Εκτεθειμένη αφήνει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος η σπουδή με την οποία το Εφορευτικό της Συμβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Δευτέρας, αποδέχθηκε "το πολύτιμο αρχείο του κορυφαίου ανθρώπου του θεάτρου μας Λευτέρη Βογιατζή", χάρη στη "γενναιόδωρη δωρεά της συντρόφου του κ. Ειρήνης Λεβίδη, με τη σύμφωνη γνώμη της Εταιρείας των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου", δηλαδή της Νέας Σκηνής.
Τη νομιμότητα της δωρεάς αμφισβητεί εμμέσως, με ανακοίνωσή του, ο δικηγόρος των ανιψιών και κληρονόμων του Λ. Βογιατζή, Παναγιώτη Βογιατζή και Μαρία Ιζαμπέλα Czak, ο οποίος δηλώνει ότι "ουδείς δικαιούται να ομιλεί ή προβαίνει σε πράξεις και δηλώσεις περί της διαχειρίσεως και εκμεταλλεύσεως της κληρονομιαίας περιουσίας του εκλιπόντος, που ήδη αποτελεί πνευματική και υλική περιουσία των ανωτέρω δύο κληρονόμων του".

Σύμφωνα με την περιγραφή του αρχείου, όπως αυτή γίνεται στην ανακοίνωση της ΕΒΕ, σε αυτό περιλαμβάνονται "τεράστιο φωτογραφικό υλικό, ηχογραφημένες και μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις, σκηνοθετικά τετράδια και σημειώσεις, ημερολόγια εργασίας, κριτικές των παραστάσεων, παρουσιάσεις και συνεντεύξεις Τύπου, σκηνικά και κοστούμια, μαγνητοταινίες και cd της μουσικής των παραστάσεων, τα βιβλία/προγράμματα. Περιέχει επίσης μεγάλο αριθμό μαγνητοσκοπημένων σημαντικών παραστάσεων του ευρωπαϊκού θεάτρου, 500 περίπου κινηματογραφικές ταινίες, βιβλιοθήκη με πάνω από 10.000 τίτλους, προσωπικά αντικείμενα και γραπτά".
Εκ μέρους του εκπροσώπου των κληρονόμων όμως διευκρινίζεται ότι το αρχείο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Η νέα Σκηνή», "το οποίο αποτελείται κυρίως από φωτογραφίες και προγράμματα παραστάσεων, δημοσιεύματα τύπου, κοστούμια κ.λπ., ουδεμία σχέση έχει και με το προσωπικό του αρχείο. Οιαδήποτε δε συσχέτιση μεταξύ αυτών των δύο αυτοτελών αρχείων γίνεται αποκλειστικά εκ του πονηρού και παρανόμως".
Σε επικοινωνία μας με τον νομικό εκπρόσωπο των κληρονόμων, ο δικηγόρος Ν. Σακκάς διευκρίνισε ότι η απόφαση δωρεάς ελήφθη χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους για το τι δωρίζεται και αν αυτό ανήκει νόμιμα στη "Νέα Σκηνή" (είτε με παραχώρηση του Λευτέρη Βογιατζή είτε ως παραγωγή της) ή αν στα δωριζόμενα περιλαμβάνονται μέρη του προσωπικού του αρχείου, όπως μπορεί να υποθέσει κανείς από την περιγραφή του στην ανακοίνωση, κάτι που θα συνιστούσε εκποίηση της περιουσίας του. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι εκ μέρους της ΕΒΕ δεν υπήρξε κανένας προηγούμενος έλεγχος για το αν δικαιούται να δεχθεί το αρχείο.
Όπως είναι γνωστό, η πλευρά των κληρονόμων του Λ. Βογιατζή έχει διατυπώσει διαφορετικά σχέδια για την τύχη του αρχείου του (ψηφιοποίηση και διαχείρισή του από Ίδρυμα που θα συσταθεί, το οποίο θα εδρεύει στο σπίτι του ηθοποιού στην Άνδρο).
Παρά την προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε με το Ε.Σ. της ΕΒΕ, δεν στάθηκε δυνατόν να έχουμε κάποιο σχόλιο σχετικά με τις αιτιάσεις της πλευράς των κληρονόμων, ενώ εκ μέρους της κ. Λεβίδη, αργά το βράδυ, διευκρινίστηκε ότι η δωρεά αφορά το αρχείο του θεάτρου Νέα Σκηνή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η ΕΒΕ σκοπεύει να αποθηκεύσει το αρχείο με ασφάλεια και, αφού καταλογογραφηθεί, θα είναι ανοιχτό στους ερευνητές και το κοινό από το 2016, όταν η Βιβλιοθήκη θα μεταστεγαστεί στις νέες εγκαταστάσεις της, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», στο Φαληρικό Δέλτα. Παράλληλα, ανακοινώνει ότι αναλυτικότερη παρουσίασή του θα γίνει κατά την τιμητική εκδήλωση για τον Λευτέρη Βογιατζή, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου, στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων.
Σ.Κ.