Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ξανανοίγει το Μουσείο Ηρακλείου


mouseio-kritis
29/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τα επίσημα εγκαίνια δεν έχουν οριστεί, αλλά από την επόμενη εβδομάδα θα περιμένει το κοινό, αφού έμεινε κλειστό από το 2006. Η επανέκθεση των θησαυρών αναδεικνύει με μεγαλύτερη έμφαση τον πλούτο του μινωικού πολιτισμού.


Της Βασιλικής Τζεβελέκου

Ξεκινάει, επιτέλους, από την ερχόμενη εβδομάδα η πλήρης λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου. Με περισσότερους από 400.000 επισκέπτες ετησίως πριν κλείσει για την κτιριακή ανακατασκευή του το 2006, από τα σημαντικότερα διεθνώς, με μόνιμες συλλογές και πάνω από 5.500 εκθέματα που καλύπτουν όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας με έμφαση στα αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, παραδίδεται στο κοινό, ελληνικό και διεθνές.


Η καλή είδηση έγινε γνωστή χθες κατά την παρουσίαση από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο των εκδηλώσεων «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές». Αν και τα επίσημα εγκαίνια δεν έχουν οριστεί, ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας του υπουργείου Λίνα Μενδώνη, «μπορεί να λειτουργήσει από την επόμενη εβδομάδα γιατί το περιμένει πολύς κόσμος. Η εικόνα του είναι της Ελλάδας που θέλουμε. Παρουσιάζεται ο πλούτος του μινωικού πολιτισμού που ομολογώ ότι δεν είχαμε συνειδητοποιήσει με τον παλιό τρόπο έκθεσης».

Σχετικά με τις εκδηλώσεις που συνοδεύουν τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά με τις απίστευτες φυσικές ομορφιές, η πολιτική με το περιβάλλον και η πολιτική με τον πολιτισμό πρέπει να είναι σε πλήρη συνεργασία και σύγκληση». Οι δράσεις διοργανώνονται σε 29 νομούς και αφορούν από περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, θεματικές περιηγήσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα μέχρι εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές παρουσιάσεις (ξεκίνησαν χθες και διαρκούν έως την Κυριακή 4 Μαΐου) με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν και φέτος από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου και το αναλυτικό πρόγραμμα παρουσίασε η προϊσταμένη του τμήματος, Μαρία Λαγογιάννη. Περισσότεροι από 150 φορείς συμμετέχουν και ανάμεσά τους, 42 Εφορείες Αρχαιοτήτων, 22 δήμοι, 10 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 5 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, 6 Πανεπιστημιακές Σχολές και πολλά σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία, συνεταιρισμοί πολιτών και εθελοντές (το πλήρες πρόγραμμα στο site του υπουργείου www. yppo.gr).

Δύο χαρακτηριστικές δράσεις παρουσίασαν ο καθηγητής Αρχαιολογίας, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και υπεύθυνος των ανασκαφών στη νεκρόπολη της Αρχαίας Ελεύθερνας, Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, και ο Νίκος Ζούρος, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Λέσβο. Ο πρώτος μίλησε για τις «Πράσινες Διαδρομές», που πλαισιώνουν τον χώρο της Ελεύθερνας όπου φύονται εκατοντάδες δέντρα και φυτά. Ο δεύτερος μίλησε για τη διαδρομή «Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου», που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και μέσα από τη διαδρομή παρουσιάζεται το φυσικό περιβάλλον της Μυτιλήνης.

Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού μίλησε για τις εκθέσεις που διοργανώνονται στο εξωτερικό κι ελκύουν κατά χιλιάδες το κοινό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τουλάχιστον 200.000 είδαν στην Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον την έκθεση «Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από τις ελληνικές συλλογές». Θύμισε ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα εγκαινιαστεί στην Οτάβα του Καναδά η έκθεση «Ελληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», η οποία θα περιοδεύσει στο Μόντρεαλ και στο Σικάγο για να καταλήξει την άνοιξη του 2016 στην Ουάσινγκτον, στο Μουσείο του National Geographic. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μέρος της πετυχημένης έκθεσης «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων» του Εθνικού Αρχαιολογικό Μουσείου θα μεταφερθεί στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον.


……………………………………………………………………………………….

* ΚΟΑ, ΕΚΚ, Διεθνής Εκθεση Βιβλίου: ουδέν νεώτερον

Τι θα γίνει με την ανανέωση της θητείας τόσο του γενικού διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γρηγόρη Καραντινάκη, που λήγει τον Ιούνιο, όσο και του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΚΟΑ, Βασίλη Χριστόπουλου, που λήγει τον Μάιο; Ο υπουργός Πολιτισμού δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις. «Ολα θα δουλέψουν στην ώρα τους, θα υπάρξουν ανακοινώσεις εντός των ημερών». Αρνήθηκε να αναφερθεί και στην 11η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που ξεκινάει στις 8 Μαΐου. Δεσμεύτηκε πάντως να ανακοινώσει άμεσα τον τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στο οποίο πέρασαν οι δράσεις του ΕΚΕΒΙ μετά την κατάργησή του και κατά συνέπεια και η διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου.

v.tzevelekou@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου