαν ότι ανήκαν σε Γάλλους κι έτσι βρήκαν τη θέση τους σε διάφορα μουσεία.
Η ιστορία της παράνομης απόκτησης της εβραϊκής περιουσίας από τη γαλλική κυβέρνηση του Βισί που συνεργάστηκε με τους Ναζί παρουσιάζεται σε μια έκθεση στο Μουσείο Εβραϊκής Ιστορίας - Μνημείο Σοά στην περιοχή Μαρέ στο Παρίσι.
Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Εθνικών Μουσείων της Γαλλίας Μπρούνο Σονιέ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι από τους 100.000 θησαυρούς που εκλάπησαν στο έδαφος της Γαλλίας την περίοδο 1940-44 έχουν επιστραφεί πολλές χιλιάδες σε εβραϊκές οικογένειες.
Οι διαδικασίες ταυτοποίησης και εξακρίβωσης καθυστερούν την επιστροφή των υπόλοιπων έργων, όμως η γαλλική κυβέρνηση με τη χθεσινή τελετή παράδοσης στον 82χρονο εβραίο απόγονο εκφράζει τη συνέχεια αυτής της «επιστροφής στον πραγματικό κάτοχο».
Ο έβδομος πίνακας, «Η παύση» του Ολλανδού Πίτερ Γιαντς Βαν Ας, κλάπηκε από αξιωματικούς της Γκεστάπο στην Πράγα το 1939 από έναν εβραίο τραπεζίτη, τον Γιόζεφ Βίνερ. Ο οποίος πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μετά τον πόλεμο ο πίνακας θεωρήθηκε ότι ανήκε σε κάποιον γάλλο πολίτη και εσφαλμένα απεστάλη στο Παρίσι.
Για χρόνια βρισκόταν στο Λούβρο, έως τα μέσα του 2000 που οι απόγονοι του Βίνερ τον εντόπισαν ηλεκτρονικά κι άρχισαν τις διαδικασίες ανάκτησής του. Ο τότε γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιλόν έδωσε το πράσινο φως για να επιστρέψει στην οικογένεια. Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου