Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Το Λύκειο Ελληνίδων γιορτάζει στο Ηρώδειο 102 χρόνια


Ύμνος στον χορό και την παράδοση
Χορός και τραγούδι σε έναν μεγάλο «θεραπευτικό» κύκλο. Η δύναμη και η χαρά της ζωής σε δύσκολους καιρούς.Πέντε χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση στον χώρο, το Λύκειο Ελληνίδων που φέτος γίνεται 102 ετών παρουσιάζει το....

Σάββατο 21/9 στο Ηρώδειο  έναν αληθινό ύμνο στον χορό και μας καλεί να δώσουμε τα χέρια. «Πέρδικες στήνουν χορό κι αηδόνια τραγουδούνε» ο τίτλος της παράστασης που επιμελήθηκε ο δάσκαλος και ερευνητής παραδοσιακών χορών Λευτέρης Δρανδάκης, ένα εγκώμιο για τα «ά-λογα» πλάσματα που ζουν ανάμεσά μας.
Πέρδικες, αηδόνια, ελαφίνες αλλά και άστρα όπως η πούλια εκφράζουν σκέψεις και νοήματα που ο ίδιος ο άνθρωπος δεν επιτρεπόταν να διατυπώσει ευθέως
Πλούσιο πολιτιστικό και κοινωνικό έργοΤο Λύκειο των Ελληνίδων ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος Καλλιρρόη Παρρέν, το γένος Σιγανού, η οποία με τη μαχητική της αρθρογραφία από τις στήλες της «Εφημερίδος των Κυριών» χάραξε καινούργιους δρόμους για τις γυναίκες, μιλώντας πρώτη για το δικαίωμα της Ελληνίδας στη μόρφωση και την εργασία, για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.
Παράλληλα, το Λύκειο των Ελληνίδων τάχθηκε ενάντια στην «ξενομανία» της εποχής, προβάλλοντας την ελληνική παράδοση.
Με το έργο του έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση ειδικών αναγκών σε ταραγμένες ιστορικά περιόδους όπως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή και ο Εμφύλιος Πόλεμος, ενώ στις πιο «ήρεμες» εποχές ανέπτυξε πλούσιο κοινωνικό έργο για την υποστήριξη της γυναίκας, της μητέρας και του παιδιού. 
Οργάνωσε το πρώτο Γυναικείο Συνέδριο και την πρώτη Εκθεση Γυναικείας Βιοτεχνίας, προσάρτησε την Οικοκυρική και Επαγγελματική Σχολή και ανέπτυξε έντονη δράση για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, δράση για την οποία βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1937.
Παράλληλα, συμμετείχε στην πρώτη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στις τελετές του Σταδίου, αργότερα οργάνωσε πλήθος χορευτικές παραστάσεις με κορυφαίες αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο Ηρώδειο και απέσπασε πολλά διεθνή βραβεία για τις χορευτικές συμμετοχές σε φεστιβάλ του εξωτερικού.
Μέλη του υπήρξαν πολύ σημαντικές γυναίκες. Η Καλλιρρόη Παρρέν, ιδρύτρια και πρόεδρος μέχρι το 1940 αλλά και η πολυσχιδής δράση του Λυκείου προσείλκυσαν στις τάξεις του μορφές όπως η Σοφία Σλήμαν, η Αννα Κρεστενίτου, η Κατίνα Μαρινάκη, η Ελένη Ζούζουλα, η Εύα Σικελιανού, η Αννα Αποστολάκη, η Αγγελική Χατζημιχάλη και πιο πρόσφατα η Αγνή Διαμαντοπούλου, η Χρυσούλα Καλλία, η Τότα Βαληνάκη, η Μαρία Χορς, η Ιωάννα Παπαντωνίου κ.ά.
Επίσης το Λύκειο των Ελληνίδων ευτύχησε να έχει ως συνεργάτες τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ, τους μουσικούς Μ. Καλομοίρη και Αντ. Σαμάρα, τον λαογράφο Ν. Πολίτη, τους ζωγράφους Θάλεια Φλωρά Καραβία, Φώτη Κόντογλου και Γιάννη Τσαρούχη, τον μουσικολόγο Φοίβο Ανωγιαννάκη και συγγραφείς όπως ο ακαδημαϊκός Γ. Αθανασιάδης Νόβας, ο Γ. Μελάς κ.ά.
Καθημερινή


Read more: http://www.i-diadromi.gr/2013/09/102.html#ixzz2fTaOsEWE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου