Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

2014: χρονιά ανοίγματος αρχαιολογικών χώρων σε εκδηλώσεις

/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Στο 85% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ από το υπουργείο Πολιτισμού
Χίλιες πεντακόσιες παρά δύο υποθέσεις συζήτησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 39 συνεδριάσεις που πραγματοποίησε τη χρονιά που αποχαιρετήσαμε. Συγκεκριμένα, 1.498 θέματα εξετάστηκαν από τα μέλη του, αριθμός μεγάλος που ωστόσο δεν ξεπερνά τις 1.892 υποθέσεις οι οποίες μπήκαν στο μικροσκόπιο του συμβουλίου το 2010, εποχή που γινόταν η προετοιμασία για την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ. Ο απολογισμός κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2014, παρουσία της γενικής γραμματέως του υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ανέδειξε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, όπως ότι η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έφτασε στο 85%. «Είναι σημαντικό νούμερο και δείχνει την προσπάθεια που γίνεται σε όλα τα επίπεδα» είπε η Λίνα Μενδώνη.


Αριθμός-ρεκόρ είναι οι 279 υποθέσεις οι οποίες αφορούν παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων και μνημείων για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, κάτι που αποδεικνύει το άνοιγμα που επιχειρείται για γενικότερη χρήση των χώρων. Αντιθέτως, μόλις 94 θέματα αφορούσαν υποθέσεις ιδιωτών για ανοικοδόμηση, γεγονός που σχολιάστηκε ως ενδεικτικό της σημερινής οικονομικής κατάστασης η οποία έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση ιδιωτικών έργων. Παράλληλα εξετάστηκαν 262 μελέτες ανάδειξης και συντήρησης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, κάτι που επίσης συνδυάζεται με την πορεία του ΕΣΠΑ. Θετικά σχολιάστηκε από τη γενική γραμματέα ότι 118 υποθέσεις που συζητήθηκαν αφορούσαν δημόσια έργα, τονίζοντας ότι ο αριθμός αποδεικνύει πως δεν ευσταθούν πλέον «κατηγορίες» για καθυστερήσεις δημοσίων έργων από το ΚΑΣ.

Με την εξέλιξη του αρχαιολογικού κτηματολογίου συνδέονται οι 79 κηρύξεις και αναοριοθετήσεις αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, «αριθμός που δεν είναι απολύτως ικανοποιητικός» όπως είπε η κ. Μενδώνη. «Οι ρυθμοί θα πρέπει να επιταχυνθούν τόσο σε επίπεδο διευθύνσεων όσο και εφορειών» ανέφερε. Τέλος, στις 7 συνεδριάσεις του Συμβουλίου Μουσείων εξετάστηκαν 47 υποθέσεις.

Β.ΤΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου