Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Οι Beatles και ο αγώνας για τα πνευματικά δικαιώματα από τις εταιρίες


19/12/13  

 
Σπάνιες ηχογραφήσεις 59 τραγουδιών των Beatles κυκλοφόρησαν την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, από την δισκογραφική εταιρία Apple, που ίδρυσαν τα Σκαθάρια το 1968.
Ο εκπρόσωπος της Apple αρνήθηκε ότι η κυκλοφορία έχει να κάνει με τους νέους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Το 2011, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι το κοπιράιτ για τις ηχογραφήσεις μουσικής επεκτείνεται από τα 50 στα 70 έτη. Αυτό ισχύει αυτόματα από το 2014 και αφορά ηχογραφήσεις που κυκλοφόρησαν μεταξύ 1964 και 2013, πριν συμπληρωθούν δηλαδή τα πενήντα χρόνια.

«Ένας λόγος που τα 50 χρόνια έγιναν 70 ήταν για να καλύψουν όλη τη ζωή ενός καλλιτέχνη. Άρα οι καλλιτέχνες μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη ρύθμιση και να βγάλουν χρήματα, όσο είναι ακόμη ζωντανοί. Και μετά όλα αυτά θα είναι ελεύθερα προς δημόσια χρήση. Οι άνθρωποι ζουν πλέον περισσότερο, άρα όλοι κατάλαβαν ότι τα 50 χρόνια είναι μικρό χρονικό διάστημα» αναφέρει ο Τζενάρο Καστάλντο, διευθυντής επικοινωνίας των Βρετανικών Δισκογραφικών Εταιριών .
Άρα οτιδήποτε ηχογράφησαν οι Beatles ή άλλοι καλλιτέχνες το 1963 και δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει, δεν θα προστατεύεται από κοπιράιτ το 2014.
Ο λόγος της κυκλοφορίας ανέκδοτων ηχογραφήσεων των Beatles δεν είναι τόσο για να πουλήσει η δισκογραφική περισσότερη μουσική των Σκαθαριών, αλλά για να βάλει ενάντια στους καινούργιους ευρωπαϊκούς νόμους για τα πνευματικά δικαιώματα που λένε: κυκλοφορήστε τα, αλλιώς χάνετε το κοπιράιτ.
«Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσοι άνθρωποι θα κατεβάσουν αυτές τις ηχογραφήσεις. Υποπτεύομαι ότι δεν θα είναι ένας τεράστιος αριθμός. Δεν μιλάμε για το νούμερο ένα άλμπουμ. Οι συλλέκτες θα χαρούν ιδιαίτερα από αυτή την κίνηση. Σημαίνει επίσης ότι το κοπιράιτ θα επεκταθεί για άλλα είκοσι χρόνια, με αποτέλεσμα η μουσική τους να μην χρησιμοποιείται λανθασμένα, για παράδειγμα σε διαφημιστικά ή σάουντρακ ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να θεωρηθεί ακατάλληλο» δήλωσε ο Τζενάρο Καστάλντο.
Τα τραγούδια των Beatles μπορεί να τα κατεβάσει κανείς τώρα μέσω i-Tunes. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει πέρσι τέτοια εποχή και η Sony με τραγούδια του Μπομπ Ντίλαν, ώστε να διασφαλίσει το κοπιράιτ ανέκδοτων κομματιών του, που είχε στα χέρια της.
Ένας μεγάλος όγκος τραγουδιών των Beatles που είναι τώρα διαθέσιμα για download, ηχογραφήθηκαν στα στούντιο ραδιοφωνίας του BCC το 1963, αλλά δεν είχαν κυκλοφορήσει ποτέ μέχρι σήμερα.
Copyright © 2014 euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου