Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Λεπτομέρειες και απρόσμενες γωνίες αγαλμάτων

06/09/13ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η έκθεση φωτογραφίας «Αποτυπώνοντας το αρχαίο Κάλλος» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Ο διάσημος και αρχαιολάτρης Αμερικανός Τζόσουα Γκάρικ, αρθρογράφος, φωτογράφος και καθηγητής, είναι ο πρώτος ξένος καλλιτέχνης που μπαίνει στο ΕΑΜ και εκθέτει τα πρωτότυπα έργα του δίπλα στα αριστουργήματα του Μουσείου.
        
 
Ο διάσημος και αρχαιολάτρης Αμερικανός Τζόσουα Γκάρικ, αρθρογράφος, φωτογράφος και καθηγητής, είναι ο πρώτος ξένος καλλιτέχνης που μπαίνει στο ΕΑΜ και εκθέτει τα πρωτότυπα έργα του δίπλα στα αριστουργήματα του Μουσείου

Είναι Αμερικανός, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και ζει στη Φλόριντα. Ωστόσο, ο Τζόσουα Γκάρικ, αρθρογράφος, φωτογράφος και καθηγητής, έχει επισκεφτεί πολλές φορές την Ελλάδα. Κι ο λόγος είναι η ενασχόλησή του με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το καλλιτεχνικό πάθος του να αποδώσει στις εικαστικές φωτογραφίες του την ομορφιά των αγαλμάτων της κλασικής εποχής. Το αψεγάδιαστο «κάλλος» με το οποίο αποδίδονται θεοί και άνθρωποι, την ομορφιά και την αρμονία τους. Παράλληλα, όμως, επιδιώκει να τονίσει, όπως ο ίδιος λέει, «τον πρωταρχικό ρόλο του ελληνικού κλασικού πολιτισμού ως κοιτίδας της δυτικής τέχνης και αντίστοιχα, την αναπόσπαστη σχέση της σύγχρονης Ελλάδας με την Ευρώπη, την ανάγκη να επαναφέρουμε στη μνήμη τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θα έχει πάντοτε τον πλούτο της ιστορίας της για να τον μοιράζεται με τον υπόλοιπο κόσμο».


Ετσι, ο Τζος Γκάρικ γίνεται ο πρώτος ξένος πολίτης που μπαίνει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κι εκθέτει έργα του πλάι στα μοναδικά εκθέματα του μουσείου. Η έκθεση φωτογραφίας «Αποτυπώνοντας το αρχαίο Κάλλος» παρουσιάζει τα αρχαία γλυπτά που εδώ και δεκαετίες φωτογραφίζει σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας και φυσικά στο πρώτο της χώρας.

«Τα έργα αποτελούν πρωτότυπες φωτογραφικές απεικονίσεις των εκθεμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς εστιάζουν σε συχνά αθέατες λεπτομέρειές τους, που με μαεστρία συλλαμβάνει ο ευαίσθητος φωτογραφικός του φακός, εξαίροντας έντεχνα τις αναζητήσεις των αρχαίων καλλιτεχνών», σημειώνουν οι διοργανωτές. Οι φωτογραφίες χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες και αντίστοιχα θα εκτεθούν η «Επίσκεψη» στον μνημειακό προθάλαμο του μουσείου, η «Αναπνοή» στην Αίθουσα 21 ή στο κόκκινο δωμάτιο του Μικρού Αναβάτη (όπου κυριαρχεί το περίφημο χάλκινο άγαλμα του 140 π.Χ., που ανασύρθηκε το 1928 από το ακρωτήριο Aρτεμίσιο της βόρειας Eύβοιας, γνωστό κι ως ο Tζόκεϊ του Αρτεμισίου), ο «Κήπος με τα αγάλματα» στο εσωτερικό αίθριο του μουσείου και, τέλος, τα «Στιγμιότυπα» στο αναψυκτήριο του μουσείου.

Οι φωτογραφίες θα είναι διακριτικά ενταγμένες στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς θα προτείνουν μια ιδεατή αφήγηση, έναν άλλο τρόπο θέασης του κάθε αγάλματος, αναδεικνύοντας το ατομικό «κάλλος» του κάθε γλυπτού και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που το περιβάλλει.

«Οι απρόσμενες γωνίες από τις οποίες ο ευαίσθητος φακός του Τζος Γκάρικ συλλαμβάνει τα εκθέματα του μουσείου στήνουν έναν οπτικό διάλογο ανάμεσα στα μοναδικά έργα του καλλιτέχνη -φωτογραφίες εκτυπωμένες σε αλουμίνιο- και τα επιλεγμένα εκθέματα που “ζουν και αναπνέουν” εντός των τειχών του μουσείου», αναφέρει ο δρ Γιώργος Κακαβάς, αναπληρωτής διευθυντής του ΕΑΜ, ο οποίος έχει αναλάβει και τον συντονισμό της έκθεσης. Η διοργάνωση εξάλλου εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής ανοίγματος του Εθνικού Μουσείου προς άλλες τέχνες, με την παρουσίαση σημαντικών καλλιτεχνών που τα έργα τους συνομιλούν με τις μόνιμες συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού, το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στο είδος του διεθνώς.

«Αποχαιρετώντας τα αρχαία γλυπτά και τις αναγνώσεις τους από τον Τζος Γκάρικ, ο επισκέπτης της έκθεσης καλείται να αναλογιστεί τη δική του σχέση με το κάλλος. Τον φόβο για την απώλειά του ή την ελπίδα που προκύπτει από την επίγνωση τού ότι πράγματι υπήρξε», αναφέρει στο εκτενές κείμενό της η ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού που επιμελείται την έκθεση. Ο σχεδιασμός της έγινε από τους Μάριο Βουτσινά και Αναστασία Δάλμα. Τα εγκαίνια έχουν οριστεί για την επόμενη εβδομάδα, στις 12 Σεπτεμβρίου. Μετά το ΕΑΜ θα περιοδεύσει στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και στον εκθεσιακό χώρο του ελληνικού προξενείου της Νέας Υόρκης.

Β. Τζεβελέκου

Info: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, τηλ.: 213 214 4890. Εγκαίνια 12 Σεπτεμβρίου. Διάρκεια ώς 8 Ιανουαρίου 2014.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου