Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Αντίο Κόρο, με το βιολί σου

09/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΣΤΑ 91 ΤΟΥ ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΗΣ«Εγώ κάνω με το βιολί μου το κλάμα του άλλου», έλεγε ο γνήσιος εκφραστής της ελληνικής μουσικής παράδοσης, συνθέτης και δάσκαλος. Επαιζε σε πανηγύρια πριν συνεργαστεί με τους καλύτερους τραγουδιστές και βγάλει πλατινένιους δίσκους.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΟΣΔεξιοτέχνης από τους λίγους, καλλιτέχνης συνδεδεμένος με την παράδοση και ακούραστος δεξιοτέχνης του βιολιού, ο Γιώργος Κόρος πέθανε χθες πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών. Ηταν ένας από τους σπουδαιότερους εκφραστές της ελληνικής μουσικής παράδοσης στο βιολί, σημαντικός δάσκαλος για όλους τους σολίστες των επόμενων γενιών, συνθέτης με πλούσιο έργο και καλλιτέχνης ευρέως αποδεκτός ακόμα και από τους κλασικούς συναδέλφους του. «Εγώ κάνω με το βιολί μου το κλάμα του άλλου, το παράπονο, το τι συνέβη στη ζωή του, στην καρδιά του», έλεγε.


Γεννήθηκε το 1923 στους Ανδρωνιάνους Καρυστίας στην Εύβοια. Το 1938 έφτασε με την οικογένειά του στη Χαλκίδα. Ο πατέρας του Νικόλαος ήταν ιεροψάλτης και από πολύ μικρό αποφάσισε να τον γαλουχήσει και να τον «διδάξει» τις βυζαντινές μελωδίες.

Το μεγάλο του ταλέντο άρχισε να ξεδιπλώνεται από πολύ μικρή ηλικία. Μόλις 12 ετών έπαιξε πρώτη φορά σε πανηγύρι στην ελληνική ύπαιθρο. Από το 1947 που ανέβηκε πρώτη φορά σε πάλκο και μέχρι πριν από μερικά χρόνια, υπήρξε περιζήτητος στις μουσικές παρέες. Τίποτα δεν ήταν εύκολο στην αρχή. «Γάμοι, γλέντια, κάνα ταβερνάκι, εκεί πρωτοέπαιξα, με ανταλλάγματα μηδαμινά. Μετά ήρθε η Κατοχή, η απελευθέρωση… παιδεμένα χρόνια, πως να σταθείς σαν μουσικός. Θα έλεγα ότι από το 1958 που ήρθα και εγκαταστάθηκα μόνιμα στην Αθήνα στο Περιστέρι, αυτή ήταν η πρώτη μου γειτονιά, τότε ένιωσα επαγγελματίας, με την έννοια ότι τα χρήματα που έπαιρνα από τη συμμετοχή μου στη δισκογραφία κι από τα μαγαζιά, έφταναν για να ζήσω», είχε δηλώσει στο ogdoo.gr. «Αν θυμηθώ ότι ξεκίνησα να παίζω σ” ένα χωράφι με ένα ξωκκλήσι, επάνω σ” ένα σαμάρι από γαϊδούρι με λάμπα από ασετιλίνη και σήμερα έφτασα εδώ που έφτασα, πώς να μην είμαι ευχαριστημένος».

Κατάφερε να συνεργαστεί με τα σημαντικότερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού: από τον εκπρόσωπο του δημοτικού τραγουδιού Γιώργο Παπασιδέρη, ο οποίος τον «επέβαλε» στην Columbia, μέχρι τους Ρόζα Εσκενάζυ, Ρίτα Αμπατζή, Μήτσο Αραπάκη, Στέλιο Καζαντζίδη, Καίτη Γκρέι, Γιώτα Λύδια, Πάνο Γαβαλά, Μανώλη Αγγελόπουλο, Χάρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Δημήτρη Ζάχο, Αλέκο Κιτσάκη, Σοφία Κολλητήρη, Στάθη Κάβουρα, Τασία Βέρρα, Μάκη Χριστοδουλόπουλο, Σοφία Εμφιετζή και πολλούς άλλους. Η επιβράβευση «Γεια σου Κόρο μου, με το βιολί σου» που είπαν πολλοί από τους παραπάνω έγινε κάτι σαν σύνθημα. Οπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος, η Γιώτα Λύδια κάποτε πρώτη σε μια ηχογράφηση το φώναξε, πέρασε στον δίσκο και μετά τη μιμήθηκαν ο Καζαντζίδης, ο Αγγελόπουλος κ.ά.

Στη διάρκεια αυτής της σπουδαίας καριέρας, ο Γιώργος Κόρος έγραψε περίπου 1.200 τραγούδια, ενώ στο ενεργητικό του έχει πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Με τη σύζυγό του Ασημίνα απέκτησαν δύο παιδιά, τον Νικόλαο και την Κατερίνα Κόρου. Πνευματικά του παιδιά, τα οποία ο ίδιος έβγαλε στο τραγούδι, είναι η Σοφία Κολλητήρη, ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος, η Βάσω Χατζή και άλλοι.

Μ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου