Ετσι, για να μη νομίζουμε ότι το Πακιστάν έχει παραδώσει τις γυναίκες του στους Ταλιμπάν και ότι το παράδειγμα της Μαλάλα Γιουσαφσάι, που επιμένει να μάθει πραγματικά γράμματα και όχι μόνο να διαβάζει το Κοράνι, θα πάει χαμένο.
Πριν από λίγες μέρες, στη διάρκεια του Ραμαζανιού, ξεκίνησε να προβάλλεται στο ιδιωτικό κανάλι GeoTV μια σειρά κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Burka Avenger» (H τιμωρός με την μπούρκα). Το μήνυμά της είναι σαφές. Τα κορίτσια πρέπει να πηγαίνουν σε κανονικό σχολείο, κι ας απειλούν ακόμα οι επίδοξοι δολοφόνοι της τη Μαλάλα. Πριν από δύο εβδομάδες με ανοιχτή επιστολή του ένας διοικητής των Πακιστανών Ταλιμπάν τη συμβούλευε «να γυρίσει σπίτι της, να ενστερνιστεί την ισλαμική και παστούν κουλτούρα, να πάει σε σχολείο γυναικών για το Κοράνι, να σκύψει και να μελετήσει το βιβλίο του Αλλάχ…».
Ε, λοιπόν, η ηρωίδα των κινουμένων σχεδίων, κάτι μεταξύ Catwoman και Wonder Woman, κρυμμένη κάτω από μια μπούρκα, αλλά εξπέρ στις πολεμικές τέχνες, τις οποίες διδάχτηκε από έναν γέρο σοφό, έχει αφιερώσει τη μυστική ζωή της στην υπεράσπιση των σχολείων και των μαθητριών. Την ημέρα είναι καθηγήτρια, το βράδυ εκδικήτρια. Οι δυνάμεις του κακού με επικεφαλής τον Μπαντούκ, έναν μάγο με σαρίκι, που θυμίζει Ταλιμπάν, θέλουν να κλείσουν ένα σχολείο. «Οι γυναίκες πρέπει να μένουν σπίτι, να κάνουν το νοικοκυριό και το μαγείρεμα», λέει.
Αμ δε. Ενα από τα τραγούδια της σειράς, που λέει στα αγγλικά ο Πακιστανός ράπερ Αντιλ Ομάρ (η γλώσσα κατά τα άλλα είναι τα ουρντού), έχει τίτλο «Lady in Black». Εξυμνεί την τιμωρό με την μπούρκα, που «σκοτώνει τον εξτρεμισμό και τη διαφθορά, μας απαλλάσσει από το βάρος του παρελθόντος σκεπασμένη από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Αφήνει μόνο τα μάτια ελεύθερα για να βλέπει και εξολοθρεύει αυτούς τους άθλιους απατεώνες και φονιάδες».
Η σειρά δεν είναι απάντηση στην απόπειρα δολοφονίας της Μαλάλα Γιουσαφσάι. Η ιδέα της προϋπήρξε. Ανήκει στην ποπ σταρ Χαρούν και εντάσσεται σε μια καμπάνια υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών με τίτλο «Σκέψου λίγο». Αυτό δεν σημαίνει ότι «Η τιμωρός» γλίτωσε την κριτική. Η μπούρκα που φοράει είναι, λένε, σύμβολο υποταγής και όχι εξέγερσης. Η συγγραφέας Μπίνα Σαχ δηλώνει στη «Liberation»: «Το μήνυμα της σειράς δεν είναι ότι μια γυναίκα με μπούρκα, είναι ένα θύμα που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις πεποιθήσεις του. Επρεπε να δείξουμε στα παιδιά ότι στην πραγματική ζωή μια αόρατη γυναίκα δεν έχει καμιά επίδραση στην κοινωνία».
Οι δημιουργοί της σειράς έχουν, φυσικά, άλλη άποψη. Αρνούνται ότι η μπούρκα της ηρωίδας είναι θρησκευτικό σύμβολο. «Είναι απλώς ένα κοστούμι που κρύβει την πραγματική της ταυτότητα. Δεδομένου ότι η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα μικρό πακιστανικό χωριό, μας φάνηκε πιο ταιριαστή από ένα ωραίο φορεματάκι».
Επιμ. Β.Γεωργ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου