Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η Βιάννος θυμάται και ζητά δικαίωση

12/09/13ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνέδριο με διεθνείς παρουσίες για τις γερμανικές αποζημιώσεις με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από το ολοκαύτωμα του .

  Συνέδριο με διεθνείς παρουσίες για τις γερμανικές αποζημιώσεις με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από το ολοκαύτωμα του 1943

ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλλη

Στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα μπαίνει η Βιάννος, διοργανώνοντας το δεύτερο συνέδριο για τα ολοκαυτώματα στην Ελλάδα. Την Παρασκευή και το Σάββατο, 13 και 14 Σεπτεμβρίου, θα βρεθούν στη Βιάννο Ελληνες και ξένοι ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι των ενώσεων θυμάτων, μέλη των φορέων διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και δήμαρχοι των μαρτυρικών δήμων από όλη την Ελλάδα.


Το συνέδριο συμπίπτει με την επέτειο των 70 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Βιάννου τον Σεπτέμβριο του 1943, που άφησε πίσω του 461 νεκρούς, και θα συνοδεύεται από τελετές μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Στόχος των οργανωτών του συνεδρίου είναι να συμβάλουν στην περαιτέρω τεκμηρίωση και ενίσχυση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που περιλαμβάνουν απόδοση αποζημιώσεων στα θύματα, επιστροφή του κατοχικού δανείου με τους νόμιμους τόκους, απόδοση των κρατικών επανορθώσεων και επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών.

Και Γερμανοί σύνεδροι

Μεταξύ των ομιλητών στο διήμερο συνέδριο θα είναι ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Christophe Schminck Gustavus, μέλος της γερμανικής επιτροπής για την πληρωμή των αποζημιώσεων, που με την έρευνά του έχει αναδείξει το ολοκαύτωμα στις Λυγκιάδες. Επίσης θα παραβρεθούν ο Γερμανός δικηγόρος Martin Klingner, μέλος της ομάδας «AK Δίστομο» από το Αμβούργο, που επί 10 χρόνια διεκδικεί την απόδοση των αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα, αλλά και ο Joakim Lau, ο δικηγόρος που κέρδισε την υπόθεση του Διστόμου, σε συνεργασία με τον αείμνηστο Γιάννη Σταμούλη, στα ιταλικά δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται πως με βάση την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το 2011, πλέον δεν μπορούν να προσφύγουν κατά των κρατών ιδιώτες θύματα των ολοκαυτωμάτων, αλλά μόνο τα ίδια τα κράτη διεκδικώντας επανορθώσεις, γεγονός που καθιστά αναγκαία την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση για ανακίνηση του θέματος με αξιώσεις και πλήρη νομική και ιστορική τεκμηρίωση. Οπως τονίζουν οι φορείς διεκδίκησης, οι ελληνικές κυβερνήσεις κατά το παρελθόν έχουν δείξει ατολμία για τη διεκδίκηση, ενώ ειδικά επί διακυβέρνησης Σημίτη υπήρξαν παρεμβάσεις ώστε να μην εκδοθεί απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας που δικαίωνε τα θύματα του Διστόμου.

Από ελληνικής πλευράς στο συνέδριο θα συμμετάσχουν ο Μανώλης Γλέζος, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ο Στέλιος Περράκης, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο και πληρεξούσιος της Ελληνικής Δημοκρατίας στη δίκη μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας για την υπόθεση του Διστόμου στη Χάγη, οι καθηγητές Ιστορίας Γιώργος Μαργαρίτης και Προκόπης Παπαστράτης, ο πρώην υπουργός και οικονομολόγος Νίκος Χριστοδουλάκης, η καθηγήτρια επικοινωνίας και ΜΜΕ Πέπη Ρηγοπούλου κ.ά.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η Ενωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ο Δήμος Βιάννου και η Περιφέρεια Κρήτης, ενώ θα είναι παρόντες και οι αγωνιστές και πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων ΠΣΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ και ΠΕΑΕΑ Στέλιος Ζαμάνος, Βασίλης Μπρακατσούλας και Χρήστος Τζιντζιλώνης, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου