Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ναι στη μετακίνησή τους κοντά σε αρχαία κατάλοιπα

2/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Οι Ρομά του Χαλανδρίου απασχόλησαν τους αρχαιολόγους

Το θέμα των Ρομά στο Κάτω Χαλάνδρι, και ειδικά στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, απασχολεί τους ίδιους του Τσιγγάνους κατ’ αρχάς, που βρίσκονται εκεί από τη δεκαετία του ‘70, και φυσικά τους κατοίκους του Χαλανδρίου. Ωστόσο, απασχόλησε και τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στην τελευταία τους συνεδρίαση. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της περιφέρειας Αττικής, Μανώλη Αγγελάκα, έχει αποφασιστεί έως τον Ιούνιο να μεταστεγαστούν σε περιοχή του Δήμου Μεγάρων – και πιο συγκεκριμένα, σε πρώην αμερικανική βάση στο όρος Πατέρα.


Συνολικής έκτασης 36,7 στρεμμάτων, στη θέση Κανδύλι του όρους Πατέρα, στα όρια Κορινθίας και Βιλίων, η εγκαταλειμμένη βάση στη «μέση του πουθενά» και χωρίς πρόσβαση σε ρεύμα, βρίσκεται έξω από τον αρχαιολογικό χώρο Μεγαρίας. Σε απόσταση αναπνοής, περίπου σε 100 μέτρα, εντοπίστηκαν κατάλοιπα τείχους, πλάτους 1,5 μ. και ύψους 1 μ., που καταγράφεται ως οχυρωματικός περίβολος συνολικού μήκους 70 μέτρων. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της Γ΄ ΕΠΚΑ Εφορείας, χρονολογείται από τον Χρεμωνίδειο Πόλεμο (268 ή 267-261 π.Χ.). «Πρόκειται για μια γρήγορη κατασκευή για τις ανάγκες του πολέμου», είπε η κ. Μπάνου. Και δεν συμφώνησε στη μετακίνηση του πληθυσμού των Ρομά εκεί. Ωστόσο, τα υπόλοιπα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν την έγκρισή τους, κρίνοντας ότι δεν «δημιουργείται άμεση κι έμμεση βλάβη».

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσαν ο Μανώλης Αγγελάκας και η Καλλιόπη Καρδαμίτση, πρόκειται για προσωρινό καταυλισμό. «Υπάρχει εισαγγελική παραγγελία να έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό του Χαλανδρίου έως τις 17 Ιουνίου. Οι Ρομά έχουν προσφύγει σε ευρωπαϊκά δικαστήρια και η επιλογή μας είναι μονόδρομος, γιατί υπάρχει άρνηση από άλλους δήμους να τους δεχθούν, ενώ υπάρχουν Ελληνες πολίτες που διαμαρτύρονται γιατί έχει καταπατηθεί η περιουσία τους για περισσότερα από 20 χρόνια», είπαν μεταξύ άλλων. Η περιοχή είναι απομονωμένη και με δύσκολη πρόσβαση, αλλά βάσει των ευρωπαϊκών συμβάσεων για να φύγουν οι Ρομά από τον καταυλισμό του Χαλανδρίου πρέπει να έχουν δημιουργηθεί οι υποδομές στον νέο χώρο φιλοξενίας τους. Ετσι, «τσάτρα πάτρα» οι υπεύθυνοι θα προσπαθήσουν να τον δημιουργήσουν, καθώς είναι υποχρεωμένοι να τον φωτογραφίσουν και να τον βιντεοσκοπήσουν. Στην ερώτηση αν οι Ρομά εγκαταλείψουν το Χαλάνδρι, η απάντηση ήταν: «Δύσκολο να το πεις αυτό».

Β.ΤΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου