Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η αρχαία τέχνη που μας παρηγορεί

«Η αρχαία τέχνη που μας παρηγορεί»

Με πλήθος εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα γιορτάζεται και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2013 08:00 |
Αντί για «πορεία κατά της κρίσης», όπως πέρυσι, σήμερα θα πραγματοποιηθούν βραδιές ποίησης σε κάθε γωνιά της χώρας.
«Η αρχαία τέχνη που μας παρηγορεί»


Προβολές, απαγγελίες, σχολικές εκδηλώσεις, τραγούδια και συζητήσεις υποδέχονται σήμερα σε όλη την Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που θεσπίστηκε πριν από 15 χρόνια με πρωτεργάτη τον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα.
Είναι σήμερα η ποίηση αντίδοτο στις δυσκολίες; ρωτούμε τον ποιητή Γιάννη Κοντό. «Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα η ποίηση; Μα ό,τι σήμαινε πάντα. Αρτεσιανά συναισθήματα. Πολιτικός λόγος. Ερωτας για όλα και για όλους. Κοιτάξτε τον Καβάφη, κοιτάξτε τον Παλαμά. Τι χρώματα, τι μουσική. Τα ελληνικά εξαγνίζονται με την ποίηση. Και φυσικά αυτή η αρχαία τέχνη μάς παρηγορεί. Μην προσπαθούμε να την ερμηνεύσουμε φιλολογικά. Η ποίηση κυκλοφορεί μαζί με το αίμα στις φλέβες μας».
«Και περπατάς τους δρόμους της κρίσης. Ανάμεσα στα σώματα της φτώχειας και τη γύμνια της εξαθλίωσης, τους αγκώνες της καταστολής και τον φόβο του άλλου, τους ανέργους, την πρέζα, τους αστέγους και τον αλεξίσφαιρο κυνισμό. Και λες τι κάνω; Τι γράφω; Γράφω για αυτά; Γράφω με αυτά; Γράφω παρ' όλα αυτά; Τελικά, μάλλον απλά γράφεις και προσπαθείς να ταιριάξεις αυτό το "απλά'" στον κόσμο που σου δόθηκε. Αλλωστε η ποίηση είναι άλλος ένας τρόπος να ακουμπάς τον άλλον μέσα στο σκοτάδι και κυρίως τις φορές που ξέρεις πως κανείς δεν είναι εκεί», δίνει τη δική του εκδοχή ο Θωμάς Τσαλαπάτης, με κρατικό βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα το 2012.

Εκδηλώσεις. Ολα αυτά λίγο προτού δοθεί το έναυσμα για τις εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. «Η Ημέρα της Ποίησης μέσα από τη ματιά της σκηνοθέτιδος Μαίρης Κουτσούρη» βρίσκει χώρο απόψε στις 19.00 στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με προβολές ντοκιμαντέρ αφιερωμένων στους Καβάφη, Σικελιανό, Βάρναλη, Εμπειρίκο, με πρόλογο από τους Κώστα Αλαβάνο, Ανδρέα Στάικο, Γιώργο Παυριανό.
Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά θα δώσουν το «παρών» 32 ποιητές. Υπό τον τίτλο «Οταν η μουσική συναντά την ποίηση», μαθητές της Θεσσαλονίκης θα απαγγείλουν το αγαπημένο τους ποίημα στο Βιβλιοπωλείο Ιανός (19.00), ενώ η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης διοργανώνει στις 18.30 βραδιά ποίησης και παρουσίαση του βιβλίου του Αγγελου Δελιακίδη «Ποίηση».
Στην Καλαμάτα, ποιητές και ποιήτριες της πόλης προσφέρουν απαγγελίες στις 19.30, στo Public. Βραδιές ποίησης διοργανώνουν ακόμη η Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος Μακρή, στα Τρίκαλα (19.30), ο χώρος Πολιτισμού stage Λάρισας (20.30) και το καφέ Οπερα του Βόλου (20.00).



ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αρωμα Καβάφη
Στον Καβάφη είναι αφιερωμένη η εκδήλωση του πολυχώρου Public, στις 19.30, με εισήγηση Αντώνη Φωστιέρη, αναγνώσεις, αποσπάσματα ταινιών και μελοποιημένα ποιήματα. Αλλά και η βραδιά στο Underground Εντευκτήριο στη Θεσσαλονίκη όπου απαγγέλλουν, μεταξύ άλλων, οι Ντίνος Χριστιανόπουλος, Θωμάς Κοροβίνης και εξ αποστάσεως οι Τίτος Πατρίκιος, Δ. Ν. Μαρωνίτης, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γιώργος Χρονάς (λεπτομέρειες στην Ατζέντα, σελ. 42). Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου