Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Η Ακρόπολη τη βροχή δεν θα φοβάται

02/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΤΟ ΚΑΣ ενέκρινε μελέτη που αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημαΗ επιβάρυνση στα τείχη του Βράχου, αλλά και στα θεμέλια των μνημείων από τη μη απομάκρυνση των ομβρίων υδάτων θα πάψει με μια συντονισμένη «επίθεση»: συλλογή, αποθήκευση σε δεξαμενές και απόληξή τους στο αποχετευτικό δίκτυο της Αθήνας.

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα νερά της βροχής και τα προβλήματα που προκαλούν στα τείχη και τα μνημεία της Ακρόπολης απασχολούν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στην τελευταία του συνεδρίαση (την Τρίτη) εγκρίθηκε ομόφωνα η προμελέτη που εκπόνησε η Ανθή Χατζηπαπά, αρχιτέκτονας μηχανικός της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και αφορά τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Οπως είπε ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, αρχιτέκτων και πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), ο άνθρωπος που εργάστηκε επί δεκαετίες στην αποκατάσταση του μνημείου, «τα προβλήματα αστάθειας περιμετρικά των Τειχών του Βράχου της Ακρόπολης σχετίζονται ευθέως με τα όμβρια».


Οι έντονες βροχοπτώσεις του 2013 επηρέασαν εμφανώς το νότιο τείχος της Ακρόπολης, μεταξύ 6ης και 7ης αντηρίδας. Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με στερεώσεις, μετά την έγκριση σχετικής μελέτης από το ΚΑΣ τον περασμένο Ιανουάριο.

Η καινούργια προμελέτη, ωστόσο, αντιμετωπίζει συνολικά την επιβάρυνση σε τείχη και θεμέλια των μνημείων από τα νερά της βροχής, γεγονός που επιβαρύνεται από το ότι οι περισσότερες υδρορροές (από τα αρχαία, τα μεσαιωνικά και τα σύγχρονα χρόνια) δεν λειτουργούν για διάφορους λόγους. Την κατάσταση επιδεινώνει και η κλίση του Βράχου, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση στρωμάτων νερού στην επιφάνεια. Οι έξι περιοχές στις οποίες εντοπίζονται τα προβλήματα απορροής είναι: Εργοτάξιο των Προπυλαίων, μεταξύ Τείχους και Ερεχθείου, ανατολικά του Ερεχθείου, περιβάλλων Χώρος του Παλαιού Μουσείου, μεταξύ Παρθενώνα και Μουσείου και νότια του Παρθενώνα.

Η πρόταση που εγκρίθηκε προϋποθέτει τη μακροπρόθεσμη προσέγγιση σε τρία επίπεδα: τη συλλογή των επιφανειακών υδάτων και τη μεταφορά τους στις διατάξεις απορροής, την ελεγχόμενη απομάκρυνσή τους εκτός των Τειχών και την αποθήκευσή τους σε δεξαμενές ή την απόληξή τους στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης. Επίσης, πρέπει να κλείσουν τα σκάμματα των ανασκαφών που υπάρχουν από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέσα από τις τρύπες περνάει το νερό.

Εκτός από την αποτελεσματικότερη διευθέτηση των ομβρίων για την προστασία των θεμελίων των μνημείων και των τειχών, η μελέτη βελτιώνει και την προσβασιμότητα στα μνημεία και αναβαθμίζει λειτουργικά και αισθητικά τον περιβάλλοντα χώρο. Οι παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βράχου αφορούν την επαναδιαμόρφωση των δαπέδων, τον επανέλεγχο και τη βελτίωση του δικτύου απορροής στις περιοχές των εργοταξίων και στην περιοχή περιμετρικά του Παλαιού Μουσείου, τη διαχείριση των ομβρίων στις θέσεις των τεχνητών ορυγμάτων κ.ά.

Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα μελέτες, μια γεωτεχνική και μια υδρογεωλογική, που θα καταγράφει τον τρόπο κίνησης των επιφανειακών και των υπόγειων νερών και θα περιλαμβάνει τον οριστικό σχεδιασμό των προτεινόμενων επεμβάσεων. Όπως σημείωσαν, τέλος, τα μέλη του ΚΑΣ, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την τροφοδοσία με νερό των πηγών, που βρίσκονται γύρω από τα τείχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου