Ήρθαν Αμερικανοί δημοσιογράφοι να ξεναγηθούν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με οικοδεσπότη τον υπουργό αναπληρωτή Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα. Αφορμή της επίσκεψης, η έκθεση «Heaven and Earth . Art of Byzantium form Greek Collections». Όσοι δεν θυμάστε περί τίνος πρόκειται, υπενθυμίζουμε ότι είναι η μεγάλη έκθεση που ετοιμάζεται πυρετωδώς από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και δυο εξόχως προβεβλη μένα αμερικανικά μουσεία, τη National Gallery of Art στην Ουάσιγκτον (εγκαίνια έκθεσης τον Οκτώβριο του 2013) και το γνωστό σε όλους μας Μουσείο Γκετί (όπου η έκθεση θα μεταφερθεί τον Απρίλιο του 2014) .
Υπενθυμίζουμε, επίσης, τον σάλο που είχε προκαλέσει η απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου να ενισχύσει το Μουσείο Μπενάκη με το ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ για την έκθεση, με αιχμή της κριτικής ότι η μητέρα του είναι πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη.
Τώρα που πέρασε ο καιρός και «έκατσε η σκόνη» της κριτικής, αλλά και επειδή βρισκόμαστε πλέον κοντά στην τελική φάση της προετοιμασίας αυτής της μεγάλης βυζαντινής έκθεσης, η οποία θα προβάλει τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο διεθνώς, ας δούμε μερικά πράγματα πιο ψύχραιμα.
Πρώτον, ο χειρισμός της υπόθεσης από το τότε υπουργικό γραφείο ήταν άκομψος και άστοχος. Δεν επιτρέπεται να κρατάς μυστικό επί μήνες ένα τέτοιο γεγονός, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται κατά οποιονδήποτε τρόπο συγγενικά πρόσωπα και χρήματα. Γιατί οι εντυπώσεις από τη δημοσιογραφική διαρροή του θέματος είναι πάντοτε αρνητικές, ακόμα κι αν η μητέρα του τότε υπουργού, κα Αμαλία Γερουλάνου, είναι άτομο γνωστής αξίας και ήθους.
Δεύτερον, το κόστος της έκθεσης - όποιο θα είναι τελικά για το ελληνικό Δημόσιο, αν λάβουμε υπόψη την αρωγή χορηγών, και για το οποίο έχει εγγυηθεί ο ΟΠ ΑΠ - θα μπορούσε να είναι μικρότερο. Από όσο γνωρίζουμε, η ελληνική πλευρά θα πληρώσει τη μεταφορά, τη συνοδεία, την επιμέλεια, τη συντήρηση και τον δίτομο κατάλογο. Οι Αμερικανοί ανέλαβαν την ασφάλιση των εκθεμάτων, τη μεταφορά εντός Αμερικής, τη μουσειολογική μελέτη και την προβολή στις ΗΠΑ. Παρόλο που τα κόστη φαίνονται μοιρασμένα, υπάρχει ισχυρός αντίλογος για τη συμφωνία. Κι αυτό διότι είναι γνωστό ότι τα μεγάλα μουσεία του κόσμου εκλιπαρούν για αρχαιολογικές και βυζαντινές εκθέσεις και είναι διατεθειμένα να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Όπως στις ελληνικές εκθέσεις στο Ασμόλιαν, το Λούβρο, το Μετροπόλιταν, για τις οποίες η χώρα μας δεν πλήρωσε ούτε σεντ. Τα πάντα πληρώθηκαν από τα μουσεία υποδοχής, ακόμα και η φιλοξενία των Ελλήνων αρχαιολόγων.
Αν, λοιπόν, θέλει κανείς να κάνει κριτική και όχι κουτσομπολιό, ας ρωτήσει γιατί στέλνουμε τους θησαυρούς μας πληρώνοντας και γιατί πανηγυρίζουμε κι από πάνω; Έχουμε τα λεφτά για τέτοια αρχοντιλίκια;
ΠΕΜΠTΗ, 2 Μαΐου 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου