Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Εκδότες εναντίον ενός απλού βουλευτού Ηλείας

getFiscdle 
Μεγαλώνουν αντί να κοπάσουν οι διαμαρτυρίες για τη διάλυση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, καθώς καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι η απουσία του έχει καταστροφικές συνέπειες για τον χώρο. Πολύ ορθά τις επισημαίνει με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), ενώ δεν παραλείπει να ρίξει τα βέλη της στον αν. υπουργό ΠΑΙΘΠΑ Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος έχει την ευθύνη.

Ναός από τον τόπο του...

Τρία εκατομμύρια εννιακόσιες χιλιάδες ευρώ θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στον Πύργο
Τα βλέμματα δεν συγκεντρώνονται μόνο λόγω του μεγάλου ποσού αλλά και γιατί η Ηλεία είναι εκλογική περιφέρεια του υπουργού αναπληρωτή Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα.

Η αρχή της αμοιβαιότητας στο έργο του Δάντη

Διάλεξη του Καθ. Flavio Silvestrini με θέμα
 «Η αρχή της αμοιβαιότητας και η πολιτική θεωρία των “δύο ήλιων” στο έργο του Δάντη».
Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία
 με την Επιτροπή Αθηνών της Εταιρείας Dante Alighieri.
Παρασκευή 31 Μαΐου 2013,  19.00
 
Mε διαδοχική διερμηνεία.
Είσοδος ελεύθερη.
Αuditorium Ιταλικoύ Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, Πατησίων 47, Αθήνα
Info:Τηλ.: 210 5242646 e-mail : eventi.iicatene@esteri

Από τη μαντική δάφνη στην κληματίδα του Σικελιανού

Ημερίδα με τίτλο 
«Από τη μαντική δάφνη στην κληματίδα του Σικελιανού. Πορείες αιώνων στο δελφικό τοπίο»
 διοργανώνει η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας 
στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2013».
Παρασκευή 31 Μαΐου 2013
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας, Ιπποκράτους 3, Άμφισσα
18.00-21.00

Δώρο… από τον ουρανό!

Ένα αιγυπτιακό μυστικό που ανάγεται στο μακρινό παρελθόν ισχυρίζονται ότι έφεραν στο φως Βρετανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Manchester οι Αιγύπτιοι είχαν αναπτύξει τεχνικές που τους επέτρεπαν να δημιουργούν κοσμήματα από… μετεωρίτες «ηλικίας» 5.000 ετών!

Πρόκειται σύμφωνα με τους ίδιους για μια σπουδαία ανακάλυψη καθώς ρίχνει φως στις πρώτες ρίζες γέννησης της θρησκείας στην περιοχή καθώς και στις «θεϊκές ιδιότητες» που απέδιδαν οι Αιγύπτιοι στους μετεωρίτες.

Arch of Ctesiphon to be restored In order to boost tourism in Iraq

An Iraqi soldier stands under the ancient Arch of Ctesiphon near Baghdad on May 15, 2013.
News: Cultural Heritage
  by Archaeology newsroom - Thursday, 30 May 2013
The 6th century Arch of Ctesiphon, the world’s largest brick-built arch and the last structure still standing from the ancient Persian imperial capital Ctesiphon, south of Baghdad in modern day Iraq, is to be restored in the framework of a 10-month restoration plan.

Νέες ανασκαφές στην Αρχαία Σικυώνα και στο Χιλιομόδι Κορινθίας

Το αρχαίο θέατρο της Σικυώνας.
 
Το πράσινο φως για την έναρξη νέων ανασκαφών στην Αρχαία Σικυώνα, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το τριετές ανασκαφικό πρόγραμμα, που ξεκινά φέτος τον Ιούνιο υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και τη διεύθυνση του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας Γιάννη Λώλου, θα συνεχιστεί σε πρώτη φάση μέχρι το 2015, με δυνατότητα επέκτασης.
 Παράλληλα, θα «τρέχει» ένα άλλο πρόγραμμα: αυτό της αναστήλωσης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας, ενός από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας, τις εργασίες του οποίου έχει αναλάβει το σωματείο «Διάζωμα» και τη χρηματοδότηση, σε πρώτη φάση, η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας και ο δήμος Σικυωνίων.

Στο Παλέρμο μεταφέρεται η έκθεση «Εικόνα και Γραφή»

Βίκτωρος, Η αγία Αικατερίνη. Β΄ μισό 17ου αιώνα. Από τη Μεσσίνα. Αθήνα, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ΒΧΜ 1568 (φωτ. Véronique Magnes, 2012).
 
Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013 και ώρα 18.30 θα εγκαινιαστεί στο Palermo της Σικελίας, στην αίθουσα «Duca di Montalto» του «Palazzo dei Normanni», του περίφημου μεσαιωνικού ανακτόρου των Νορμανδών, σήμερα έδρα της Σικελικής Βουλής, η έκθεση «Εικόνα και Γραφή. Η ελληνική παρουσία στη Μεσσίνα από τον μεσαίωνα έως τη νεότερη εποχή» («Immagine e Scrittura. Presenza Greca a Messina dal Medioevo all età moderna»).
Η έκθεση μεταφέρεται στο Palermo ύστερα από επιτυχημένη δίμηνη παρουσίαση στο Museo Regionale της Μεσσίνα (23/3 -26/5/2013). Σε αυτήν παρουσιάζονται 41 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες από τη Συλλογή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου οι οποίες ανασύρθηκαν από τα ερείπια του Αγίου Νικολάου των Ελλήνων στη Μεσσίνα από το πλήρωμα του ελληνικού πολεμικού πλοίου «Σφακτηρία» αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό της 28ης Δεκεμβρίου 1908.

Γνωρίζετε τα πάντα για το Ανάκτορο του Νέστορος;

Με όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για το Ανάκτορο του Νέστορος συνεχίζεται η ενημερωτική καμπάνια της ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων «Τα Νέα από το Ανάκτορο…»
Γνωρίζατε, λοιπόν, ότι…
- Το Ανάκτορο του Νέστορος αποτελεί το πιο καλοδιατηρημένο ανακτορικό συγκρότημα του μυκηναϊκού κόσμου (1300-1200 π.Χ.) σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα;
- Από το Ανάκτορο του Νέστορος προήλθε το δεύτερο μεγαλύτερο σύνολο πήλινων πινακίδων Γραμμικής Β γραφής μετά από αυτό της Κνωσού σε ολόκληρο το Αιγαίο;
- Το ανάκτορο του Νέστορος διέθετε όροφο, αποχετευτικό και υδροδοτικό σύστημα;
- Η βιοτεχνία αρωματικού ελαίου άνθιζε στο βασίλειο της Πύλου με εξαγωγές του προϊόντος πιθανότατα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο κατά τη Μυκηναϊκή εποχή;

Για περισσότερα «μυστικά» που σχετίζονται με το Ανάκτορο του Νέστορος κάντε κλικ εδώ!
Φωτογραφία: Τριποδικό θυμιατήριο από το Ανάκτορο του Νέστορος, 13ος αι. π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Φόρος τιμής στον Carl και την Elizabeth Blegen

Επιστημονική ημερίδα με τίτλο
 «Φόρος τιμής στον Carl και την Elizabeth Blegen. Μνήμη της οδού Πλουτάρχου 9» συνδιοργανώνουν η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Το σπίτι του Μακρυγιάννη στο Άργος

Οι εξελίξεις στο ζήτημα του χαρακτηρισμού της Οικίας ως διατηρητέας

Στις φιλόξενες ιστοσελίδες της «Α» έχουμε δημοσιεύσει ολόκληρη σειρά πειστηρίων για την περιπέτεια του σπιτιού του Μακρυγιάννη στο Άργος, εξαιτίας του διακλαδωμένου στο Υπουργείο Πολιτισμού πελατειακού συστήματος. Είχαμε φτάσει στο σημείο όπου τρεις καθηγητές του Ε.Μ.Π. (οι κ. Μ. Καρδαμίτση-Αδάμη, Μ. Μπίρης και Γ. Σαρηγιάννης) κατέθεσαν εμπεριστατωμένο υπόμνημα στο ΥΠ.ΠΟ., τον Μάιο του 2012.
Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου (Τμ. Αρχ. Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας), διά της κ. Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη πάλι, έδωσε «απάντηση» στο υπόμνημα, μετά πέντε μήνες (την 11-10-12), όπου είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι πλήρης σιωπή τηρείται ως προς τους ισχυρισμούς προηγουμένου εγγράφου της (της 12-4-11), για «προσαρμογή του σχεδίου του 1831 προς το Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα», ως προς το οποίο το υπόμνημα των τριών καθηγητών ήταν κυριολεκτικά καταλυτικό.

Η πρώτη εγκατάσταση στο Ακρωτήρι Θήρας Πότε; Πώς; Γιατί;

Κάτοψη του οικισμού του Ακρωτηρίου με τις ενδεικτικές φάσεις ανάπτυξής του.

Πότε,  πως και γιατί ιδρύθηκε το Ακρωτήρι της Θήρας
«Ακρωτήρι Θήρας: Η πρώτη εγκατάσταση. Πότε; Πώς; Γιατί;» 
είναι ο τίτλος ομιλίας του Χρίστου Ντούμα, που θα δοθεί στο πλαίσιο του Κυκλαδικού Σεμιναρίου που διοργανώνεται στην Αρχαιολογική Εταιρεία από τη Μαρίζα Μαρθάρη.

Ιδρυμα Ευγενίδου: Διαδραστική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας

Πραγματοποιείται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο
Ιδρυμα Ευγενίδου: Διαδραστική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας

Εντυπωσιακές δραστηριότητες και επιδείξεις πειραμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες της φετεινής Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας που θα λειτουργεί κάθε Σάββατο και Κυριακή από 1 Ιουνίου έως 21 Ιουλίου στο Ιδρυμα Ευγενίδου.
Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα εντυπωσιακότερα πειράματα σε μία επίδειξη γεμάτη εκρηκτικά υλικά και τεχνολογικά επιτεύγματα. Στη συνέχεια, στη διαδραστική αφήγηση, θα κάνουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα και στα επιτεύγματά της, ενώ θα κατασκευάσουν τον δικό τους Χρυσό Διαβήτη για το σπίτι.

Η έκθεση Nour της Ελένας Σύρακα στην Οπερα του Καΐρου

Στο πλαίσιο της ελληνοαιγυπτιακής πολιτιστικής εβδομάδας
Η έκθεση Nour της Ελένας Σύρακα στην Οπερα του Καΐρου



 
Από το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη στην Οπερα του Καΐρου.
Η έκθεση Nour με κοσμήματα σχεδιασμένα από την ελληνίδα δημιουργό Ελενα Σύρακα παρουσιάστηκε σ' έναν από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού της Αιγύπτου υπό την αιγίδα του υπουργού Πολιτισμού της Αιγύπτου δρ Μοχάμεντ Σαμπέρ Αραμπ. 

Η έκθεση εγκαινίασε τον κύκλο εκδηλώσεων της Ελληνοαιγυπτιακής πολιτιστικής εβδομάδας (27/5 - 4/6) που διοργανώνει η Ελληνική Πρεσβεία και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Πολιτισμού και το Αιγυπτιακό Ταμείο Πολιτιστικής Ανάπτυξης.

Κλεμμένα αρχαία νομίσματα επιστρέφουν στην Αθήνα

Είχαν κατασχεθεί στη Ζυρίχη στα χέρια αρχαιοκάπηλου
Κλεμμένα αρχαία νομίσματα επιστρέφουν στην Αθήνα
Θησαυρός 118 αρχαίων ελληνικών νομισμάτων από την Μακεδονία, που είχαν κλαπεί από τη χώρα μας επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα από την Ζυρίχη, όπου είχαν εντοπισθεί και κατασχεθεί στα χέρια ενός βέλγου κτηνίατρου. Μόνιμος κάτοικος Ελλάδος ο αρχαιοκάπηλος είχε τοποθετήσει τα νομίσματα μέσα θήκες για cd και είχε ταξιδέψει αεροπορικώς, τον Νοέμβριο του 2011 από τη Θεσσαλονίκη στη Ζυρίχη, όπου όμως οι αρχές αντιλήφθηκαν το παράνομο «φορτίο».
Η κατάσχεσή του μάλιστα έγινε στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος «Κολοσσαίο» για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, που προβλέπει ελέγχους στη διεθνή τελωνειακή ζώνη στην Ελβετία, η οποία ως τώρα παραμένει «γκρίζα» περιοχή. 

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ο βυζαντινός χώρος κατά τον 13ο αιώνα

 
 
Η Ημερίδα του Βυζαντινού Διεπιστημονικού Σεμιναρίου «Νίκος Οικονομίδης» με θέμα
 «Ο βυζαντινός χώρος κατά τον 13ο αιώνα:
 Διαμελισμός και ανακατανομή, απώλεια και ανάκτηση (1204-1282)».

Ειδικό θέμα: Η 25ετία του Σεμιναρίου (1988-2013).
Οργάνωση: Τριανταφυλλίτσα Μανιάτη‐Κοκκίνη και Σοφία Καλοπίση‐Βέρτη σε συνεργασία με Στυλιανό Λαμπάκη.

«Τοπικές Κοινωνίες και Μνημεία»

Ο ναός του Απόλλωνα (Πορτάρα) στη Νάξο (φωτ. Στ. Λεκάκης).
 
«Τοπικές Κοινωνίες και Μνημεία» στο 7ο τεύχος του περιοδικού Monumenta
Πρόσκληση για άρθρα και φωτογραφίες
 
Αφιερωμένο στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αγαπητή τα τελευταία χρόνια θεματική «Τοπικές Κοινωνίες και Μνημεία» θα είναι το έβδομο τεύχος του ηλεκτρονικού ελεύθερης πρόσβασης περιοδικού της Monumenta (www.monumenta.org).
H Monumenta ξεκίνησε το 2007 και συνεχίζει το πρόγραμμα «Τοπικές Κοινωνίες και Μνημεία» (http://tkm.monumenta.org/) στη Νάξο (με τη δωρεά του Ιδρύματος Ι. Κωστόπουλου), στην Αθήνα, στο Άργος Ορεστικό κ.α. Στόχοι του προγράμματος είναι να ανιχνεύσει τις σχέσεις των τοπικών κοινωνιών με τα μνημεία διαχρονικά και να φέρει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά στο επίκεντρο της συζήτησης, επι-κοινωνώντας την άμεση ανάγκη για την προστασία τους. Αυτό θα επιχειρήσει να κάνει και το νέο τεύχος, μέσα από θεωρητικά κείμενα, δράσεις, έρευνες φορέων, επιστημόνων και πολιτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό προσκαλεί όλους όσοι ασχολούνται με τα παραπάνω θέματα να στείλουν άρθρα και φωτογραφίες για τον σχεδιασμό του εξωφύλλου, το οποίο διαμορφώνεται από τους αναγνώστες του περιοδικού. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να απεικονίζουν μνημεία της φύσης και της αρχιτεκτονικής σε σχέση με πολίτες και διάφορες κοινότητες που σχετίστηκαν και σχετίζονται, έμμεσα και άμεσα, με αυτά.
Τα χρονικά όρια αποστολής του υλικού είναι έως τις 15 Νοεμβρίου 2013, στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@monumenta.org.
  από Archaeology newsroom - Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Ιταλία: Ελληνική Πολιτιστική Νύχτα στην πόλη Κάβα ντε Τιρένι

O φιλέλληνας δήμαρχος της Κάβα ντε Τιρένι, Μάρκο Γκάλντι, που για ένα χρόνο έστελνε το μισθό του στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για να καλύψει ανάγκες απόρων και ευπαθών ατόμων αφιερώνει, την 1η Ιουνίου, μια πολιτιστική νύχτα στην Ελλάδα που τόσο αγαπάει.
Η Ελληνική Πολιτιστική Νύχτα περιλαμβάνει θέατρο, μουσική, ποίηση, κουζίνα, βιβλιοπαρουσιάσεις, αλλά και εργαστήριο με εκπαιδευτικά παιχνίδια. Διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας, με το Ελληνικό Δίκτυο Νεολαίας Ιταλίας, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, της Εστίας Ιταλίας του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

Στο φως η πρωιμότερη γνωστή περίπτωση παιδικής κακοποίησης

Η περίπτωση ίσως αντανακλά ρωμαϊκή επιρροή στις αιγυπτιακές πρακτικές
Η παιδική ταφή 519 από τη νεκρόπολη Κέλλις 2.
 
  από Archaeology newsroom - Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013
Τα κατάλοιπα ενός νηπίου με εμφανή σημάδια κακοποίησης ήρθαν στο φως στη νεκρόπολη Κέλλις 2, στην ελληνορωμαϊκή χριστιανική εγκατάσταση Κέλλις της όασης Ντάχλα της Αιγύπτου.
Το παιδί που έζησε πριν από 2.000 χρόνια βρέθηκε σε μια κανονική ταφή (Ταφή 519) στο νεκροταφείο που χρησιμοποιήθηκε από το 50 μέχρι και το 450 μ.Χ. Μια στενή εξέταση του σκελετού όμως έδειξε σοβαρά κατάγματα στο λαιμό και τα χέρια του παιδιού.
 «Έχουμε κάποια άλλα παιδιά με ενδείξεις σκελετικών τραυμάτων αλλά αυτό είναι το μόνο που έχει αυτά τα τόσο εμφανή σημάδια καταγμάτων», λέει η βιοαρχαιολόγος Σάντρα Γουίλερ, επικεφαλής της έρευνας. Μια σειρά από τεστ που περιλάμβαναν ακτινογραφίες, και ιστολογικές και ισοτοπικές αναλύσεις έδειξαν περισσότερα τραύματα σε όλο το σώμα, σε σημεία όπως το κάτω μέρος των χεριών, τα πλευρά, η λεκάνη και η πλάτη.

Μεσαιωνικό χειρόγραφο βρέθηκε τυχαία σε βιβλιοθήκη

Πρόκειται για την παλαιότερη σωζόμενη χειρόγραφη Τορά

Στα αρχεία της βιβλιοθήκης τους πανεπιστημίου της Μπολόνια βρέθηκε κατά τύχη ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο της Τορά, που πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο του είδους του που σώζεται μέχρι σήμερα.

Ο μεσαιωνικός πάπυρος, μήκους 36 μέτρων και πλάτους 64 εκατοστών, περιέχει την Πεντάτευχο, δηλαδή τα πέντε πρώτα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης. Βρέθηκε από τον καθηγητή Μάουρο Περάνι, ο οποίος καταλογογραφούσε μια συλλογή εβραϊκών χειρογράφων.

Κάποιος βιβλιοθηκάριος το 1889 είχε λανθασμένα θεωρήσει ότι το χειρόγραφο ήταν του 17ου αιώνα. Η χρονολόγησή του με τη μέθοδο του άνθρακα όμως έδειξε ότι ανάγεται στην περίοδο 1155-1255.

“Αφιλόξενο” το σπήλαιο του Ξένιου Ζευς στην Κρήτη

Ελλείψει προσωπικού, το εντυπωσιακό σπήλαιο κατεβάζει ρολά στις 2.30 το μεσημέρι. 
  Ελλείψει προσωπικού, το εντυπωσιακό σπήλαιο κατεβάζει ρολά στις 2.30 το μεσημέρι.

Το επιβλητικό σπήλαιο του Δία, το Δικταίον Άντρον, αντί να  αποπνέει τη μεγαλοπρέπεια της ιστορίας του, βρίσκεται εγκλωβισμένο στα παράδοξα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. 
Σε απόσταση 10 λεπτών ανάβασης από το χωριό Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου, σε υψόμετρο 1025 μέτρων , το σπήλαιο του Δία αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή που προσελκύει καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες. Και κάπου εδώ ξεκινάνε τα παράδοξα.
Ελλείψει προσωπικού, το εντυπωσιακό σπήλαιο κατεβάζει ρολά στις 2.30 το μεσημέρι. Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται τα τελευταία 10 χρόνια καθώς η έννοια του συντονισμού παραμένει άγνωστη ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης.

Στη Νάνα Μούσχουρη το μετάλλιο του Τάγματος της Αριστείας

Τη διεθνούς φήμης τραγουδίστρια τίμησε η κυβέρνηση του Κεμπέκ

Από την κυβέρνηση του Κεμπέκ, τιμήθηκε χθες η διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη παραλαμβάνοντας το μετάλλιο του Τάγματος της Αριστείας του Κεμπέκ από τα χέρια της πρωθυπουργού Πολίν Μαρουά, σε ειδική τελετή στο Κεμπέκ Σίτι.

Η απονομή της ανώτατης διάκρισης «αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολυετούς προσφοράς στην τέχνη, που αγγίζει τις ψυχές απανταχού και τονίζει, μεταξύ άλλων, την οικουμενικότητα του ελληνικού πνεύματος», ανέφερε ο γενικός πρόξενος της χώρας μας στο Μόντρεαλ, Θάνος Καφόπουλος.

Υμνος στην ποίηση

«Είμαστε η χώρα των ποιητών. 
Ομως στην Ελλάδα δεν διαβάζουμε ποίηση γιατί δεν είναι στην παιδεία μας».
Ο Πασχάλης Τόνιος, με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Γιώργο Παπακώστα 
 Ο Πασχάλης Τόνιος, με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Γιώργο Παπακώστα 
 
Ενας ύμνος στην ποίηση ήταν η προχθεσινή εκδήλωση στον πολυχώρο πολιτισμού της Νέας Σμύρνης, με επίκεντρο τον ποιητή Γιώργο Παπακώστα.
«Η ποίηση είναι η διαστολή του μυαλού. Στα σχολεία δεν καλλιεργούν τη σκέψη, δεν μαθαίνουν στα παιδιά να σκέφτονται. Η ποίηση αφυπνίζει την προσωπικότητά μας γιατί είναι μια πράξη διαφανής και αυτοτελής.

Η Μύρτις πάει σχολείο

Δημιουργική παραγωγή του εικαστικού εργαστηρίου του Μαράσλειου
Η Μύρτις πάει σχολείο
Μία διαφορετική γνωριμία με την «Μύρτιδα», το κοριτσάκι που πέθανε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του λοιμού στον Πελοποννησιακό πόλεμο αλλά η επιστήμη κατόρθωσε να μας δώσει μία εικόνα της πρόκειται να έχουν τα παιδιά που θα επισκεφθούν το Πολεμικό Μουσείο από 1 ως 7 Ιουνίου.

«Η Μύρτις πάει σχολείο» είναι ο τίτλος της δημιουργικής παραγωγής του εικαστικού εργαστηρίου του Μαράσλειου, έργα δηλαδή που φιλοτεχνήθηκαν από σημερινά παιδιά με αποδέκτες επίσης τα παιδιά.


Οπως είναι γνωστό άλλωστε η «Μύρτις» έχει κάνει μεγάλη διαδρομή σε μουσεία ανά την Ελλάδα χάρη στον καθηγητή κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη, ο οποίος και ανέπλασε το πρόσωπο του κοριτσιού με βάση τα κατάλοιπα της ταφής της.

Η εκδήλωση τελεί υπό την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα Μπαν Κι - Μουν με τίτλο «Πρώτα η εκπαίδευση».

Συνδιοργανωτές εξάλλου είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εργαστήριο Πειραματικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου και το Πολεμικό Μουσείο.
 Συμμετέχουν με έργα τους και άλλες σχολικές ομάδες, ελληνικές και ξένες, ενώ την έκθεση πλαισιώνει η μουσειοσυσκευή «Μύρτις: ένα πρόσωπο από το παρελθόν».http://www.tovima.gr
info:
Τόπος έκθεση: Πολεμικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2 - Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: 1 έως 7 Ιουνίου 2013
Ώρες λειτουργίας: 9-14:00 & 17:30-20:30 (εκτός Δευτέρας)

Θεσσαλονίκη: Η Ιστορία επί τάπητος

Στο ΛΔ' Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο 31 Μαΐου έως και Κυριακή 2 Ιουνίου στο Κέντρο Ιστορίας
Θεσσαλονίκη: Η Ιστορία επί τάπητος



 
Ολα τα νεότερα πορίσματα της έρευνας, που πραγματοποιείται στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα και αφορούν στις περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας, πρόκειται να παρουσιασθούν στο ΛΔ' Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 31 Μαΐου έως και την Κυριακή 2 Ιουνίου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Η αρχαία ελληνική ιστορία, η ρωμαιοκρατία αλλά κυρίως το Βυζάντιο και ο Μεσαίωνας στον ελλαδικό χώρο και τα χρόνια τις οθωμανικής κυριαρχίας θα απασχολήσουν τους ομιλητές. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, που θα γίνει την Παρασκευή, ώρα 7 το απόγευμα θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα: «Η βία από ψυχολογική, πολιτική και κοινωνική άποψη» όπου θα παρουσιαστεί και θα αναλυθεί το επίκαιρο θέμα της βίας με εισηγητές τον ψυχίατρο, νευρολόγο, δρ. Δρ. Κλεάνθη Γρίβα και τον καθηγητή του Τμήματος Νομικής του Α. Π. Θ. κ. Νικόλαο Ιντζεσίλογλου και συντονίστρια την ομ. καθηγήτρια του Α. Π. Θ. κυρία Βασιλική Παπούλια.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Ιστορική Εταιρεία και τον Τομέα Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α. Π. Θ.  και  τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
http://www.tovima.gr

Οι λίμνες των μετεωριτών και τα αρχαία

Ενα ιδιαίτερο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης
Οι λίμνες των μετεωριτών και τα αρχαία
Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης με ένα μικρό, ξύλινο θέατρο, και τα δύο ήπιας κατασκευής, πρόκειται να δημιουργηθούν στην περιοχή των λιμνών Ζερέλια στον Αλμυρό της Μαγνησίας προκειμένου να γίνει δυνατή η ανάδειξη και προστασία της περιοχής αυτής, που είναι τοπίο φυσικού κάλλους αλλά περιλαμβάνει και πλήθος αρχαιοτήτων. Για το λόγο αυτό άλλωστε το πρόγραμμα ανάδειξης του δήμου Αλμυρού συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από όπου και έλαβε έγκριση.


 Στα ανατολικά των λιμνών βρίσκεται ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος Μαγούλα Ζερέλια με τον προϊστορικό οικισμό, που κατοικήθηκε σε όλη τη διάρκεια της Μέσης Νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού (6η έως 4η χιλιετία π. Χ.) ενώ υπάρχουν εγκαταστάσεις και της Νεότερης Νεολιθικής, καθώς και της Ελληνιστικής εποχής στην κοντινή θέση Καρατζάνταλι.

Βήμα fm: Bazaar βιβλίου από την Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής

Βήμα fm: Bazaar βιβλίου από την Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής
Από την  Πέμπτη 30 Μαΐου ως το βράδυ της Κυριακής 2 Ιουνίου το Βazaar βιβλίου του Βήμα fm 99,5 ξανανοίγει στους πανέμορφους κήπους του Μεγάρου Μουσικής και σας προσκαλεί να βοηθήσετε αυτούς που δεν έχουν ούτε αυτά που ορισμένοι θεωρούν αυτονόητα.
Στο Bazaar θα διατεθούν 200.000 βιβλία, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να αποκτήσουν με 1 ευρώ το καθένα, βοηθώντας έτσι όσους το έχουν ανάγκη. Ανάμεσά στα βιβλία θα βρείτε τις πιο δημοφιλείς σειρές λογοτεχνίας, ιστορικές εκδόσεις, πολιτικές εκδόσεις, ταξιδιωτικοί οδηγοί, παιδικά παραμύθια, κ.α. 
Το  σύνολο των εσόδων, θα διατεθεί και πάλι για τους σκοπούς του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, με στόχο να αγοραστούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους μας.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ο Μίκυ με φουστανέλα τιμά την Ελλάδα

Φόρεσε τη φουστανέλα, τσαρούχια και πόζαρε με μικρούς και μεγάλους θαυμαστές της Ελλάδας. Ο λόγος για τον αγαπημένο ήρωα μικρών και μεγάλων, Μίκυ Μάους!

Το περασμένο τριήμερο, η Ντίσνεϊλαντ «ντύθηκε» στα γαλανόλευκα και ο αγαπημένος ήρωας του Ντίσνεϊ με την... αρραβωνιαστικιά του, Μίνι Μάους, είχαν το βασικό ρόλο στη διασκέδαση... α λα ελληνικά των επισκεπτών του ψυχαγωγικού πάρκου της Καλιφόρνια, καθώς η ελληνοαμερικανική κοινότητα Greek America Foundation διοργάνωσε το «OPA! A Celebration of Greece».

Το φεστιβάλ ήταν μια γιορτή προς τιμήν της χώρα μας, με σκοπό να αναδειχτούν η ιστορία, ο πολιτισμός, οι ελληνικές γεύσεις και η παραδοσιακή μουσική μας και παράλληλα να βελτιώσει της εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό.

Τ’ Ασφεντιού της Κω

 

Ο αξιοθαύμαστος αγώνας του φιλόλογου Μανόλη Χατζηγιακουμή να σώσει το χωριό της μάνας του, αγοράζοντας και αποκαθιστώντας ολομόναχος με τα λιγοστά μέσα που διέθετε, σε πείσμα των εμποδίων (γραφειοκρατικών αλλά και… ανθρώπινων), το σύνολο των σπιτιών του

Του Τάση Παπαϊωάννου* / ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

getFile (75)Η χώρα μας είναι διάσπαρτη από παραδοσιακούς οικισμούς, άλλους σκαρφαλωμένους πάνω στις πλαγιές των βουνών κι άλλους δίπλα στο κύμα της θάλασσας. Αγροτικά σύνολα, τα περισσότερα, αποτυπώνουν με ακρίβεια όχι μόνο την οικοδομική τέχνη των ανθρώπων που έζησαν σε τούτη τη γωνιά της Γης πριν από εμάς, αλλά και τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμά τους. Τις τελευταίες δεκαετίες τα χωριά (απ’ όπου προήλθαμε οι περισσότεροι) εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους. Τα ξεχάσαμε, τα αφήσαμε να ρημάζουν, αφού μας τράβηξε σαν πανίσχυρος μαγνήτης η πρωτεύουσα και όλα όσα υπόσχονταν η λαμπερή «πρόοδος» και ο εκσυγχρονισμός της. Μαζί εγκαταλείψαμε καλλιέργειες αιώνων, εύφορα χωράφια, δροσερά μποστάνια, δέντρα, ζωντανά που ρήμαξαν. Πίσω ξέμειναν μόνον οι γέροι και οι μαυροφορεμένες γριές με τα ρυτιδιασμένα πρόσωπα, να φυλάνε σε πείσμα των καιρών τις δικές τους Θερμοπύλες. Μέρος κι αυτοί του τόπου, οργανικό και αναπόσπαστο συστατικό του. Εκεί γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, γέρασαν.

«Ο Βάγκνερ ένιωθε ότι είχε παραλάβει τη σκυτάλη από τον Αισχύλο»

 
Πώς ανέβασε τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» σε ανοιχτό χώρο


34

 
-Στην Αθήνα σκηνοθετείτε «Ιπτάμενο Ολλανδό» στη σκηνή ενός αναστηλωμένου ρωμαϊκού ωδείου στη σκιά του Παρθενώνα. Πόσο καθορίζει αυτό τη νέα σας προσέγγιση;

Πρωτοσκηνοθέτησα «Ιπτάμενο Ολλανδό» προ δεκαετίας, στην Μπολόνια. Η παράσταση στο Ηρώδειο είναι καινούργια, το θέατρο είναι υπαίθριο, το σκηνικό τελείως διαφορετικό. Εχω μια έντονη και ξεκάθαρη αρχική σύλληψη παρ’ ότι, στο βάθος, παραμένουν πράγματα που έχουν να κάνουν με τη γενική μου οπτική για το έργο. Στο Ηρώδειο θα υπάρχουν διαφορετικοί πρωταγωνιστές. Αναζητώ πάντα μια εκφραστική ισορροπία ταιριαστή σ’ αυτόν που καλείται να την εκφράσει. Συνεπώς, κάθε φορά το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό που ο «Ολλανδός» παρουσιάζεται σ’ αυτόν τον χώρο, πραγματοποιώντας –τρόπον τινά- το ρομαντικό όνειρο του Βάγκνερ να παραλάβει τη σκυτάλη από τον Αισχύλο, να χτίσει ένα καινούργιο κόσμο, ισάξιο του αρχαίου, εμπνευσμένο από μεταπλασμένους μύθους.

Από την Τροία μέχρι τα παλάτια του Νέστορα Share on facebook Share on twitter Share on email Share on print More Sharing Services 0 Μια ημερίδα για τον μεγάλο αρχαιολόγο και φιλέλληνα Καρλ Μπλέγκεν Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και το Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου τιμούν τον άνθρωπο που από το 1039 μέχρι το 1969 ανέσκαπτε τα Ανάκτορα του σοφού των Ελλήνων στον Εγκλιανό της Πυλίας. Του χρωστάμε όχι μόνο ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μυκηναϊκά μνημεία στην Ελλάδα, αλλά και εκατοντάδες πινακίδες Γραμμικής Β Tης Βασιλκής Τζεβελέκου getFilr45egetFiu78le gey67tFile Γιος Νορβηγών μεταναστών προσηλωμένων στον λουθηρανισμό, σπούδασε αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και του Γέιλ. Το 1908 ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για σπουδές με υποτροφία του Πανεπιστημίου της Μινεσότα κι έζησε τελικά εδώ για περισσότερα από 60 χρόνια. Ο Αμερικανός φιλέλληνας Καρλ Μπλέγκεν (1887 – 1971), από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους, καθηγητής κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σινσινάτι, συνδέθηκε με πολλούς τρόπους με τη χώρα. Κυρίως όμως είναι γνωστός για τις ανασκαφές του στην Τροία και την Πύλο. Εκεί, το 1939, μαζί με τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη ανακάλυψαν το Ανάκτορο του Νέστορα, από τα σημαντικότερα μνημεία της μυκηναϊκής Ελλάδας. Ζωή σαν ταινία Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (ιδρύθηκε το 1881 κι έχει παρουσιάσει σημαντικό αρχαιολογικό και ανασκαφικό έργο στην Ελλάδα) και το Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου συνδιοργανώνουν την Παρασκευή (31/5) την ημερίδα «Φόρος τιμής στον Carl και την Elizabeth Blegen. Μνήμη της οδού Πλουτάρχου 9», τον τόπο διαμονής των Μπλέγκεν από το 1929 έως το 1963, οπότε και το δώρισαν στην Αμερικανική Σχολή. Εντεκα ομιλητές από την Ευρώπη και την Αμερική θα ξετυλίξουν τη ζωή και το έργο του επιστήμονα που υπήρξε λάτρης της Ελλάδας και του πολιτισμού της. Η ζωή του, πολυποίκιλη και συναρπαστική σαν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, ανάμεσα σε πολέμους, σπουδές, ανασκαφικές έρευνες, μελέτες, αρχαιολογική σταδιοδρομία, επιτυχίες, δυσκολίες. Από το 1932 έως το 1938 συνέχισε τις ανασκαφές του Σλίμαν στην Τροία. Ενα χρόνο μετά, το 1939, μαζί τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη ανακάλυψαν το Ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο. Οι ανασκαφές διακόπηκαν λόγω πολέμου. Ο Μπλέγκεν επέστρεψε στο ίδιο σημείο και συνέχισε συστηματικά την αρχαιολογική ανασκαφή από το 1952 έως το 1969, αποκαλύπτοντας όχι μόνο το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο στην Ελλάδα αλλά και εκατοντάδες πινακίδες Γραμμικής Β και μοναδικές τοιχογραφίες. Η ανασκαφή στο Ανάκτορο του Νέστορα, στον Επάνω Εγκλιανό, σε απόσταση 14 χλμ. από την Πύλο, ήταν το μεγάλο του όνειρο. Σ” αυτό θα αναφερθούν αναλυτικά οι εισηγητές, όπως και στις αμέτρητες αρχαιολογικές δημοσιεύσεις και στη μεγάλη βιβλιοθήκη νεοελληνικής λογοτεχνίας που δημιούργησε στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Θα γίνει επίσης ειδική αναφορά στην ανασκαφή στον Κοράκου της Κορινθίας (1915-1916), που έδωσε το έναυσμα για την αρχαιολογική του σταδιοδρομία, και στη συνεργασία και προσωπική του φιλία με τον Αγγλο προϊστορικό αρχαιολόγο Alan Wace. Οι εισηγητές, ανάμεσά τους και άνθρωποι που γνώρισαν από κοντά τους Μπλέγκεν, θα καταθέσουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες, όπως η Elizabeth Wace French και ο αρχαιολόγος Γιώργος Παπαθανασόπουλος. Θα θυμίσουν ότι το 1918-1919, υπηρετώντας στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, εργάστηκε στην Ανατολική Μακεδονία για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων προσφύγων από τη Βουλγαρία, συμβολή που τιμήθηκε με παράσημο από τον βασιλιά Αλέξανδρο Α’. Παράλληλα, θα σχολιάσουν τον γάμο του, το 1924, με την Ελίζαμπεθ Ντ. Πιρς, με κλασικές σπουδές στο Vassar College. Εκείνη μάλιστα αγόρασε το ακίνητο στην οδό Πλουτάρχου 9, που αποτέλεσε «σύμβολο για γενιές» Αμερικανών που έρχονταν στην Ελλάδα για να μελετήσουν τον αρχαίο και τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Επί δεκαετίες φιλοξενούσε ξένους και Ελληνες αρχαιολόγους, διανοούμενους και αστούς της εποχής. Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος της ημερίδας, το Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου θα ανοίξει τις πόρτες του (14.00 – 15.30) σε όσους συμμετέχουν και θέλουν να περιηγηθούν στους χώρους του. Εκείνο στο οποίο δεν πρόκειται να γίνει αναφορά είναι η «κατασκοπική» δράση των Αμερικανών αρχαιολόγων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, όπως γράφει η Σούζαν Χιουκ Αλεν στο βιβλίο της «Classical Spies. American archaeologists with the OSS in World War ΙΙ Greece» και ανάμεσα στο ονόματα που παραθέτει είναι και αυτό του Καρλ Μπλέγκεν. INFO: Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 7.00 το απόγευμα, στο Costan Hall (Αναπήρων Πολέμου 9, τηλ. 213 0002400).

 

 
Μια ημερίδα για τον μεγάλο αρχαιολόγο και φιλέλληνα Καρλ Μπλέγκεν

Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και το Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου τιμούν τον άνθρωπο που από το 1039 μέχρι το 1969 ανέσκαπτε τα Ανάκτορα του σοφού των Ελλήνων στον Εγκλιανό της Πυλίας. Του χρωστάμε όχι μόνο ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μυκηναϊκά μνημεία στην Ελλάδα, αλλά και εκατοντάδες πινακίδες Γραμμικής Β

Tης Βασιλκής Τζεβελέκου/ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


getFilr45egetFiu78le




gey67tFile




Φως στα πετρομονάστηρα της Καππαδοκίας


 
Ενδιαφέρον επιστημονικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη
Φως στα πετρομονάστηρα της Καππαδοκίας
 

Περισσότερα από εκατό είναι τα «πετρομονάστηρα» της Καππαδοκίας με χρονολόγηση από το Βυζάντιο αλλά και ως τον 20ο αιώνα, που συναντά ο επισκέπτης στην εντυπωσιακή ενδοχώρα της σημερινής Τουρκίας. Αυτοί οι υπόσκαφοι χριστιανικοί ναοί, που μιλούν φυσικά για το βυζαντινό παρελθόν της περιοχής υπήρξαν το θέμα του συνεδρίου, που έγινε στην Θεσσαλονίκη με τίτλο «Καππαδοκία… χνάρια ελληνοχριστιανικού πολιτισμού» και με τη συμμετοχή επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων, που το προσέγγισαν από διαφορετικές οπτικές: Βυζαντινολόγοι, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί, ιστορικοί, καθηγητές Καλών Τεχνών, συγγραφείς.

 «Αγιοτόκος» και «Αγιοτρόφος» χαρακτηρίζεται σήμερα η Καππαδοκία αφού με αυτήν συνδέονται ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, ο Γρηγόριος Νύσσης. Οσο για τους ιδιόρυθμους ναούς ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον, που παρουσιάζει η εικονογράφησή τους, ειδικά στους αρχαιότερους, όπου οι αγιογράφοι παρ΄ ότι γνώριζαν την «εικαστική» γραμμή της Εκκλησίας όπως εκπορευόταν από την Κωνσταντινούπολη, εμφανίζουν μία πλουραλιστική διάθεση, που ξεφεύγει από τα υποχρεωτικά πρότυπα, κάνοντας την διαφοροποίηση.

29 Μαίου 1453 Εάλω η Πόλις - Μια ιστορία θάρρους και προδοσίας

ΕΤΣΙ ΕΠΕΣΕ Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
Θεοδοσιανά τείχη. Μέγα τείχος. Ξημερώματα Τρίτης 29 Μαΐου
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πεδιάδα του Λύκου ποταμού, γέμιζε αργά από ένα ανθρώπινο ποτάμι. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες ο ένας δίπλα στον άλλο συγκεντρώνονταν και ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση.

Στην πρώτη γραμμή οι “άτακτοι”, οι βασιβουζούκοι, το ανομοιογενές ασκέρι που ακολούθησε τον Σουλτάνο στην εκστρατεία του για το πλιάτσικο.

Ψηλά από τα τείχη οι υπερασπιστές χαμογέλασαν. Δεν τους φόβισε ο τεράστιος όγκος του πρώτου κύματος των επιτιθεμένων. Ίσα ίσα τους εξυπηρετούσε τόσο κοντά που ήταν ο ένας με τον άλλον. Δεν θα χρειαζόταν καν να σημαδεύουν. Το σχέδιο του Μεχμέτ ήταν απλό σε σύλληψη. Θα εξουθένωνε τους υπερασπιστές μέχρι τελικής πτώσεως. Ήταν λίγοι και ο στρατός του, υπερδεκαπλάσιος.

Είχε κόσμο να θυσιάσει ενώ εκείνοι όχι. Μπορούσε να στέλνει στρατεύματα κατά κύματα μέχρι το σπαθί στα χέρια των υπερασπιστών πάνω στα τείχη να γίνει ασήκωτο από τις συνεχόμενες μάχες. Μόλις δόθηκε το σύνθημα της επίθεσης, η φύση τρόμαξε! Χιλιάδες κραυγές, αλαλαγμοί, φωνές, και επικλήσεις στον Αλλάχ, έσκισαν τον σκοτεινό ουρανό της κωνσταντινούπολης.

Τα κανόνια από το στρατόπεδο του Τούρκου αυθέντη, ξερνούσαν φωτιά προς τα τείχη. Μεταλλικά σκεύη και τύμπανα χτυπούσαν σε ένα δαιμονισμένο ρυθμό που πάγωνε το αίμα. Τα πράσινα μπαιράκια του Μεχμέτ και των Οθωμανών κυμάτιζαν ξέφρενα μέσα στο σκοτάδι.

Ο Πρωτοστράτορας από τα τείχη μονολόγησε: “ελάτε...” και χαμογέλασε. Ένα χαμόγελο τρομακτικό. Στη συνέχεια ούρλιαξε: “Στα όπλα. Έρχονται τα σκυλιά. Φωνάξτε τον Αυτοκράτορα, χτυπήστε τις καμπάνες.” Σε λίγα λεπτά ο Αυτοκράτορας της Νέας Ρώμης, ο αυθέντης της Κωνσταντινούπολης έπαιρνε τη θέση του στα τείχη ανάμεσα στους υπερασπιστές, σαν απλός στρατιώτης.

Ρώσοι εναντίον Τούρκων για διάσωση ορθόδοξου Ναού

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ Ο ΝΑΟΣ
Κινητοποιήσεις ξεκίνησε η Ενωση Ρώσων της Τουρκίας για διάσωση από κατεδάφιση Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Καράκιοϊ που είναι κλειστή από το 1972.

Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News, με την κατασκευή του σχεδίου Galata- port, απειλείται με κατεδάφιση η Εκκλησία του Αγίου Ηλία, η οποία βρίσκεται στο Καράκιοϊ και η ρωσική Κοινότητα του Γαλατά δείχνει αποφασισμένη να αναλάβει ακόμα και νομική δράση για την αποφυγή του κινδύνου.

Μάλιστα η Ενωση PAE Fukaraperver, που εκπροσωπεί τους ρώσους που βρίσκονται στην Τουρκία, συναντήθηκε πρόσφατα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προκειμένου να ζητήσει την υποστήριξή του για τη διατήρηση της Εκκλησίας, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη.

Συνάντηση έχουν προγραμματίσει αύριο και με τον κ. Λάκη Βίγκα, Εκπρόσωπο των Μειονοτήτων στη Διεύθυνση Βακουφίων.

Επαναπατρίζονται αρχαιότητες που εκλάπησαν κατά τη Γερμανική Κατοχή

8.000 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΓΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ PFAHLBAUMESEUM

Για την πρόθεσή του να επιστρέψει λεία πολέμου έχει διαβεβαιώσει το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, το μουσείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Pfahlbaumeseum, σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Επαναπατρίζονται αρχαιότητες που εκλάπησαν κατά τη Γερμανική Κατοχή
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, η παράδοση αναμένεται να γίνει εντός του Ιουνίου. Πρόκειται για 8.000 κομμάτια από αγγεία της νεολιθικής εποχής τα οποία προέρχονται από παράνομη ανασκαφή που έγινε το 1941 σε περιοχή κοντά στο Βελεστίνο και τα εξήγαγε παρανόμως στη Γερμανία αρχαιολόγος.
Από το 2010 η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών είχε ενημερωθεί από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Pfahlbaumeseum της Γερμανίας, ότι στο συγκεκριμένο Μουσείο φυλάσσονται αρχαιότητες προερχόμενες από παράνομη ανασκαφή νεολιθικού οικισμού στη Θεσσαλία, η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Γερμανούς.

Σχολή για καλλιτέχνες του λόγου

Литературный институт имени Горького Литературный институт Горького
                                  © Φωτογραφία: ru.wikipedia.org/Андрей Бабуров/cc-by-sa 3.0

Το Λογοτεχνικό Ινστιτούτο του Γκόρκι είναι ένα μοναδικό φαινόμενο. Είναι όχι μόνο το μοναδικό κρατικό ΑΕΙ στη Ρωσία, όπου διδάσκουν τη λογοτεχνική δεξιοτεχνία, αλλά και ένας χώρος, όπου πραγματοποιούνται πολυάριθμα διεθνή συνέδρια, λογοτεχνικοί διαγωνισμοί και σαλόνια, συναντήσεις με εκπροσώπους της ρωσικής λογοτεχνίας. Για αυτήν την καταπληκτική σχολή μίλησε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο πρύτανης του Λογοτεχνικού Ινστιτούτου, συγγραφέας, κριτικός της λογοτεχνίας Μπορίς Ταράσοφ.

Ο «Θησαυρός» της Κύθνου στο Λούβρο

Άποψη της ανασκαφής στη θέση «Βρυόκαστρο» της Κύθνου.
 
Άρωμα από Κυκλάδες θα πλημμυρίσει το Λούβρο την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013 (στις 11.00).
Ο Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν θα παρουσιάσει τα ευρήματα της ανασκαφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη θέση «Βρυόκαστρο» της Κύθνου σε διάλεξή του με τίτλο «Le “trésor” du Temple de Kythnos (Cyclades) et sa portée pour l’étude du sanctuaire grec archaïque» (Ο «Θησαυρός» της Κύθνου και η συνεισφορά του στην κατανόηση του αρχαϊκού ελληνικού ιερού).
Από το 2002 έως το 2006, η ανασκαφική ομάδα του Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν, έκανε μια σημαντική ανακάλυψη, φέρνοντας στο φως το ασύλητο άδυτο ενός ναού, που χρονολογείται στην Αρχαϊκή περίοδο.

Πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας στην αγορά

Περισσότερα σπαράγματα στο εμπόριο
Κομμάτια από πάπυρους της Παλαιάς Διαθήκης, με κείμενα από τις Δέκα Εντολές, το πρώτο κεφάλαιο της Γένεσης, τους Ψαλμούς, το βιβλίο του Ησαΐα, καθώς και απόκρυφα κείμενα περιλαμβάνονται στα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας.

Τμήματα χειρογράφων με προέλευση το Κουμράν τα οποία φυλάσσονται σε θυρίδα της Ελβετίας πρόκειται να πωληθούν από μέλη της παλαιστινιακής οικογένειας που συνδέεται με την προώθηση στην αγορά των «Παπύρων της Νεκράς Θάλασσας», στην ομάδα των οποίων θεωρούνται ότι ανήκουν.
Τα περισσότερα από τα σπαράγματα έχουν μέγεθος γραμματοσήμου ενώ ορισμένα δεν φέρουν καν κείμενο. Παρ’ όλ’ αυτά, αποτελούν ήδη την πέτρα του σκανδάλου μεταξύ της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, που τα θεωρεί ως κρατική πολιτιστική ιδιοκτησία, και μιας ομάδας Ευαγγελιστών Χριστιανών συλλεκτών αλλά και ευαγγελικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ που επιθυμούν να τα αγοράσουν.

Recording and Promotion of 19th and 20th century’s buildings in Athens

 A project of MONUMENTA
Residence in Mets.
 
An essential requirement for the protection of the architectural heritage of Athens and of all cities is the complete and systematic record. MONUMENTA, recognizing the importance of recording, began in 2013 the two-year project “Recording and Promotion of the 19th and 20th century’s buildings in Athens” with the exclusive donation of the foundation “Stavros Niarchos”.
The main objectives of this program are to research and to record all the buildings of the period 1830-1940, in order to study, protect and promote them. Moreover, the Program aims to integrate the architecture in the daily life of residents and visitors of the city, with many activities and events (trainings, workshops, tours, cycling, website, brochures, etc.) and with active participation at the recording and information about buildings.

Η αναβίωση και η βιωσιμότητα της βιομηχανικής κληρονομιάς

Στο Μουσείο Μπενάκη
Συνέδριο και έκθεση αρχιτεκτονικού έργου με θέμα «Βιομηχανική κληρονομιά: αναβίωση και βιωσιμότητα» διοργανώνουν το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH), το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ), η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Παν/μίου Πατρών, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΠΘ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) στις 7-9 Ιουνίου 2013, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου).
Στόχος των διοργανωτών του συνεδρίου είναι να αποτυπωθούν οι προσεγγίσεις της βιομηχανικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και την Κύπρο, την περίοδο 1980‐2012, καταδεικνύοντας παράλληλα το πολυσχιδές του αντικειμένου και την ανάγκη για τη διεπιστημονική προσέγγισή του.