Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ναός από τον τόπο του...

Τρία εκατομμύρια εννιακόσιες χιλιάδες ευρώ θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στον Πύργο
Τα βλέμματα δεν συγκεντρώνονται μόνο λόγω του μεγάλου ποσού αλλά και γιατί η Ηλεία είναι εκλογική περιφέρεια του υπουργού αναπληρωτή Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα.

Ο ναός βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, στην άκρη προς το Επαρχείο, και είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της περιοχής. Κατά το παρελθόν έχει καταστραφεί αρκετές φορές, με πιο πρόσφατη τους σεισμούς του 2008. Τον 19ο αιώνα ήταν μια ξύλινη κατασκευή, η οποία το 1885 καταστράφηκε από σεισμό. Τα πρώτα έργα για την ανακατασκευή του πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 1889. Το 1904 ο Δήμος Λετρίνων αποφάσισε τη δωρεά 4.000 δραχμών για την αποπεράτωση του ναού.

Τελικά, εγκαινιάστηκε δυο χρόνια αργότερα. Το 2013 χαρακτηρίστηκε ως νεότερο μνημείο, δεδομένου ότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού αιώνα, με ποικίλα νεοκλασικά στοιχεία, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, και θεωρείται σημαντικό τοπόσημο για την ιστορία της πόλης του Πύργου, λόγω της αρχιτεκτονικής και αρχαιολογικής του αξίας.
Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με φέροντα οργανισμό από μεικτό σύστημα λιθοδομής και πλινθοδομής, συνολικής κάλυψης 870,21 τ.μ. και μεγίστου ύψους 18,32 μ.

Ο διευθυντής αναστήλωσης Βυζαντινών - Μεταβυζαντινών μνημείων Θεμιστοκλής Βλαχούλης σημειώνει: «Ο ναός, λόγω της θέσης του σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή της Ελλάδας, έχει παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα στον φέροντα οργανισμό του, έπειτα από κάθε σεισμική διέγερση, που έχουν αντιμετωπιστεί με τοπικού χαρακτήρα επισκευές, με κυριότερες εκείνες που έγιναν μετά τον σεισμό του 1993. Τότε αποκαταστάθηκαν οι ρηγματώσεις στα τεταρτοθόλια των πλαγίων κλιτών, στα εσωτερικά τόξα από πλινθοδομή και στα δύο κωδωνοστάσια».

Αυτό όμως ανατράπηκε στους σεισμούς του 2008, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν στατικά προβλήματα. Η πρώτη μελέτη, όπως λέει ο κ. Βλαχούλης, συζητήθηκε το 2010 κι απορρίφθηκε επειδή περιλάμβανε επεμβάσεις που θεωρήθηκαν βαριές για το συγκεκριμένο μνημείο. Να σημειωθεί ότι εκείνος ο προϋπολογισμός έφτανε τα 6,5 εκατ. ευρώ.

Οι ναοί τινάζουν την μπάνκα στον αέρα

Ο διευθυντής αναστήλωσης Βυζαντινών - Μεταβυζαντινών Μνημείων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού υπενθυμίζει ότι η Μητρόπολη των Αθηνών, αναλόγου μεγέθους και με παρόμοια στατικά προβλήματα, χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους με 4 εκατ. ευρώ και με 2,5 εκατ. από κοινοτικά κονδύλια. Επίσης, ο Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια, συνομήλικος του Αγίου Νικολάου, έχει απορροφήσει ήδη 1,5 εκατ. και θα λάβει άλλα 3,5 εκατ.

«Η κήρυξη του ναού ως μνημείου είχε τη λογική της περαιτέρω παρέμβασης του υπουργείου στις επισκευές, έτσι ώστε να μη γίνει τίποτα το υπερβολικό ή βλαπτικό γι’ αυτόν. Tο υπό εκτέλεση έργο αφορά την αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του μνημείου, έτσι ώστε να επιτευχθεί μία συνολική αντισεισμική αναβάθμισή του, καθώς και την αντιμετώπιση των λειτουργικών και αισθητικών προβλημάτων που παρουσιάζει» λέει ο κ. Βλαχούλης. Στέγες, δάπεδα, κλίμακες, παράθυρα κ.ά. θα αντικατασταθούν. Ελπίδα όλων, να μη χρειαστούν άλλες παρεμβάσεις στο εγγύς μέλλον. Δυστυχώς, ο ναός είναι κοντά σε ρήγμα.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 Μαΐου 2013
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ ART,
τεύχος 315 στις 30 Μαΐου 2013
Δάφνη Πασχάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου