Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ξενάγηση με "ωράριο δημοσίου"

Απροετοίμαστα βρίσκει για ακόμη μια φορά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας η έναρξη της τουριστικής σεζόν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με χειμερινό ωράριο, παρά το ότι έχουν αρχίσει να τρέχουν τα τουριστικά προγράμματα της υψηλής περιόδου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Δελφοί, που αν και από το Πάσχα και μετά κατακλύζονται από τουρίστες, δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο θερινό πρόγραμμα λειτουργίας, με αποτέλεσμα να κλείνουν στις τρεις το μεσημέρι. Αλλά και οι υπόλοιποι χώροι που λειτουργούν με θερινό ωράριο μετριούνται στα δάχτυλα, γεγονός που στερεί σημαντικά έσοδα από το κράτος. Παράλληλα αποτελεί αιτία δυσφήμισης της χώρας και των οργανωτικών της δομών στο εξωτερικό, αν γίνει σύγκριση με τις «ανταγωνίστριες» χώρες, και κυρίως με την Ιταλία και την Ισπανία, όπου τα ωράρια λειτουργίας των μουσείων είναι πολύ πιο «φιλικά» για τους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ακόμη όμως και για τους αρχαιολογικούς χώρους που εφαρμόζουν το διευρυμένο ωράριο, τα παράπονα δεν λείπουν από τους τουρίστες. Για παράδειγμα, μπορεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης να μένει ανοιχτός για τους επισκέπτες από τις 08:00 μέχρι τις 19:00 τις καθημερινές, τα Σαββατοκύριακα όμως κλείνει και αυτός μετά τις 15:00.

Το δε μουσείο της Ακρόπολης εξακολουθεί να παραμένει κλειστό τις Δευτέρες, προκαλώντας απορία και απογοήτευση σε όσους τουρίστες δεν γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα.



Παρομοίως, η Αρχαία Αγορά, η Ρωμαϊκή Αγορά και η Βιβλιοθήκη Αδριανού είναι προσβάσιμες για το κοινό μόνο 08:00-15:00 τις καθημερινές. Το μουσείο Στοάς Αττάλου από την άλλη λειτουργεί 08:00-15:00, εκτός από τις Δευτέρες που μένει ανοιχτό μόνο 11.00-15.00.

Στην περιφέρεια τώρα, ο αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών μένει ανοιχτός τις καθημερινές μέχρι τις 18:00, τα σαββατοκύριακα ωστόσο έως τις 15:00. Το ίδιο και το αρχαιολογικό μουσείο Μυκηνών. Μέχρι τις 17:00 είναι ανοιχτός για τους επισκέπτες ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, το μουσείο εντούτοις κλείνει στις 16:00. Μέχρι τις 17:00 μένει ανοιχτός και ο αρχαιολογικός χώρος Κνωσού. Μόνη εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Ιερού Ασκληπιού Επιδαύρου, που λειτουργεί μέχρι τις 20:00.

Η ημι-λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων δεν αποτελεί φετινό μόνο παράδοξο. Η ρίζα του προβλήματος εντοπίζεται στην καθυστέρηση πρόσληψης εποχικών υπαλλήλων και αρχαιοφυλάκων, με συνέπεια κάθε τοπική εφορεία αρχαιοτήτων να έχει και διαφορετικό χρονοδιάγραμμα, να προκηρύσσει η ίδια διαγωνισμό πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ. Εξαιτίας της γραφειοκρατίας μάλιστα, πολλοί αρχαιολογικοί χώροι καθυστερούν να δεχτούν το επιπλέον προσωπικό και έτσι εξακολουθούν να λειτουργούν με μειωμένο ωράριο ακόμη και μέχρι τα μέσα του Ιουνίου.

Όπως υποστηρίζει μάλιστα η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, «δεν είναι δυνατόν οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην είναι σε θέση να απαντήσουν πότε θα αρχίσει να ισχύει το θερινό ωράριο, όταν τα ελληνικά τουριστικά γραφεία και ο ιδιωτικός επιχειρηματικός κόσμος δίνουν μάχη για να αυξηθούν τα τουριστικά έσοδα. Οι επιπτώσεις στην τουριστική εικόνα της χώρας, στα έσοδα του Δημοσίου και στον τουριστικό κλάδο είναι εμφανείς, δεδομένου πως κάθε επίσκεψη και περιηγητικό tour σε Αθήνα και περιφέρεια υποστηρίζει θέσεις εργασίας και τις τοπικές οικονομίες».

Τα ευτράπελα των προηγούμενων χρόνων φαίνεται πάντως να έχουν θορυβήσει τα αρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας, καθώς εξετάζεται το ωράριο λειτουργίας σε χώρους υψηλής επισκεψιμότητας να είναι από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Στους υπόλοιπους χώρους, το ωράριο λειτουργίας θα ρυθμίζεται κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των στελεχών του υπουργείου Παιδείας και των διοργανωτών των τουριστικών επισκέψεων.
Πηγή:www.capital.gr,   Της Βίκυς Κουρλιμπίνη


Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου