Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (ΕΗΠΚ) 2013

                                                            

27 έως 29 Σεπτεμβρίου 2013

«Τα πρόσωπα του Χρόνου»

…και οι μέρες άρχισαν να περπατούν.
Και μας δημιούργησαν.
Και γεννηθήκαμε εμείς, τα παιδιά τους,
είμαστε παιδιά των ημερών
που πορευόμαστε
εξερευνώντας τη ζωή…
(E. Galeano, Οι μέρες αφηγούνται, εκδ. Πάπυρος, Αθήνα 2012)

 


Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996 υιοθετώντας πλήρως τους σκοπούς και το χαρακτήρα του. Βασικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο χαρακτήρας του προγράμματος εορταστικός.
Η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, που είναι και ο εθνικός συντονιστής του προγράμματος, έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο στίγμα εορτασμού: θεματολογία που αλλάζει ανά διετία, έμφαση στο νεανικό κοινό, αλλά και στην υψηλής ποιότητας παρεχόμενη πληροφορία, εξοικείωση του κοινού με το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, εθελοντισμός κ.ά.
Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2013-2014 είναι αφιερωμένο στο Χρόνο και ο γενικός τίτλος που καλύπτει τις εκδηλώσεις είναι «Τα πρόσωπα του Χρόνου».

Οι άνθρωποι είναι «παιδιά των ημερών», σύμφωνα με τους Μάγια. Υπάρχουμε ως εξερευνητές του κόσμου κάνοντας ένα προσωπικό και συλλογικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Ο Χρόνος είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ύπαρξή μας και, κυρίως, της συνείδησής της. Είναι τόσο αυτονόητος και δεδομένος, που ξεχνούμε ότι υπάρχει και στην καθημερινότητά μας περνά απαρατήρητος. Και να που η έννοια της καθημερινότητας τον βάζει αμέσως στο παιχνίδι και τον κάνει «αισθητό». Τόσο, όσο και ο αέρας που αναπνέουμε - μολονότι που και αυτός ο τελευταίος δεν είναι τόσο αυτονόητος, όσο εκ πρώτης φαίνεται. Τα πράγματα αποδεικνύονται πιο δύσκολα, όταν προσπαθούμε να τον ορίσουμε. Έχουμε συνείδηση ότι υπάρχει, αλλά είναι τόσο αφηρημένος που «γλιστρά» και κάνει έμμεσα αντιληπτή την παρουσία του μέσα από τις οποιεσδήποτε μεταβολές. Βρίσκεται εκεί, ρέει, μετρά, γερνά, και δεν επιστρέφει. Γιατί βασικά, ο Χρόνος συνεπάγεται μεταβολή. Άμεσα συνδεδεμένος με την υλική μας υπόσταση - γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε, πεθαίνουμε – βασανίζει κυρίως το νου και την ψυχή μας από πολύ παλιά.
Η έννοια του Χρόνου απασχόλησε από νωρίς τον άνθρωπο. Πώς γεννήθηκε ο κόσμος, ποια ήταν η αρχή του και πώς αυτή προκλήθηκε; Στην αρχή με μύθους προσπάθησε να δώσει μια λογική ή υπερφυσική εξήγηση σε ένα υπαρξιακό, όσο και φυσικό ερώτημα. Έτσι, έδωσε στο Χρόνο πολλά πρόσωπα και καταρχήν μια σειρά από ιστορίες. Ιστορίες για την αρχή και το τέλος του κόσμου, την αιώνια νεότητα, την περιοδικότητα των μεταβολών που αυτός προκαλεί, την εναλλαγή της μέρας με τη νύχτα, τις εποχές, την παλίρροια.

Ο Χρόνος έγινε όμως και αντικείμενο της Επιστήμης, όπως και ο χώρος, με τον οποίο βρίσκεται και σε άμεση συνάρτηση, είτε αφορά στον μακρόκοσμο, είτε τον μικρόκοσμο. Ο σκοπός και πάλι ο ίδιος: η ερμηνεία του κόσμου, μέσα από την αναζήτηση των κανόνων που τον διέπουν. Αναζητώντας το «σωματίδιο του Θεού» στο υπέρτατο πείραμα του CERN, Επιστήμη και Μεταφυσική φανερώνουν τον κοινό τους στόχο, την αναζήτηση της φύσης του κόσμου, ξεκινώντας από την αρχή, το σημείο μηδέν.
Ο Χρόνος είναι παρελθόν, παρόν και μέλλον. Άλλοτε ρέει γρήγορα, άλλοτε πιο αργά, ή αλλιώς, αυτή είναι η αίσθησή μας. Ο χρόνος είναι σχετικός. Συμπυκνωμένος ή χαλαρός. Κερδισμένος ή χαμένος. Για να τον καταλάβουμε καλύτερα προσπαθήσαμε να τον μετρήσουμε με χίλιους δυο τρόπους: ημερολόγια, κάθε είδους ρολόγια, απλά και σύνθετα όργανα – πολλά από αυτά στραμμένα προς τον απέραντο ουρανό. Και πάντα υπάρχει η αγωνία ότι τελειώνει. Για οτιδήποτε έχει αρχίσει.

Ο χρόνος είναι βιολογικός. Ο χρόνος είναι κυκλικός. Ο χρόνος είναι κίνηση, μετασχηματισμός, εξέλιξη.
Ο Χρόνος είναι μνήμη και άρα Ιστορία. Όλα τα πράγματα γύρω μας τον κουβαλούν μέσα τους με κάποιον τρόπο.
Είναι μια ευκαιρία στις επόμενες εκδηλώσεις να προσπαθήσουμε να τον αποκαλύψουμε.

Ο φετινός εορτασμός θα διαρκέσει από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2013 (η 27η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στoυς μαθητές).  
Το Μουσείο Ηρακλειδών συμμετέχει στον εορτασμό με τη διοργάνωση εργαστηρίων για ενήλικες και παιδιά, σε συνεργασία με την ομάδα «Art Acts-Τέχνης Δράσεις».
Η είσοδος και στα τρία εργαστήρια είναι ΔΩΡΕΑΝ, ΜΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ.

Ειδικό θέμα εορτασμού:                                            "Ο Χρόνος στην Τέχνη και η Τέχνη του Χρόνου"

Α' : ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 7-12 ΕΤΩΝ
Τίτλος: «ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ»
Ημερομηνία: Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013
Ώρα: 17:30-19:00
Εκπαιδευτής: Εύη Κανέλλου, μαθηματικός, συνεργάτης του Μουσείου Ηρακλειδών

 

Ιστορική Αφήγηση, Βιωματική Απασχόληση: Τα παιδιά μαθαίνουν με παιχνίδια, γραπτές ασκήσεις και προβολές εικόνων, τους τρόπους με τους οποίους μετρούσαν το χρόνο στην αρχαία εποχή, τους αστερισμούς, τον μύθο της Περσεφόνης που συμβόλιζε την εναλλαγή των εποχών, τον αρχαιότερο τύπο ρολογιού, δηλ. το ηλιακό ρολόι, καθώς και τον αρχαιότερο μετεωρολογικό και ωρομετρικό σταθμό του κόσμου, το Ωρολόγιο του Κυρρήστου (Αέρηδες, Πλάκα).


Εκδηλώσεις για ενήλικες

Β' : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Τίτλος: «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΑΧΡΟΝΟ ΧΡΟΝΟ»
Ημερομηνία: Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013
Ώρα: 16:00-18:00
 Ερέθισμα: O διάλογος των έργων δύο σύγχρονων ευρωπαίων ζωγράφων: «Δεσμός Ένωσης» του Ολλανδού Μaurits Cornelis Escher και «Η εμμονή της μνήμης» του Ισπανού Salvador Dali.



Ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος:
Γ' : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Τίτλος: «ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΕΜΕΙΣ...ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ»
Ημερομηνία: Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013
Ώρα: 12:00-14:00

 
Eργαστήριο εικαστικής κατασκευής ενός «πολυπολιτισμικού» χαλιού.
Ερέθισμα: H αφήγηση δύο κειμένων διαφορετικών πολιτισμών: «Αν είσαι άνθρωπος», ποίημα του Άγγλου David Herbert Lawrence και «Η ιστορία των άλλων», πεζό κείμενο του Μεξικανού Subcomandante Marcos.
 



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Κα Ελένη Μ. Νομικού (Δευτ. - Παρ. 09:00-14:00)
τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ. 201), κιν.: 6947 277 697
email: enomikou@herakleidon-art.gr 

                                                                                                           
               
                                                         
ΩΡΑΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ :
Παρασκευή: 13:00 - 21:00
 Σάββατο - Κυριακή: 11:00 - 19:00
Από Δευτέρα έως Παρασκευή το Μουσείο πραγματοποιεί Εκπαιδευτικά Προγράμματα για σχολικές ομάδες, κατόπιν συνεννοήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου