Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Αφιέρωμα: Τα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα – Mέρος 1ο

Ελλάδα



Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη «Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς».  Όπως είναι ευρέως γνωστό ένας από τους πρωταρχικούς και θεμελιώδεις στόχους της UNESCO είναι η προστασία πολιτιστικών μνημείων και χώρων από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος.  Η χώρα μας έχει έναν απίστευτο πλούτο  τέτοιων μνημείων και χώρων, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνει περίτρανα ο μακροσκελής κατάλογος,που παρουσιάζεται στο αφιέρωμα αυτό σε τρία μέρη.

1.    Ναός Επικούρειου Απόλλωνος – Βάσσες Φιγαλείας (Χρονολογία ένταξης 1986*)
Ο φημισμένος ναός αφιερωμένος στο θεό της ίασης και του ήλιου, χτίσθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα, προφυλαγμένος ανάμεσα στα απόκρημνα βουνά της Αρκαδίας.  Ο ναός, με το παλαιότερο Κορινθιακό κιονόκρανο, που έχει ανακαλυφθεί και είναι συνδυασμός Αρχαϊκού και Δωρικού ρυθμού, με ορισμένα τολμηρά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

2.    Αρχαιολογικός χώρος Ακροπόλεως (Χρονολογία ένταξης 1987)
Απεικονίζοντας τους πολιτισμούς, τους μύθους και τις θρησκείες, που άνθισαν στην Ελλάδα για διάστημα μεγαλύτερο από χίλια συναπτά έτη, η Ακρόπολη εσωκλείει στα τείχη της τέσσερα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της κλασσικής Ελληνικής περιόδου: τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και τον ναό της Αθηνάς Νίκης, τα οποία όχι μόνο αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά μπορούν να θεωρηθούν και σύμβολα της ιδέας αυτής.

3.    Αρχαιολογικός χώρος Δελφών (Χρονολογία ένταξης 1987)
Το Πανελλήνιο Ιερό των Δελφών, όπου δινόταν ο χρησμός του Απόλλωνα, εθεωρείτο, ως γνωστόν, ο «ομφαλός της γης». Εναρμονισμένος πλήρως με το εξαίσιο τοπίο και εμποτισμένος με ιερή σημασία, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών ήταν τον 6ο π.Χ. αιώνα θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο ενότητας του αρχαίου πολιτισμού.  Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

4.    Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο (Χρονολογία ένταξης 1988)
Σε μια μικρή κοιλάδα της Πελοποννήσου εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου, δομημένος σε διαφορετικά επίπεδα.  Στην Επίδαυρο έχει τη χρονική της αφετηρία η λατρεία του Ασκληπιού ( 6ο π.Χ. αιώνα), ενώ τα κύρια μνημεία της, εκ των οποίων ξεχωρίζει το Θέατρο το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο αμιγή αριστουργήματα της Ελληνικής αρχιτεκτονικής, χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα.  Ο ευρύς αρχαιολογικός χώρος συνιστά φόρο τιμής στις ιαματικές λατρείες της Ελληνικής και Ρωμαϊκής περιόδου με ναούς και νοσοκομειακά κτίρια αφιερωμένα στους θεούς τους.
Να σημειωθεί ότι το Θέατρο της Επιδαύρου ως γνωστόν, λειτουργεί κατά τη θερινή περίοδο, όπου και φιλοξενούνται παραστάσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ, η παρακολούθηση των οποίων στον εν λόγω χώρο είναι σίγουρο ότι είναι ικανή να προκαλέσει δέος στον κάθε επισκέπτη.

5.    Άγιον Όρος – Χερσόνησος του Άθω (Χρονολογία ένταξης 1988)
Ορθόδοξο πνευματικό κέντρο από το 1054 μ.Χ., το Όρος Άθως απολαμβάνει καθεστώς αυτονομίας από την εποχή του Βυζαντίου.  Το «Άγιο Όρος», η είσοδος στο οποίο είναι απαγορευμένη σε γυναίκες, έχει αναγνωρίζεται επίσης ως τοπίο καλλιτεχνικής αξίας.  Η διαρρύθμιση των μοναστηριών (20 συνολικά) έχει επηρεάσει μονές πολύ μακρινές (όπως της Ρωσίας), ενώ η σχολή αγιογραφίας τους έχει επηρεάσει σημαντικά την ιστορία της ορθόδοξης τέχνης.

6.    Μετέωρα (Χρονολογία ένταξης 1988)
Τον 11ο αιώνα σε μια δυσπρόσιτη περιοχή των Μετεώρων, στις κορυφές απόκρημνων βράχων, μοναχοί εγκατέστησαν «τους στύλους του ουρανού» - όπως τους αποκαλούσαν, τα ιερά μοναστήρια τους, που λειτουργούν ως σήμερα.  Κατά την περίοδο αναβίωσης του ερημιτισμού και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τον 15ο αιώμα μ.Χ., χτίστηκαν 24 μοναστήρια.  Οι τοιχογραφίες των μοναστηριών των Μετεώρων, οι οποίες χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, αποτελούν σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της Μεταβυζαντινής ζωγραφικής.
Η εικόνα των μοναστηριών των Μετεώρων, μοναδικού κάλους, είναι σήμερα διεθνώς αναγνωρίσιμη.


*Χρονολογία ένταξης στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ναός Επικούρειου Απόλλωνος Αρχαιολογικός χώρος Ακροπόλεως Αρχαιολογικός χώρος Δελφών
Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο Άγιον Όρος Μετέωρα

  Πηγή: Επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου