Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Ο άγνωστος «Έλλην βρυκόλαξ» ζωντανεύει στη σκηνή


Οι βρυκόλακες πέρασαν και από την Ελλάδα. Τα ευδιάκριτα ίχνη τους στη μεσαιωνική και νεότερη ελληνική γραμματεία, στον Τύπο και τη δημοτική παράδοση, «ανιχνεύει» η παράσταση του Κωνσταντίνου Ντέλλα «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» που έκανε πρεμιέρα χθες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
 
Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας, υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη διασκευή των κειμένων, ενώ συμμετέχει και ως ηθοποιός, μαζί με τις Μαρία Μπαγανά και Έλενα Γεωργίου, σε αυτή την πρωτότυπη παραγωγή που «μεταφράζει» στη γλώσσα του θεάτρου, μια σειρά αφηγηματικών κειμένων.
Οι βρυκόλακες στοιχειώνουν με την παρουσία  ξένους περιηγητές στην προεπαναστατική Ελλάδα, λαογράφους και ποιητές- όπως για παράδειγμα  τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Τους συναντάμε σε δημοτικά τραγούδια, σε αστικούς μύθους ενώ και στον Τύπο υπάρχουν σχετικές μαρτυρίες.
Σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον διακειμενικό ψηφιδωτό στηρίζεται η παράσταση κρύβοντας μια σειρά εκπλήξεων στη σκηνοθετική προσέγγισή της: αποτελεί παράλληλα και μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τα άδυτα του προσφάτως ανακαινισμένου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, αφού η σκηνική δράση μεταφέρεται σε διαφορετικούς χώρους του κτηρίου.

Με αυτή την αφορμή, ας μάθουμε ότι οι βρυκόλακες ή αλλιώς και βορβόλακες που σκορπούν τον τρόμο στην ελληνική ύπαιθρο, τρέμουν  περισσότερο και από τον ήλιο, το νερό της θάλασσας.
Σκηνοθεσία –διασκευή Κειμένων: Κωνσταντίνος Ντέλλας. Παίζουν: Μαρία Μπαγανά, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Έλενα Γεωργίου. Πρωτότυπη μουσική – Επεξεργασία Ήχου: Παναγιώτης Γεωργοκώστας. Ενδυματολογική Επιμέλεια: Ντιάνα Νοτάρογλου.
Πληροφορίες: παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως τις 11 Φεβρουαρίου (εκτός από τις 20 Ιανουαρίου). Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ, 10 ευρώ φοιτητικό. Διάρκεια παράστασης:65 λεπτά. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, τηλ. 2104143310 – 320 . Τηλεφωνική κράτηση: 210 7234567. Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr , www.dithepi.gr  και Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου