Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Επιχείρηση σωτηρίας για το Κιμώνειο Τείχος

9/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Για πρώτη φορά στα νεότερα χρόνια θα γίνουν επεμβάσεις στα τείχη της Ακρόπολης
Ολο το Τείχος έχει προβλήματα. Με απόφαση του ΚΑΣ οι εργασίες ξεκινάνε από το νότιο για να φτάσουν και στο βόρειο, το λεγόμενο και Θεμιστόκλειο, που είναι και το βαρύτατα αλλοιωμένο.
 
Της Βασιλικής Τζεβελέκου

Σωστικές και αναστηλωτικές επεμβάσεις θα δεχτεί το τμήμα του νότιου Τείχους της Ακρόπολης, γνωστού ως Κιμώνειο, που χτίστηκε μετά τη νίκη στη ναυμαχία του Ευρυμέδοντα το 466 π.Χ. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την ομόφωνη έγκρισή του, μαζί με τα θετικά σχόλιά του, στη μελέτη της Ανθής Χατζηπαπά, αρχιτέκτονα μηχανικό της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ). Παρά τα εκτεταμένα αναστηλωτικά έργα που έχουν γίνει στον Ιερό Βράχο, αυτή είναι η πρώτη φορά στα νεότερα χρόνια που με την έγκριση του ΚΑΣ θα γίνουν επεμβάσεις στα αρχαία τείχη.

Τα προβλήματα του νότιου Τείχους εντοπίστηκαν σε πτώσεις λίθων, που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και μια διαρροή από το αποχετευτικό σύστημα του παλιού Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο δεν χρησιμοποιείται πλέον. Το καλό είναι ότι το Τείχος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα σε άλλα σημεία, ενώ η επέμβαση έχει στόχο την αντιμετώπιση της υγρασίας στο εσωτερικό μέρος και την αποκατάσταση της εξωτερικής πλευράς λόγω των πεσμένων λίθων.


«Τον Φεβρουάριο του 2012, οι έντονες βροχοπτώσεις έκαναν εμφανή τα προβλήματα στο νότιο Τείχος της Ακρόπολης, μεταξύ 6ης και 7ης αντηρίδας, από όπου υπήρξε πτώση της εξωτερικής τοιχοποιίας. Ακολούθησε σύσκεψη και τότε δόθηκαν οδηγίες, που οδήγησαν στη σημερινή μελέτη», ανέφερε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης Χαράλαμπος Μπούρας. «Ηρθε ο καιρός για το θέμα των Τειχών» είπε ο καθηγητής και αναφέρθηκε γενικότερα στο θέμα των περιμετρικών Τειχών. «Το πολυτιμότερο μέρος είναι το βόρειο, όπου έχουν ενσωματωθεί αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη, και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα» είπε. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η αντιμετώπισή του είναι τεράστιο έργο. «Πρέπει να γίνει ιεράρχηση των επεμβάσεων σε όλο το Τείχος».

Οπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, περιμετρικά υπάρχουν 12 σημεία, όπου εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα, με τα περισσότερα να βρίσκονται στη βόρεια πλευρά. Για το βόρειο Τείχος, ευρύτατα γνωστό ως Θεμιστόκλειο, χρησιμοποιήθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη από τα κατεστραμμένα ιερά ως οικοδομικό υλικό, ενώ σήμερα διατηρείται η αρχαία κατασκευή στο μεγαλύτερο μέρος της και μόνο τμηματικά έχει συμπληρωθεί με αργολιθοδομές. Αρκετά αλλοιωμένο είναι και το νότιο Τείχος, καθώς έχει δεχτεί μεσαιωνικές και οθωμανικές επεμβάσεις, ενώ το ανατολικό κομμάτι έχει ανακατασκευαστεί σχεδόν ολοκληρωτικά κατά την οθωμανική περίοδο, γεγονός που καθιστά το σύνολο του Τείχους ένα ιστορικό παλίμψηστο. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, όπως και οι εργασίες αποκατάστασης της αρχαίας πηγής της Κλεψύδρας.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα της πλακόστρωτης αυλής της Κλεψύδρας. Τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν να μείνει ορατή και να μην καταχωθεί μετά την αποκατάστασή της. Η αρχαία αθηναϊκή πηγή βρισκόταν σε χρήση από τους προϊστορικούς έως τους νεότερους χρόνους, ενώ εξακολουθεί να ρέει ακόμα και σήμερα. Βρίσκεται στις βορειοδυτικές πλευρές της Ακρόπολης και αναφέρεται από τον Παυσανία. Η θολωτή κατασκευή της είχε προβλήματα υγρασίας, αποκολλήσεις και καθιζήσεις που αντιμετωπίζονται με τις αναστηλωτικές επεμβάσεις. Παράλληλα, αποφασίστηκε να συντηρηθούν οι τοιχογραφίες που σώζονται στον θόλο, οι οποίες θα επανατοποθετηθούν μετά τις επεμβάσεις στην κατασκευή της. Τέλος, θα δεχτούν στερεωτικές επεμβάσεις τα σπήλαια Πανός και Απόλλωνα, που βρίσκονται στο βόρειο πρανές της Ακρόπολης και πάνω από το μνημείο της Κλεψύδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου