Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ο Αρης και η Αφροδίτη «έχασαν» τα τεχνητά μέλη που τους χάρισε ο Μπερλουσκόνι

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2013 20:04 |
Η Αφροδίτη και ο Αρης με τα τεχνητά μέλη (δεξιά) και δίχως αυτά.
 
Ο Αρης και η Αφροδίτη «έχασαν» τα τεχνητά μέλη που τους χάρισε ο Μπερλουσκόνι

 
 
«Εχασαν» τα τεχνητά μέλη που τους είχαν προστεθεί με πρωτοβουλία του πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι τα δύο αρχαία αγάλματα του Άρη και της Αφροδίτης που κοσμούσαν την έδρα της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Άρης στερήθηκε τα «αρρενωπά» χαρακτηριστικά του, ενώ η θεά του έρωτα έμεινε χωρίς χέρια, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο.

Τα μαρμάρινα αγάλματα ήταν δάνειο στο Παλάτσο Κίτζι από το μουσείο που έχει δημιουργηθεί στις Θέρμες του Διοκλητιανού. Το 2010 όμως ο Μπερλουσκόνι, θεωρώντας τα «ατελή», ζήτησε να αποκατασταθούν γρήγορα.

Παρά τις επικρίσεις των ιστορικών τέχνης, ο Άρης απέκτησε ένα χέρι, ασπίδα, πέος και ξίφος. Η Αφροδίτη απέκτησε και πάλι τα δύο της χέρια. Οι προσθήκες αυτές κόστισαν 70.000 ευρώ.

Τον Μάιο του 2012 τα αγάλματα επιστράφηκαν στις Θέρμες του Διοκλητιανού και τα «προσθετικά» μέλη αφαιρέθηκαν. Η Τζοβάνα Μπαντίνι, η υπεύθυνη για την αποκατάσταση των αγαλμάτων, είπε ότι από τις εργασίες αφαίρεσης δεν προκλήθηκαν ζημιές στα έργα τέχνης.

Το σύμπλεγμα των αγαλμάτων, που βρέθηκε στην Όστια το 1918, ανάγεται στο 175 μ.Χ., έχει βάρος 1,4 τόνους και ύψος 2,28 μέτρα. Ο Άρης φέρει τα χαρακτηριστικά του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου και η Αφροδίτη εκείνα της συζύγου του, Φαυστίνας.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου