Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

«Η Ηπειρος αναγεννιέται, ανακτά τον ιστορικό της ρόλο»

 
«Η ομορφιά δεν έχει έλεος. Δεν την κοιτάζεις, αυτή σε θωρεί και δε συγχωρεί...» ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Ηπειρώτης στην καταγωγή, από το Μολυβδοσκέπαστο στην επαρχία του Δήμου Κονίτσης.Ενας μικρός επίγειος παράδεισος. Ιερουργεί από το 1990, τα τελευταία έντεκα χρόνια ως προϊστάμενος του καθεδρικού, κεντρικού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως.
«Η ομορφιά δεν έχει έλεος. Δεν την κοιτάζεις, αυτή σε θωρεί και δε συγχωρεί...» ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Μιλάμε με τον αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί σειρά ετών ιερέα στο εξωτερικό και ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία όπου έζησε και λειτουργούσε.

- Είστε πολυσχιδής;
«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με έχει τιμήσει και μου έχει αναθέσει από το 2003 τη Γραμματεία: α) της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων, β) της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών ποιμαντικών Θεμάτων (διακονία κληρικών στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και στα Σωφρονιστικά Καταστήματα), γ) του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και δ) του Τριμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου για όλους τους λαϊκούς εκκλησιαστικούς υπαλλήλους της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η εργασία είναι πολυποίκιλη και πολύπλευρη, ξεκινά από τις επίσημες εκπροσωπήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος εντός, και κυρίως εκτός της Ελλάδος, σε Διεθνείς Οργανισμούς, Συμπόσια, Συνέδρια και Εκθέσεις μέχρι και την απάντηση των τηλεφωνημάτων στο Γραφείο και την υλοποίηση όλης της γραφειακής και υπηρεσιακής αλληλογραφίας».
- Προσκυνηματικός τουρισμός;
«Δεν θα έλεγα απλά ότι έχει μέλλον στη χώρα μας αλλά ότι αποτελεί το μέλλον για τη χώρα μας. Είναι ο τουρισμός που δεν έχει χρονικές περιόδους όπως π.χ. οι καλοκαιρινές διακοπές, ο τουρισμός που έχει ως θεματολόγιό του τον πολιτισμό, την πίστη, τη θρησκεία, τα ήθη, τα έθιμα, την κουζίνα, το περιβάλλον, την αρχιετεκτονική, την ανεκτικότητα κ.λπ. Ο Προσκυνηματικός Τουρισμός με τη μοναδικότητα των ιερών μνημείων π.χ. Μετέωρα, Αγιον Ορος κ.λπ., των Ι. Μονών και των Εκκλησίων μπορεί και οφείλει να αποτελέσει όχημα κίνησης, ανάπτυξης, οικονομίας και προβολής διεθνώς της χώρας μας».
- Τι κάνετε επ' αυτού;
«Ηδη με ευθύνη και συντονιστικό Φορέα το Συνοδικό Γραφείο των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν οριστεί εκπρόσωποι Κληρικοί και Λαϊκοί σε όλες τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα την κατάλληλη προβολή, ανάπτυξη και συστηματική ενημέρωση και προώθηση οπτικοαουστικού υλικού και όχι μόνο των Ι. Προσκυνημάτων, Ι. Μονών και Εκκλησιών. Υπογράφονται "Σύμφωνα" Συνεργασίας με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία».
- Η Ηπειρός σας;
«Είχα την εξαίρετη ευλογία να μεγαλώσω με μητέρα Ηπειρώτισσα, μητέρα απλή κατά κόσμο αλλά σοφή από την πείρα και εμπειρία της ζωής. Ο δικός της ηπειρώτικος χαρακτήρας του ανθρώπου με πείσμα για προκοπή και κοινωνική και πνευματική άνοδο με ιδανικά και αξίες διαχρονικές όπως η πίστη στο θεσμό της οικογένειας και ο σεβασμός στην πίστη, με αξιοπρέπεια και με ευθύτητα, με συγκίνηση και πλούσιο συναισθηματικό ταυτόχρονα κόσμο, διαμόρφωσαν το χαρακτήρα μου και την υπέρμετρη αγάπη μου για την Ηπειρο και ιδιαιτέρως για τα Ιωάννινα και το χωριό μας, το Μολυβδοκέπαστο, στην ξακουστή Ι. Μονή του έλαβα το Βάπτισμά μου».
- Σας θλίβει η ερήμωσή της;
«Η Ηπειρος στις μέρες μας αναγεννιέται και ανακτά τον ιστορικό γεωπολιτικό της ρόλο. Θέλω να πιστεύω πως οι Ηπειρώτες όπου γης δεν θα επιτρέψουν την περαιτέρω ερήμωση της Ηπείρου μας και των απείρου κάλλους χωριών και τόπων της και θα δημιουργήσουν αλλά και θα πιέσουν τους ντόπιους και ξένους παράγοντες για την ανάπτυξη και συγκράτηση των Ηπειρωτών στον τόπο τους».
- Αφήνει κενό η εκδημία του μακαριστού μητροπολίτου Ιωαννίνων;
«Αδιαμφισβήτητα. Πόσω μάλλον του μακαριστού, πλέον, σοφού Ιεράρχου κυρού Θεοκλήτου ο οποίος διαποίμανε επί σαράντα συναπτά έτη αυτή των Ιωαννίνων Μητροπόλεως ξεχωριστής στην Εκκλησία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου