Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Νέες εκδόσεις από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

Από το εξώφυλλο της έκδοσης «Πρακτικά Συνεδρίου Ελλάδα και Γαλλία τον 19ο αιώνα».


Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει τις 4 πρόσφατες εκδόσεις του, που περιλαμβάνουν τα βιβλία: «Πολιτικές Βιογραφίες 2: Γεώργιος Καφαντάρης», «Πρακτικά Συνεδρίου Ελλάδα και Γαλλία τον 19ο  αιώνα», «Ο Ιερεμίας Μπένθαμ και η Ελληνική Επανάσταση» και «Εντυπώσεις από τον πόλεμο του 1912 - 1913: Μακεδονία – Ήπειρος».
«Γεώργιος Καφαντάρης – Πολιτική Βιογραφία»
Στο πλαίσιο της σειράς «Βιογραφίες πολιτικών», το Ίδρυμα της Βουλής εξέδωσε τον δεύτερο κατά σειρά τόμο «Γεώργιος Καφαντάρης», τον οποίο συνέγραψε ο Μανόλης Κούμας, επιχειρώντας τη σκιαγράφηση του πρωθυπουργού και κατ’ επανάληψη υπουργού, Γεώργιου Καφαντάρη, ο οποίος άφησε το στίγμα του στην πολιτική ζωή της χώρας ως κορυφαίο στέλεχος της βενιζελικής παράταξης, σε μια περίοδο μεγάλων μεταβάσεων, όπως το α´ μισό του 20ού αιώνα.



Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, έθεσε ως πρωταρχικό του στόχο τον οριστικό τερματισμό του εθνικού διχασμού, ενώ μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμμετείχε στις πρώτες προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού χώρου: του Κέντρου.
«Πρακτικά Συνεδρίου Ελλάδα και Γαλλία τον 19ο  αιώνα»
Σε αυτήν την έκδοση, καταγράφονται οι χαιρετισμοί και οι ομιλίες που εκφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «Ελλάδα και Γαλλία τον 19ο αιώνα / La France et la Grèce au XIXe siècle», το οποίο διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στις 29 και 30 Μαρτίου 2011.
«Ο Ιερεμίας Μπένθαμ και η Ελληνική Επανάσταση»
Αναδεικνύοντας τις ριζοσπαστικές δημοκρατικές απόψεις του μεγάλου βρετανού φιλοσόφου και νομομαθούς Ιερεμία Μπένθαμ και  μια άγνωστη ιδεολογική διάσταση του Αγώνα της Παλιγγενεσίας, η έκδοση αυτή μελετά τη σχέση του με τις πρώτες ελληνικές επαναστατικές κυβερνήσεις και το Σύνταγμα της Επιδαύρου.



Με στόχο την προσαρμογή του Ελληνικού Συντάγματος, έτσι ώστε το νεοσύστατο πολίτευμα να μην διολισθήσει σε μια μορφή αυταρχικής κυριαρχίας των αιρετών αρχόντων πάνω στους πολίτες, ο  Ιερεμίας Μπένθαμ παρενέβη – μετά από πρόσκληση ελλήνων ιθυνόντων - στα ελληνικά πράγματα, στέλνοντας διάφορα δοκίμια και επιστολές, τα οποία τότε δεν αξιολογήθηκαν ανάλογα, αλλά έχουν ιδιαίτερη σημασία ως κείμενα.
Την επιστημονική διεύθυνση της έκδοσης υπογράφει ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, υπό τις οδηγίες του οποίου εργάστηκε ομάδα ειδικών επιστημόνων (Φιλήμων Παιονίδης, Ανδρέας Τάκης, Γιάννης Τασόπουλος).
«Εντυπώσεις από τον πόλεμο του 1912 - 1913: Μακεδονία – Ήπειρος»
Η έκδοση αυτή αποτελεί φωτοαναστατική ανατύπωση του βιβλίου της ζωγράφου Θάλειας Φλωρά – Καραβία και δημιουργήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων και την ενσωμάτωση των απελευθερωμένων περιοχών στο ελληνικό κράτος.


 
 
Η Θάλεια Φλωρά – Καραβία ακολούθησε τον ελληνικό στρατό στην πορεία του, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και κατέγραψε με σχέδια και κείμενα τις εντυπώσεις της, αναδεικνύοντας το κοινωνικοπολιτικό πρόσωπο της Ελλάδας σε αυτήν τη δύσκολη ιστορική καμπή της, μέσα από τη συνένωση της ιστορίας με την τέχνη και αποδίδοντας με μοναδικό τρόπο το ηρωικό πνεύμα της εποχής. Την έκδοση συμπληρώνει εισαγωγικό κείμενο της ιστορικού τέχνης  Δέσποινας Τσούργιαννη, με πληροφορίες για το έργο της ζωγράφου και για το βιβλίο.   www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου