Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία- Τρέχουσες Εκθέσεις


 http://foundation.parliament.gr/central.aspx?sId=111I446I1142I646I457633#ch1
  1. «Ζωγράφισα το μέλλον μου: από τη συλλογή έργων τέχνης υποτρόφων του Ιδρύματος  Κρατικών Υποτροφιών»
  2. «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου
  3. «Κρήτη, 1866-1913: πορεία προς την Ένωση»
  4. «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22», Χανιά

«Ζωγράφισα το μέλλον μου: από τη συλλογή έργων τέχνης υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών»,
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών συνδιοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Ζωγράφισα το μέλλον μου: από τη συλλογή έργων τέχνης υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 6 Μαΐου 2014 και ώρα 19.00, στον Εκθεσιακό Χώρου του Ιδρύματος της Βουλής (Λεωφόρος Αμαλίας 14). Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τα μέσα Ιουλίου 2014.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 40 έργα υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο των εξετάσεων για τη διεκδίκηση υποτροφίας, ή κατατέθηκαν από τους υποτρόφους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, και σήμερα φυλάσσονται στη συλλογή του ΙΚΥ, που αριθμεί περίπου 600 έργα. Η χορήγηση υποτροφιών από το ΙΚΥ με τη διαδικασία του διαγωνισμού διήρκησε από την ίδρυσή του, το 1951, έως το 2010. Οι εξετάσεις ζωγραφικής περιλάμβαναν άσκηση με χρώμα ή, εναλλακτικά, δημιουργία έργου τριών διαστάσεων με ελεύθερη επιλογή υλικών και τεχνοτροπίας. Η εξέταση διαρκούσε 5 τετράωρα μέσα στα οποία οι υποψήφιοι καλούνταν να επιδείξουν τη σχεδιαστική τους ικανότητα, τις γνώσεις τους, ταχύτητα στην εκτέλεση αλλά και φαντασία.

Τα επιλεγμένα έργα, ζωγραφικά ‒προσωπογραφίες, ασκήσεις με μοντέλο, αφηρημένες συνθέσεις, νεκρές φύσεις, σπουδές για θεατρικά κοστούμια‒, γλυπτικά και χαρακτικά, παρουσιάζονται ως μια πρώτη προσπάθεια παρουσίασης της πλούσιας συλλογής του ΙΚΥ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας για τη στήριξη των επιστημών και των τεχνών αλλά και την προαγωγή του πολιτισμού και της παιδείας.

Διάρκεια: 7 Μαΐου - 20 Ιουλίου 2014
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά: 9.00-16.00, Πέμπτη 9.00-20.00, Σαββατοκύριακα 10.00-15.00
Είσοδος ελεύθερη

 «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου
Τo Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου παρουσιάζουν την έκθεση «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου από την Τρίτη 6 Μαΐου έως και την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 5 Μαΐου και ώρα 19.30. Στο πλαίσιο των εγκαινίων μίλησε ο ιστορικός Χρήστος Χρηστίδης με θέμα: «Γρηγόρης Λαμπράκης: προσεγγίζοντας το πρόσωπο και την εποχή».

Η έκθεση, η οποία είχε παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής το 2013, μέσα από ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών, εφημερίδων, περιοδικών, επιστολών, χειρόγραφων σημειώσεων, έργων τέχνης αλλά και κινηματογραφικών έργων, παρουσιάζει τη βίαιη επίθεση εναντίον δύο εκπροσώπων του ελληνικού λαού, του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά, το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη. Αποτυπώνονται η ζωή και η δράση των δύο βουλευτών της ΕΔΑ∙ τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και ο θάνατος του Λαμπράκη πέντε μέρες αργότερα∙  το αποτύπωμα των γεγονότων στον Τύπο των ημερών∙ η λογοτεχνική, εικαστική και κινηματογραφική προσέγγιση των συμβάντων και της σημασίας τους, τότε και μέχρι τις μέρες μας.

Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, τα αρχεία Καίτης Τσαρουχά, Παύλου Δελαπόρτα και Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και από άλλους φορείς και ιδιώτες.

Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου
Δ. Βότση 2, Αγρίνιο
τηλ. 26413-60316
e-mail: pinakothiki@agrinio.gr
Διάρκεια: 6 Μαΐου - 15 Ιουνίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 10:00-13:30 & 18:00-21:00, Κυριακή 10:30-14:00
 

 «Κρήτη, 1866-1913: πορεία προς την Ένωση»
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Κρήτη, 1866-1913: πορεία προς την Ένωση» στο χώρο εκδηλώσεων της Βουλής (λεωφόρος Αμαλίας 22), τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 στις 18.30.

Την έκθεση θα εγκαινιάσουν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ευάγγελος-Βασίλειος Μεϊμαράκης και ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», κ. Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον ιστορικό Νίκο Ανδριώτη.
Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί στις πρωτεύουσες όλων των νομών της Κρήτης, προσφέροντας στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα των επαναστατικών και πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στην Ένωση.

Η παρουσίαση ξεκινά από τη μεγάλη κρητική επανάσταση του 1866 και προβάλλονται τα κινήματα, οι επαναστάσεις, η διπλωματία και η πολιτική, που κοινό στόχο είχαν την ελευθερία ή σύμφωνα με το σύνθημα των Επαναστάσεων την «Ένωση ή Θάνατο». Στη συνέχεια παρουσιάζεται η περίοδος της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) που αναδεικνύει το κλίμα ενός κόσμου που αλλάζει. Η αφήγηση ολοκληρώνεται με την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, που σηματοδοτήθηκε με την τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στο φρούριο του Φιρκά στα Χανιά, την 1η Δεκεμβρίου 1913, με την παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου, του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, κορυφαίων αγωνιστών και πλήθος κόσμου.

Η σχηματική αυτή προσέγγιση στην ιστορία της Κρήτης συμπληρώνεται με πρωτότυπο υλικό από τη συλλογή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και του συλλέκτη Βασίλη Νικόλτσιου.

Την έκθεση, εκτός από τους παραπάνω φορείς, διοργανώνουν και οι:

Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Ηρακλείου, ΓΑΚ - Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, Εταιρεία Γραμμάτων & Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου, Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών - Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου.

Η έκθεση στην Αθήνα πραγματοποιείται με την υποστήριξη των ακόλουθων σωματείων και ιδρυμάτων:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, Παγκρήτιος Ένωσις, Κρητική Εστία, Σύλλογος Κρητών Πειραιά, Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» - Παράρτημα Αττικής.


Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαρτίου - 31 Μαΐου 2014
Εγκαίνια έκθεσης: 20 Μαρτίου 2014
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11.00-14.00 και 18.00-20.00, Σαββατοκύριακα 11.00-14.00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: καθημερινά (9:00-16:00) 210 3692292 
Επίσημες αργίες κλειστά.

    

 «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22», Χανιά

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων παρουσιάζουν την έκθεση «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22». Η αρχική έκθεση με τίτλο «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» είχε παρουσιαστεί το 2006 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής στην Αθήνα. H έκθεση στα Χανιά είναι εμπλουτισμένη με τοπικά στοιχεία και καταγράφει τη διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922 στην Αττική και την Κρήτη. Αποτυπώνονται οι πρώτες δύσκολες μέρες της νέας ζωής των προσφύγων, η καινούρια καθημερινότητά τους καθώς και οι προσπάθειες για αποκατάσταση. Ξεκινώντας από το ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο της εποχής, φωτίζονται πορτρέτα προσφύγων και προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς αλλά και ένταξης στις τοπικές κοινωνίες.

Έγγραφα, φωτογραφίες και χάρτες ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε στην Αττική και την Κρήτη με την άφιξη των προσφύγων, ενώ παρουσιάζεται και η δυναμική της μικρασιατικής παρουσίας στην κρητική κοινωνία.

Τα τεκμήρια προέρχονται από το πλούσιο αρχειακό υλικό φορέων, όπως η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος» και το Κέντρο Μικρασιατικών και Ποντιακών Ερευνών Χανίων, οι μικρασιατικοί σύλλογοι Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, τα ΓΑΚ Νομού Λασιθίου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα Χανιά, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές προσφύγων, απογόνων προσφύγων και μελετητών. Η έκθεση εμπλουτίζεται με ντοκουμέντα από φορείς της Αθήνας, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, η ΧΕΝ και η Εστία Νέας Σμύρνης.

Συνδιοργανωτές της έκθεσης είναι η Ιερά Μητρόπολις Κυδωνίας και Αποκορωνού, η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Σημαντικοί συντελεστές της έκθεσης, με τη μορφή παραχώρησης υλικού, είναι ο κύριος Χρήστος Μαχαιρίδης του Κέντρου Μικρασιατικών και Ποντιακών Ερευνών Χανίων και οι μικρασιατικής καταγωγής κύριοι Λεωνίδας Κακάρογλου και Εμμανουήλ Μυλωνάς.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Τζαμί Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμισί) από 30 Μαρτίου έως 13 Απριλίου 2014 και παράλληλα στο ναό Αγίου Ρόκκου από 30 Μαρτίου έως 30 Μαΐου 2014, με ειδική ενότητα αφιερωμένη στους πρόσφυγες που έφτασαν στα Χανιά.


Τζαμί Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμισί): 30 Μαρτίου - 13 Απριλίου 2014
Ακτή Τομπάζη, Χανιά

Ναός Αγίου Ρόκκου: 30 Μαρτίου - 30 Μαΐου 2014
Πλατεία 1821, Χανιά

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 28210-90848, 6972227065
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:30-13:30 & 18:00-21:00 και Σαββατοκύριακο 9:00-13:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου