Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013


Σχετικά με το MICHAEL

Το έργο MICHAEL

Το πρόγραμμα MICHAEL και η συνέχειά του που ονομάζεται MICHAEL Plus χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα eTen της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό τη δημιουργία μίας νέας υπηρεσίας για την Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.
Το έργο MICHAEL ξεκίνησε ως μία συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, με σκοπό την επέκταση μίας πολιτιστικής διαδικτυακής πύλης που είχε δημιουργηθεί στη Γαλλία. Στη συνέχεια, το MICHAEL Plus επέκτεινε το έργο MICHAEL στην Τσεχία, την Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Το έργο εστιάζει στην ενοποίηση των εθνικών πρωτοβουλιών που αφορούν την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των εθνικών πολιτιστικών διαδικτυακών πυλών, με στόχο τη προώθηση της πρόσβασης στο ψηφιακό υλικό μουσείων, βιβλιοθηκών και αρχείων.



Η ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη MICHAEL

Αποτέλεσμα των έργων MICHAEL και MICHAEL Plus είναι η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Διαδικτυακής Πύλης MICHAEL, που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητήσουν, να προβάλουν και να μελετήσουν περιγραφές του διαθέσιμου ψηφιακού υλικού των φορέων σε όλη την Ευρώπη. Οι τεχνικές προδιαγραφές που έχουν αναπτυχθεί, καθώς και το μοντέλο βιωσιμότητας, φιλοδοξούν να προσελκύσουν τη συμμετοχή περισσοτέρων χωρών που θα διαθέσουν το υλικό τους στην ευρωπαϊκή πύλη MICHAEL.
Η βάση δεδομένων του MICHAEL στηρίζεται σε εθνικούς καταλόγους ψηφιακών πόρων, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί από τις συμμετέχουσες χώρες. Κάθε εθνικός κατάλογος περιλαμβάνει περιγραφές των ψηφιακών συλλογών και των ιστοχώρων, CD-ROMs και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, που έχουν δημιουργηθεί από μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχεία. Οι περιγραφές συντάχθηκαν ειδικά για το MICHAEL από τους ίδιους τους πολιτιστικούς φορείς. Οι περιγραφές αυτές συλλέγονται από τους εθνικούς καταλόγους και αποτελούν τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της Ευρωπαϊκής Διαδικτυακής Πύλης MICHAEL.
Την στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, την άνοιξη του 2008, προβλέπεται η ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Πύλη MICHAEL των εθνικών καταλόγων της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αρχικά στην ευρωπαϊκή πύλη υποστηρίζονταν τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά), όμως, καθώς εντάσσονται οι εθνικοί κατάλογοι από τις υπόλοιπες χώρες, στην ευρωπαϊκή πύλη προστίθενται νέες γλώσσες. Το καλοκαίρι του 2008 η υπηρεσία προβλέπεται να είναι διαθέσιμη σε δεκαέξι γλώσσες, και οι χρήστες θα είναι σε θέση να επιλέξουν την γλώσσα, που προτιμούν, για να κάνουν αναζήτηση και προβολή του περιεχομένου της βάσης δεδομένων του MICHAEL, καθώς και των άρθρων που περιλαμβάνονται στον ιστοχώρο. Οι εγγραφές της βάσης δεδομένων είναι διαθέσιμες στην πρωτότυπη γλώσσα και εν μέρει μεταφρασμένες. Οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε μεταφραστικά εργαλεία, για τη δυνατότητα μετάφρασης εγγραφών που δεν είναι διαθέσιμες στη γλώσσα επιλογής τους.
Στο μέλλον ελπίζουμε ότι ακόμη περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες θα συμμετάσχουν και θα διαθέσουν τους καταλόγους του ψηφιακού υλικού από τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία τους μέσω της Ευρωπαϊκής Διαδικτυακής Πύλης MICHAEL.


Η ελληνική διαδικτυακή πύλη MICHAEL

Στην Ελλάδα, το έργο αποσκοπεί στην δημιουργία ενός συγκεντρωτικού καταλόγου ψηφιακών συλλογών του ελληνικού πολιτιστικού αποθέματος. Το MICHAEL δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους πολιτιστικούς φορείς να προβάλλουν τις συλλογές τους σε εθνικό και στη συνέχεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση για όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Ο κατάλογος αποτελεί επίσης ένα εργαλείο που επιτρέπει στους φορείς να μοιραστούν την εμπειρία τους από τα έργα ψηφιοποίησης με άλλους φορείς.
Διευκρινίζεται ότι, μέσω της πύλης MICHAEL, το κοινό θα μπορεί να ενημερωθεί για τις ψηφιακές συλλογές που υπάρχουν και για τον τρόπο πρόσβασης σε αυτές (π.χ. διαδικτυακός τόπος, CD, DVD κλπ), και στη συνέχεια να κατευθυνθεί στον σχετικό διαδικτυακό τόπο (ή στο CD/DVD) του εκάστοτε πολιτιστικού φορέα για την πρόσβαση στο ίδιο το ψηφιακό υλικό. Δηλαδή το MICHAEL δεν επεμβαίνει στη δομή του διαδικτυακού τόπου ή των ψηφιακών συλλογών του κάθε φορέα, ούτε στοχεύει στην επαναδημιουργία μίας βάσης δεδομένων ψηφιακών αντικειμένων. Απλά περιγράφει τις ψηφιακές συλλογές του κάθε φορέα, ακολουθώντας τη δομή του πανευρωπαϊκό μοντέλου δεδομένων που τηρείται στην πλατφόρμα του MICHAEL και αποτελεί έναν επιπλέον τρόπο προβολής τους στο Διαδίκτυο.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ξεκινήσει επικοινωνία καταρχάς με πολιτιστικούς φορείς που υλοποιούν έργα ψηφιοποίησης στο πλαίσιο της Πρόσκλησης 65 του ΕΠ. ΚτΠ, ενημερώνοντάς τους για τη δυνατότητα προβολής του ψηφιοποιημένου πολιτιστικού αποθέματος στο MICHAEL Plus. Η εισαγωγή του περιεχομένου ξεκίνησε πιλοτικά με μια πρώτη ομάδα φορέων, ώστε να ληφθούν υπόψη τυχόν παρατηρήσεις και ανάγκες βελτίωσης στο επόμενο στάδιο. Σταδιακά θα προστεθούν ψηφιακές συλλογές από όλους τους φορείς (αρχεία, μουσεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, βιβλιοθήκες κλπ) που υλοποιούν έργα ψηφιοποίησης στο πλαίσιο του ΕΠ. ΚτΠ, ενώ απώτερος στόχος είναι τελικά η συγκέντρωση όλων των ψηφιακών συλλογών πολιτιστικού αποθέματος στην Ελλάδα. Το MICHAEL θα αποτελέσει τη βάση για την δημιουργία ενός εθνικού πολιτιστικού δικτύου που θα παρέχει πρόσβαση σε αυτό τον πλούτο των ψηφιακών πολιτιστικών συλλογών, και θα συμβάλλει στην προβολή των αποτελεσμάτων των έργων σε εθνικό και κατ’ επέκταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όροι και προϋποθέσεις
Το περιεχόμενο δημοσιεύεται στην διαδικτυακή πύλη MICHAEL με άδειαCreative Commons ‘Attribution Non-commercial’ (by-nc) . Ειδικά για τις εικόνες που δημοσιεύονται για την εικονογράφηση μιας ψηφιακής συλλογής, ισχύουν τα δικαιώματα χρήσης που δημοσιεύονται μαζί με την προβαλλόμενη εικόνα.


Τεχνολογία

Ο κυρίαρχος στόχος του έργου MICHAEL είναι η δημιουργία ενός πολύγλωσσου καταλόγου της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού τα δεδομένα συγκεντρώνονται από εθνικούς καταλόγους με την χρήση μίας πρότυπης πλατφόρμας λογισμικού και ενός κοινού μοντέλου δεδομένων.
Η πλατφόρμα λογισμικού του MICHAEL απαρτίζεται από δύο υποσυστήματα, που λειτουργούν συνδυαστικά για να παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης και δημοσίευσης δεδομένων.
  • Το υποσύστημα παραγωγής περιεχομένου επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν, να τροποποιούν, και να διαχειρίζονται εγγραφές, που περιγράφουν πτυχές της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλες αυτές οι λειτουργίες είναι διαθέσιμες μέσω ενός απλού φυλλομετρητή Διαδικτύου (Web browser). Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε μία ισχυρή και ευέλικτη βάση δεδομένων XML, η οποία βασίζεται στο μοντέλο δεδομένων του MICHAEL.
  • Το υποσύστημα δημοσίευσης περιεχομένου παρέχει τη διεπαφή που δίνει την δυνατότητα στους τελικούς χρήστες να αναζητούν την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά μέσω ενός φυλλομετρητή Διαδικτύου (Web browser). Το υποσύστημα χρησιμοποιεί μία ισχυρή μηχανή αναζήτησης και προβολής XML, η οποία μπορεί να παραμετροποιηθεί, ώστε οι συμμετέχουσες χώρες να μπορούν προσαρμόσουν τη διεπαφή ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
Η υλοποίηση της πλατφόρμας MICHAEL σε εθνικό επίπεδο περιλαμβάνει και τα δύο υποσυστήματα.
Υπηρεσίες Πληροφοριών
Τα δύο υποσυστήματα του MICHAEL λειτουργούν ως «αποθήκες δεδομένων», που εναρμονίζονται με το πρωτόκολλο OAI-PHM (Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting,http://www.openarchives.org/), καθιστώντας έτσι τα μεταδεδομένα διαθέσιμα σε δύο μορφότυπα, το πρότυπο Dublin Core και το μοντέλο δεδομένων MICHAEL. Οι εγγραφές από κατανεμημένες πηγές μπορούν να συγκεντρωθούν και να δημοσιευτούν μαζί. Η Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Πύλη MICHAEL θα χρησιμοποιήσει αυτά τα «εργαλεία συλλογής» για να συγκεντρώσει το περιεχόμενο από τις επιμέρους εθνικές διαδικτυακές πύλες MICHAEL.
Το υποσύστημα δημοσίευσης περιεχομένου του MICHAEL περιλαμβάνει ένα REST API για την αναζήτηση και την ανάκτηση εγγραφών με χρήση απλών HTTP αιτήσεων και XML αποκρίσεων. Αυτά τα εργαλεία θα επιτρέψουν και σε άλλες υπηρεσίες παροχής πολιτιστικών πληροφοριών να ενσωματώσουν την υπηρεσία αναζήτησης του MICHAEL.
Λογισμικό ανοιχτού κώδικα
Η πλατφόρμα MICHAEL διανέμεται ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα και έχει αναπτυχθεί επάνω σε άλλα γνωστά components ανοιχτού κώδικα. Τα σπουδαιότερα components της πλατφόρμας MICHAEL είναι τα ακόλουθα:
  • Apache Cocoon: μία XML υποδομή για σύνθετες εφαρμογές Διαδικτύου. Παρέχει ένα ευέλικτο περιβάλλον βασισμένο στο διαχωρισμό του περιεχομένου, της λογικής και της μορφοποίησης. Στην πλατφόρμα MICHAEL, το Cocoon προσφέρει υπηρεσίες όπως ένας αξιόπιστο μηχανισμό χειρισμού των εξαιρέσεων, μετασχηματισμούς XSLT, ένα περιβάλλον server-side scripting και ένα ευέλικτο περιβάλλον ανάπτυξης διαδικτυακών φορμών, για το υποσύστημα παραγωγής περιεχομένου.
  • Ο Apache Tomcat είναι ένας εξυπηρετητής εφαρμογών Διαδικτύου. Υλοποιεί τις προδιαγραφές των Java Servlets και της τεχνολογίας JSP (JavaServerPages), παρέχοντας ένα περιβάλλον εκτέλεσης του κώδικα Java σε συνεργασία με έναν εξυπηρετητή Διαδικτύου. O Tomcat περιλαμβάνει εσωτερικά δικό του εξυπηρετητή HTTP.
  • H Apache Lucene είναι μία βιβλιοθήκη ευρετηριασμού και αναζήτησης, που έχει αναπτυχθεί σε Java. Χρησιμοποιείται στο MICHAEL για να παρέχει πλήρη ευρετηριασμό και αναζήτηση κειμένου.
  • eXist: ένα σύστημα διαχείρισης βάσης δεδομένων XML. Η βάση δεδομένων είναι προσβάσιμη μέσω διαφορετικών τυποποιημένων πρωτοκόλλων, όπως το WebDAV, το XMLRPC και το πρωτόκολλο xmldb απευθείας από το περιβάλλον Cocoon. Το eXist παρέχει λειτουργικότητα αποθήκευσης δεδομένων, με διαχείριση χρηστών και δικαιωμάτων, καθώς επίσης υπηρεσίες XQuery και Xupdate για εύκολο χειρισμό δεδομένων ή για δημιουργία σύνθετων αναφορών.
  • SDX: μία μηχανή αναζήτησης για μεγάλες συλλογές XML εγγράφων. Βασισμένη στην σταθερή και ευρέως χρησιμοποιούμενη μηχανή αναζήτησης Apache Lucene, η SDX παρέχει ένα εύχρηστο εργαλείο, που χρησιμοποιεί API για την ανάπτυξη υπηρεσιών αναζήτησης και προβολής XML εγγράφων σε περιβάλλον Cocoon. Το υποσύστημα δημοσίευσης περιεχομένου του MICHAEL βασίζεται σε πρότυπα, που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο API. Η SDX υποστηρίζει το πρωτόκολλο ΟΑΙ-PMH και ως αποθήκη και ως μηχανή συλλογής δεδομένων.
  • Xdepo: ένα περιβάλλον Cocoon για τη διαχείριση δεδομένων αποθηκευμένων σε XML βάση, που χρησιμοποιεί διαδικτυακές φόρμες. Το Xdepo παρέχει την σύνδεση μεταξύ του Cocoon, του eXist και του φυλλομετρητή Διαδικτύου (Web browser) για το υποσύστημα παραγωγής περιεχομένου της πλατφόρμας MICHAEL. Το Xdepo διευκολύνει την ανάπτυξη μίας εφαρμογής Διαδικτύου βασισμένης στις λειτουργίες που παρέχει το σύστημα διαχείρισης βάσης δεδομένων eXist.
Με την χρήση τεχνολογιών Java, η πλατφόρμα MICHAEL μπορεί να επεκταθεί σε μεγάλο εύρος συστημάτων.


Ο οργανισμός MICHAEL Culture AISBL

Ο οργανισμός Michael Culture AISBL (Association Internationale Sans But Lucratif – Διεθνής Ένωση Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2007, με σκοπό τη συνέχιση της Ευρωπαϊκής Διαδικτυακής Πύλης MICHAEL μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του έργου από το πρόγραμμα eTen. Στόχους του AISBL αποτελούν η «παροχή υπηρεσιών πρόσβασης σε ψηφιακούς πολιτιστικούς πόρους» και η «προώθηση της ποιότητας και της προόδου όσον αφορά στην ψηφιοποίηση της πολιτιστικής και επιστημονικής γνώσης και στη δημιουργία διαδικτυακών υπηρεσιών».Ο οργανισμός δημιουργήθηκε υπό το καθεστώς της Βελγικής Νομοθεσίας, που προβλέπει την ίδρυση διεθνών οργανισμών.
Το καταστατικό του AIBSL έχει καταρτιστεί έτσι ώστε να δίνει τη δυνατότητα στα μέλη να διατηρήσουν τη συνεργασία για τη διαδικτυακή πύλη και την πλατφόρμα MICHAEL, καθώς και να συνεργαστούν για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης.
Από το Μάιο 2008 το Υπουργείο Πολιτισμού είναι μέλος του Michael Culture AISBL.


Συμμετοχή νέων φορέων

Η πρόσκληση συμμετοχής φορέων στο MICHAEL είναι ανοιχτή. Δημόσιοι ή ιδιωτικοί πολιτιστικοί φορείς που κατέχουν ή διαχειρίζονται πολιτιστικές ψηφιακές συλλογές μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να προβάλλουν ψηφιακές συλλογές, καθώς και ιστοχώρους, ηλεκτρονικές εκδόσεις (CD / DVD) ή άλλες υπηρεσίες που καθιστούν αυτές τις ψηφιακές συλλογές προσβάσιμες, στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή πύλη MICHAEL.
Στην πλατφόρμα MICHAEL εισάγονται πληροφορίες για το φορέα, τις ψηφιακές συλλογές του και τις υπηρεσίες πρόσβασης στις ψηφιακές συλλογές, ενώ προαιρετικά μπορούν να εισαχθούν πληροφορίες για το έργο ψηφιοποίησης και τις φυσικές συλλογές από τις οποίες προήλθαν οι αντίστοιχες ψηφιακές.
Οι πληροφορίες αυτές εισάγονται σε online φόρμες που παρέχει η πλατφόρμα. Οι φορείς μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΥΠΠΟ (Υπεύθυνος επικοινωνίας: Κατερίνα Μουτογιάννη, τηλ. 213 1322 343 και 210 8201304, email: michaelplus@culture.gr) ώστε:
  1. Να αποκτήσουν λογαριασμό πρόσβασης στην πλατφόρμα και, μετά από σύντομη εκπαίδευση, να συμπληρώσουν απευθείας τις online φόρμες εισαγωγής στοιχείων. Αποκτώντας λογαριασμό πρόσβασης στην πλατφόρμα, οι φορείς έχουν την ευχέρεια ενημέρωσης των στοιχείων ανά πάσα στιγμή.
  2. ή
  3. Να συμπληρώσουν τις αντίστοιχες φόρμες συμπλήρωσης στοιχείων σε μορφή αρχείων word, οι οποίες διατίθενται παρακάτω (Ενημερωτικό υλικό: Φόρμες συμπλήρωσης στοιχείων), και να τις αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση michaelplus@culture.gr για τη μεταφορά των στοιχείων στην πλατφόρμα.
Για τη βοήθεια των φορέων έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά ο οδηγός χρήσης της πλατφόρμας. Σε κάθε περίπτωση, παρέχεται διαρκής υποστήριξη από διαθέσιμο εξειδικευμένο προσωπικό του ΥΠΠΟ.
Εναλλακτικά, το περιεχόμενο μπορεί να μεταφερθεί στην πλατφόρμα MICHAEL με τη μορφή XML αρχείων συμβατών με τη δομή που καθορίζει το μοντέλο δεδομένων MICHAEL. Σε αυτή την περίπτωση το ΥΠΠΟ και το ΕΜΠ μπορούν να υποστηρίξουν σε τεχνικό επίπεδο την αντιστοίχιση των πεδίων που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε φορέας για την περιγραφή των ψηφιακών συλλογών του με τα πεδία του μοντέλου δεδομένων που χρησιμοποιεί το MICHAEL.


Ενημερωτικό υλικό

Ελληνικό έντυπο Michael Plus (Ιανουάριος 2008) Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το έργο και την υλοποίησή του στην Ελλάδα.Download
28-σέλιδο ενημερωτικό έντυπο Michael Plus (Σεπτέμβριος 2007)Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το έργο στις παρακάτω χώρες: Βέλγιο-Φλάνδρα, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα στην αγγλική γλώσσα ενώ οι πληροφορίες για κάθε χώρα είναι διαθέσιμες επίσης στην αντίστοιχη γλώσσα. Download
Μοντέλο δεδομένων MICHAEL Download
Φόρμες συμπλήρωσης στοιχείων Έντυπες φόρμες συμπλήρωσης στοιχείων για το MICHAEL:

  1. Στοιχεία Φορέα Download
  2. Στοιχεία Ψηφιακής Συλλογής Download
  3. Στοιχεία Υπηρεσίας ή Προϊόντος πρόσβασης (Ιστοχώρος, CD, DVD,...) Download
  4. Στοιχεία Έργου ή Προγράμματος ψηφιοποίησης Download
  5. Στοιχεία Φυσικής Συλλογής Download
Σύντομες Οδηγίες Συμπλήρωσης Download
Οδηγός χρήσης πλατφόρμας MICHAEL Βασικός οδηγός χρήσης της online πλατφόρμας για την εισαγωγή των στοιχείων στο MICHAELDownload


Συντελεστές

Για τη δημιουργία της ελληνικής διαδικτυακής πύλης MICHAEL συνεργάστηκαν:
Υπουργείο Πολιτισμού
Διεύθυνση Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
www.culture.gr 
με τη συμβολή της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων σε θέματα ορολογίας και τεκμηρίωσης
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Εργαστήριο Συστημάτων Εικόνας, Βίντεο και Πολυμέσων
www.image.ntua.gr

http://www.michael-culture.gr/mpf/pub-mpf/about.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου