Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2013 - Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας.

Στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 18 Μαΐου 2013 και με τίτλο  Μουσεία (Μνήμη και Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή, δημιουργήσαμε μια σειρά δράσεων :
Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας
Το Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό στις 9:00 το πρωί.
Από τις 10:00 το πρωί και για όλη την διάρκεια της ημέρας μπορείτε να παρακολουθήσετε το
 “Βίντεο-Στίγμα” ένα βίντεο επαλαμβανόμενο το οποίο δίνει το στίγμα για την ιστορική σημασία του χώρου της Κολώνας και του οικισμού για το νησί της Αίγινας.
 Στις 10:00 θα ξεκινήσει η “Ξενάγηση” στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου και του εξωτερικού χώρου από διαπιστευμένη ξεναγό. 10:30 συναντάμε τους “Μύθους της Αίγινας” μια διαδραστική αφήγηση των μύθων της Αίγινας (Μύθος του τάφου του Φώκου και Μύθος “Αιακείου”) για τους μικρούς μας φίλους. “Κεραμική, μια Διαχρονική τέχνη” απο τις 11:00 μεχρι τις 13:00 , ενα εργαστήριο κεραμικής δημιουργίας σε συνεργασία με 10 διακεκριμένες κεραμίστριες, θα γνωρίσουμε τις βασικές αρχές της δημιουργίας με τον πηλό, ερχόμενοι σε επαφή με το ίδιο το υλικό και παράγωντας κεραμικά εμπνευσμένοι από το χώρο.



Απαραίτητο να έχετε μαζί σας  ένα μαξιλάρι και ένα μικρο  χαρτόνι!

Δηλώστε συμμετοχή στο  aeginarising@gmail.com και στο τηλέφωνο: 6946507471 (sms)

Στις 19:00 το απόγευμα έρχονται οι “Εννέα (1+8 Μούσες)”: Μία δράση αποτελούμενη από 9 διαφορετικές αναφορές-performances στην τέχνη και επιστήμη που η κάθε Μούσα αντιπροσωπεύει. Με τρόπο που συνδέεται η ύπαρξη της κάθε τέχνης στην καθημερινή μας ζωή διαχρονικά, πραγματοποιούνται εννέα διαφορετικές θεατρικές αναπαραστάσεις με την συμμετοχή περισσότερων των 20 καλλιτεχνών. Δεν πρέπει να το χάσετε!

“Το Μουσείο  Βγαίνει στο Νησί” Κεντρικά εκθέματα που υπάρχουν στο μουσείο τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του νησιού, με σκοπό να έρθουμε κοντά στο Μουσείο και να τα γνωρίσουμε.

Μνήμη και  Δημιουργικότητα = Κοινωνική Αλλαγή, σας περιμένουμε όλους!
Αρχαιολογικό Μουσείο  Αίγινας (Κολώνα)
Διοργάνωση: Aegina Rising, ΚΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Χορηγός: ΔΑΝΑΗ Ξενοδοχείο



Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας. Είναι κτισμένο δίπλα στα ερείπια των διαδοχικών προϊστορικών οικισμών και την ακρόπολη των ιστορικών χρόνων. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας.

Το κτήριο όπου στεγάζεται το μουσείο είναι ισόγειο, ισόπλευρο, πετρόκτιστο και κεραμοσκεπές με αίθριο στο κέντρο. Ξύλινη στοά περιτρέχει το αίθριο και τη μία εξωτερική πλευρά του κτίσματος.

Η σημερινή έκθεση καταλαμβάνει την απέναντι από την είσοδο του μουσείου πτέρυγα, που αποτελείται από τρεις αίθουσες. Η συλλογή καλύπτει την περίοδο από την προϊστορική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στην αριστερή γωνιακή αίθουσα υπάρχουν δύο προθήκες με κεραμική της προϊστορικής εποχής (νεολιθική-μυκηναϊκή εποχή). Μεγάλοι πίθοι της πρωτοελλαδικής και μεσοελλαδικής εποχής πλαισιώνουν της προθήκες. Στις δύο προθήκες της κεντρικής αίθουσας εκτίθεται κεραμική της γεωμετρικής και αρχαϊκής εποχής. Η ποικιλία των εισαγωγών της κεραμικής (Άργος, Ρόδος, Κόρινθος, Αττική) αποδεικνύει την έντονη εμπορική δραστηριότητα των Αιγινητών κατά τους ιστορικούς χρόνους, η οποία μαρτυρείται και στα αρχαία κείμενα. Στην ίδια αίθουσα αντιπροσωπεύεται και η αιγινήτικη πλαστική (7ος -5ος αι. π.Χ.) με σειρά γλυπτών.

Η Αίγινα υπήρξε έδρα μιας από τις πιο γνωστές σχολές πλαστικής κατά τους αρχαϊκούς χρόνους. Την εξέλιξή της εικονογραφούν τα γλυπτά των αετωμάτων των δύο αρχαϊκών ναών του Απόλλωνα, οι δύο σφίγγες του ιερού και μερικά ανάγλυφα (πρώιμη αναθηματική στήλη-υστεροαρχαϊκά ανάγλυφα). Σημαντικότατη είναι η επιγραφή που αναφέρεται στον αρχαιότερο ναό της Αφαίας. Στην δεξιά γωνιακή αίθουσα εκτίθενται σε δύο προθήκες θραύσματα των αετωμάτων της Αφαίας. Οι προθήκες πλαισιώνονται από ανάγλυφα, όρους ιερών και λίγα ελληνιστικά και ρωμαϊκά έργα. Στη στοά του αίθριου εκτίθεται ένα μέρος από την Καποδιστριακή συλλογή αναγλύφων (κυρίως από τη Ρήνεια) που αποτέλεσε το περιεχόμενο του πρώτου "Εθνικού Μουσείου" της Ελλάδος.
Συντάκτης
Ελένη Παπασταύρου, Αρχαιολόγος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου