Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Τα Μάρμαρα ξανάρχονται!!!



Μπορεί να παρέλειψε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στη Μελίνα Μερκούρη όταν ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού και μίλησε για τους προκατόχους του υπουργούς που ύψωσαν τον πήχη του πολιτισμού ψηλά, όμως στην κορυφή της ατζέντας του ο Πάνος Παναγιωτόπουλος βάζει το όραμα της Μελίνας: την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.


Το ουσιαστικό θέμα είναι πώς θα χειριστεί την επιστροφή των Γλυπτών. Ως τώρα ήταν ένα αίτημα που έθεταν σχεδόν όλες οι ελληνικές κυ­βερνήσεις. Με αποκορύφωμα τον Κώστα Σημίτη το 2003, που ζητούσε από τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ να κάνει κάτι για τα Γλυ­πτά επειδή «του χρόνου έχουμε εκλογές», όπως είχε πει. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, ο υπουργός ταξί-δεψε στη Γαλλία και συνάντησε τη γενική διευθύ­ντρια της UN ESCO Ι ρίνα Μπόκοβα. Πράγματι, η UN ESCO ήταν αυτή που έκανε διεθνές αίτη μα τον επαναπατρισμό των Γλυπτών έπειτα από αίτημα της Μελίνας Μερκούρη το 1982. Από το 1987, το ζήτημα έχει ενταχθεί στην επίσημη ατζέντα των θεμάτων της UN ESCO.

Η Τουρκία δίνει το παράδειγμα

Επομένως, ναι μεν το θέμα κινείται, όμως δεν είναι αρκετές αυτές οι πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, η Τουρκία, για να πετύχει τον επαναπατρισμό της Σφίγγας του Μπογιάζκιοϊ, άσκησε υψηλή διπλω­ματία. Δήλωσε στους Γερμανούς ότι, «αν δεν μας δώσετε τη Σφίγγα, δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε ανασκαφές». Κάποιο αντίστοιχα ισχυρό όπλο πρέπει να έχει και η Ελλάδα. Επομένως, είναι ανάγκη η κυβέρνηση να επανεξετάσει και να χαράξει εκ νέου την πολιτική της, αλλιώς το θέμα θα σέρνεται…

Ο Π. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τη μεταστέ­γαση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού στο κτήριο του Τσαούσογλου στην Πειραιώς – μια ιδέα που ξεκίνησε από τον Θεόδωρο Πάγκαλο όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού. Αυτό φαίνεται πως πρέπει να γίνει άμεσα διότι αφενός το κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθεί, αφετέρου το υπουργείο πρέπει να γλιτώσει χρήματα – αυτήν τη στιγμή οι 17 υπηρεσίες του κοστίζουν κάμποσα εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Κάποιος, όμως, πρέπει να αναλάβει το κόστος της μεταστέγασης, και αυτός πρέπει οπωσδήποτε να είναι η Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πηγές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επρόκειτο να το ανακοινώσει, αλλά τον πρόλαβαν τα γεγονότα (ΕΡΤ κ.λπ.). Πάντως, ο Π. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως δεν θα πειραχθεί ο χώρος και οι δράσεις του Φεστιβάλ Αθη­νών που γίνονται στην Πειραιώς.

Με το ζόρι κοπανατζήδες

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, του υπουργείου Πολιτισμού είναι ότι μπορεί να βρεθεί άμεσα με 113 σημαντικά στελέχη του – κυρίως αρχαιολόγους – σε
διαθεσιμότητα. Και αυτό γιατί το Σώμα Επιθεωρη­τών Δημόσιας Διοίκησης, που δεν βρήκε «κοπα­νατζήδες» όταν έκανε έλεγχο, ζήτησε τις καταστά-σεις του μήνα Νοεμβρίου, όταν οι εργαζόμενοι έκαναν τρίωρες στάσεις εργασίας.

Με ευθύνη της Διεύθυνσης Διοικητικού, οι απεργιακές κινητο­ποιήσεις δεν ήταν περασμένες στο ηλεκτρονικό σύστημα καρτοσήμανσης, έτσι οι άνθρωποι που εργάζονται χωρίς ωράριο και χωρίς να πλη­ρώνονται υπερωρίες, πρέπει να περάσουν από πειθαρχικό και κινδυνεύουν με απόλυση. Ακόμα και αν αθωωθούν όμως, μέχρι να τελεσιδικήσει το Πειθαρχικό, που μπορεί να χρειαστεί χρόνια, οι εργαζόμενοι θεωρούνται ένοχοι και θα βρί­σκονται σε διαθεσιμότητα. «Δηλαδή πρακτικά ζητούν να μη λειτουργεί το υπουργείο για τους επόμενους μήνες» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Αν ο υπουρ­γός δεν λύσει το πρόβλημα πολιτικά, θα πρέπει να πορευτεί με το μισό υπουργείο...
ΠΕΜΠTΗ, 25 Ιουλίου 2013
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ ART,
τεύχος 323 στις 25 Ιουλίου 2013
Σοφία Στυλιανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου