Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Οι Scorpions και η αρχαία Ελλάδα





Δημοσιεύθηκε στις 9 Ιαν - 21:37
Η τελευταία φορά που θυμάμαι εικόνα από την αρχαία Ελλάδα σε δίσκο ήταν το εξώφυλλο με τους Κούρους σε άλμπουμ του Ντέιβιντ Μπάουι που μάλιστα άλλαξε για να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ μιας και τα μεγάλα καταστήματα δεν δεχόντουσαν να πουλάνε ένα δίσκο που έχει «γυμνό» στο εξώφυλλο.
 
Εδώ ισχύει πράγματι το «όταν εμείς είχαμε πολιτισμό, αυτοί έτρωγαν βελανίδια» ή καλύτερα -εν προκειμένω- δεν υπήρχαν καν. Τώρα έρχονται οι Scorpions να μας θυμίσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με το εξώφυλλο του καινούριου τους δίσκου να έχει για θέμα μια αναπαράσταση αρχαιοελληνικού αγγείου, σαν φόρο τιμής στη χώρα και στην πόλη που τους έχει τιμήσει όσο καμία άλλη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που διάλεξαν την Αθήνα και τον Λυκαβηττό για να ηχογραφήσουν το καινούριο τους unplugged. Εδώ θα είχαν τους πιο πρόθυμους, ενθουσιώδεις, εκδηλωτικούς και χαρούμενους «κομπάρσους» και «κλακαδόρους» της παράστασής τους.
 
Τέτοιον ενθουσιασμό σε ζωντανή τους ηχογράφηση δεν θα μπορούσαν να τον έχουν πουθενά στον κόσμο. Η σχέση Ελλάδας-Scorpions είναι το ίδιο μυστήρια που φαντάζομαι πως παραμένει ανεξήγητη ακόμη και για τους ίδιους. Είναι από αυτά τα φαινόμενα που γίνονται ντοκιμαντέρ, όπως ας πούμε, το πρόσφατο «Ψάχνοντας τον Sugar Man» με την ιστορία του Αμερικάνου τραγουδοποιού Rodriguez που στη δεκαετία του '70 κυκλοφόρησε δύο δίσκους πριν εξαφανιστεί από προσώπου γης, όχι όμως και από την Νότιο Αφρική όπου γνώρισε τεράστια ραδιοφωνική επιτυχία και δύο φανατικοί του φίλοι που αναρωτιόντουσαν τι μπορεί να του συνέβη και «εξαφανίστηκε», ξεκίνησαν να τον αναζητήσουν. Το ντοκιμαντέρ πέρυσι κέρδισε το Οσκαρ και φέτος παίχτηκε και στην Ελλάδα, και πραγματικά αξίζει τον κόπο να το δείτε γιατί είναι πολύ καλό. Βέβαια οι Scorpions δεν είναι Rodriguez και γνώρισαν επιτυχία και σε άλλες χώρες αλλά -όπως παραδέχονται και οι ίδιοι- η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική.
 
Γι’ αυτό άλλωστε επιστρέφουν κάθε τόσο, γι’ αυτό μπορούν και συγκεντρώνουν ακόμη τόσο κόσμο στις συναυλίες τους, γι’ αυτό διαλέγουν την Ελλάδα για το unplugged τους, γι’ αυτό βάζουν στο εξώφυλλο μια αρχαία ελληνική εικόνα. Και λίγο-πολύ το ότι όλο διαλύονται (σαν τους Πυξ-Λαξ, θυμάσαι;) και όλο συνεχίζουν, το οφείλουν και στους Έλληνες φίλους τους που τους κρατάνε ζωντανούς ή καλύτερα, απέθαντους.
 
Κι όπως το βλέπω, όπως τόσοι και τόσοι συμπατριώτες του Γερμανοί, θα αγοράσουν κανά σπίτι σε κάποιο ηλιόλουστο χωριό και θα ‘ρθουν να περάσουν εδώ τα γεράματά τους, στη δεύτερη πατρίδα τους. Να μπορούν να πηγαίνουν και οι φίλοι τους να προσκυνάνε στη χάρη τους...
 
Πηγή: tospirto.net
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου