Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Αρχαία Ολυμπία: Πράξη μείζονος σημασίας, ανυπολόγιστης ηθικής και ανθρωπιστικής αξίας από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη




Πολιτισμός (22/03/2013 01:22 )
Τη δυνατότητα να κατανοήσουν ακόμα καλύτερα τις διαστάσεις και την ανωδομή του Ναού του Διός, έχουν πλέον οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Χώρου της Ολυμπίας, μετά την ολοκλήρωση της μερικής αναστήλωσης ενός τμήματος του κορυφαίου μνημείου της αρχαιότητας που στέγαζε το μεγάλο λατρευτικό άγαλμα του Διός, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Οι εργασίες αναστήλωσης έγιναν από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και τη χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, στο οποίο ήταν αφιερωμένη η χθεσινή λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μέσα στην Ιερή Άλτη, παρουσία του Επιτρόπου του Ιδρύματος, Χάρη Λεβέντη.
Πράξη μείζονος σημασίας, ανυπολόγιστης ηθικής και ανθρωπιστικής αξίας
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από την της Ζ΄ΕΠΚΑ Αρχαίας Ολυμπίας Γεωργία Χατζή, που χαρακτήρισε την ευγενική υποστήριξη του αναστηλωτικού έργου από το Ίδρυμα Α.Γ Λεβέντη «πράξη μείζονος σημασίας, ανυπολόγιστης ηθικής και ανθρωπιστικής αξίας».
Στην ομιλία της αναφέρθηκε στη συνολική προσφορά του Ιδρύματος Α.Γ Λεβέντη, στο αναστηλωτικό έργο που αθόρυβα αλλά σταθερά πραγματοποιείται στην Ιερή Άλτη από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, την τελευταία 10ετία. Η πρώτη αναστηλωτική προσπάθεια αφορούσε την ύψωση του Κίονα Μ12 και την τοποθέτηση του Κιονοκράτου στη βορειοδυτική γωνία που ανέδειξε τη διάσταση του μεγαλοπρεπούς και εμβληματικού ναού της Άλτεως, η δεύτερη αφορούσε τη μερική αναστήλωση του Φιλιππείου - ολοκληρώθηκε το 2005 - και η τρίτη, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, αφορούσε και πάλι το Ναό του Διός και είχε ως στόχο την παρουσίαση του δυτικού οπισθοδόμου του ναού, κάτι που επετεύχθη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ζ΄ ΕΠΚΑ Αρχαίας Ολυμπίας, η διευθύντρια Γεωργία Χατζή είπε χαρακτηριστικά «Φαίνεται ότι οι αξίες του Ολυμπιακού ιδεώδους και η σημασία της Ολυμπίας εν γένει, εμπνέουν και σήμερα έργα κοινωφελή και μεγαλόπνοα για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και οικουμενικής αξίας όπως το ιερό του Διός στην Ολυμπία. Αποτελούν, μια φυσική συνέχεια και επιβίωση του αρχαίου θεσμού της ευεργεσίας, μέσω του οποίου, πολλά μνημεία της Άλτεως, οικοδομήθηκαν από επώνυμους ευεργέτης της Αρχαιότητας και αφιερώθηκαν στο πολυύμνητο ιερό. Οι ευεργεσίες των σύγχρονων χορηγών, ομοίως με εκείνες της αρχαιότητας, συμβάλουν τα μέγιστα στο μείζον θέμα Πολιτισμός καθώς αναδεικνύουν και προβάλουν σημαίνοντα μνημεία του Ελληνικού πολιτισμού του.
Ευεργέτες και ευεργεσίες όπως αυτή του Ιδρύματος Α.Γ Λεβέντη αποτυπώνονται στη συνολική μνήμη σε περιόδους ευημερίας και οικονομικής κρίσεως και καταγράφονται στην ιστορία της Ελλάδας ως πράξεις μείζονος σημασίας και ανυπολόγιστης ηθικής και ανθρωπιστικής αξίας».
«Είμαι συγκινημένος…»
Ο Επίτροπος του Ιδρύματος Α.Γ Λεβέντη, Χάρης Λεβέντης, ιδιαίτερα απλός και προσιτός, παρακολουθούσε την εκδήλωση με ιδιαίτερη συγκίνηση, την οποία δεν έκρυψε στη σύντομη ομιλία του, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν παρέλειψε να συγχαρεί το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και τον Αν. Διευθυντή Ράινχαρντ Ζενφ που ανέλαβαν και έφεραν σε πέρας το σημαντικό αυτό έργο, την Διευθύντρια της Ζ΄ ΕΠΚΑ Γεωργία Χατζή που είχε την εποπτεία του έργου αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, τη Γεν. Γραμματέα Λίνα Μενδώνη και τους διευθυντές αναστήλωσης αρχαίων μνημείων που βοήθησαν να προχωρήσει το έργο. «Είμαι χαρούμενος που ολοκληρώθηκε η αναστήλωση των Κιόνων στον περίφημο Ναό του Ολυμπίου Διός και μεταδίδεται στους επισκέπτες της ιερής Ολυμπίας αίσθημα ισορροπίας και τάξης. Είμαι συγκινημένος που το Ίδρυμα Λεβέντη και εγώ προσωπικά συμβάλαμε στην ολοκλήρωση αυτού του έργου» είπε ο κ.Λεβέντης, ευχαριστώντας, συγκινημένος, και όσους παραβρέθηκαν στη λιτή αυτή εκδήλωση, χθες το μεσημέρι, στην Αρχαία Ολυμπία.
«Το εντυπωσιακότερο οικοδόμημα του ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας»
Σύντομη ανασκόπηση του έργου, από τον Μάιο του 2011 μέχρι και την ολοκλήρωσή του τον περασμένο Νοέμβριο, έκανε ο αναπληρωτής διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα Ράινχαρντ Ζενφ
Έκανε λόγο για το πιο εντυπωσιακό οικοδόμημα του ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, σημειώνοντας μάλιστα ότι ήταν το μεγαλύτερο ναϊκό οικοδόμημα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι φυσικές καταστροφές- σεισμοί, πλημμύρες κτλ - συνέβαλαν σημαντικά στην σταδιακή εξαφάνιση του αρχικού μνημειώδη χαρακτήρα του κτιρίου που θα «αναδυθεί» και πάλι μέσα στον 19ο αιώνα με τις ανασκαφές, αρχικά, των Γάλλων και στην πορεία του Γερμανικού Ινστιτούτου. «Ο Ναός του Διός εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος μέχρι και σήμερα, με τη διάκοσμο και την αρχιτεκτονική του. Στην αυθεντική τοποθεσία του οι Κίονες και τα άλλα μέλη του προσφέρουν μια εντυπωσιακή εικόνα…», σχολίασε ο κ.Ζενφ.    
Τέλος αναφέρθηκε  στις εργασίες, στα υλικά και στις τεχνικές που ακολουθήθηκαν για την ολοκλήρωση του αναστηλωτικού έργου που τελικά απέδωσαν την τελική επιθυμητή εικόνα που δίνουν στον επισκέπτη τη σαφή εικόνα και το μέγεθος του μεγαλοπρεπούς ναού.
Η λιτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση πάνω στο Ναό του Διός ενώ ακολούθησε δεξίωση στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο του ΣΠΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας.
Νάνσυ Σπυροπούλου
Πηγή: Patrisnews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου