Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Βυζαντινά μνημεία με θέα την Ακρόπολη.

 Έκθεση του Κώστα Παπασταμούλη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Πηγή: ΑΠΕ  26/03/13-15:27
Με κέντρο την Ακρόπολη και συνδετικό κρίκο τα βυζαντινά, μεταβυζαντινά και τα οθωμανικά μνημεία της Αθήνας που έχουν οπτική επαφή με τον ιερό βράχο, ξεκινά τον Απρίλιο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Ναός και Μνημείο: Βυζαντινά μνημεία με θέα τον βράχο της Ακρόπολης» του ζωγράφου Κώστα Παπασταμούλη.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 50 έργα σε ακουαρέλα με θέμα τους την τοπιογραφία γύρω από τον βράχο της αθηναϊκής Ακρόπολης. Ο καλλιτέχνης, συνεχίζοντας την παράδοση της ζωγραφικής αποτύπωσης ιστορικών τόπων, αποδίδει στις ακουαρέλες του τον αρχαιολογικό χώρο από κάθε γωνιά της πόλης, κάθε ώρα της ημέρας, σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες και συνδέει το κεντρικό θέμα του, την Ακρόπολη, με τα υπάρχοντα βυζαντινά, μεταβυζαντινά, αλλά και οθωμανικά μνημεία.
Υποδείγματα μέτρου και αρμονίας, υπολείμματα του μεσαιωνικού παρελθόντος, οι σωζόμενοι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί της Αθήνας, που αποτελούν τη σύνδεση ανάμεσα στην αρχαία και τη νεότερη πόλη εμπνέουν τους καλλιτέχνες έως τις μέρες μας.
Την έκθεση πλαισιώνουν φωτογραφίες του 19ου αιώνα από τα ιστορικά και φωτογραφικά αρχεία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (συλλογή Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας). Πρόκειται κυρίως για λήψεις του Γεωργίου Λαμπάκη (1854-1914), πρωτοπόρου στη διάσωση, αποτύπωση και μελέτη των χριστιανικών μνημείων. Το δίπολο ζωγραφική-φωτογραφία αποκαλύπτει με τον καλύτερο τρόπο την αδιάσπαστη πορεία της Αθήνας στον χρόνο.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 και ώρα 7.30 μμ.
Η διάρκεια της είναι έως τις 12 Μαΐου 2013. Πηγή: express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου