Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Η Χάνα Αρεντ και οι ιδέες της


Ταινία για την γερμανοεβραία φιλόσοφο και το βιβλίο της «Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ. Έκθεση για την κοινοτοπία του κακού»
Η Χάνα Αρεντ και οι ιδέες της


Την πανελλήνια πρεμιέρα της πρόκειται να κάνει στον χώρο προβολών του Ινστιτούτου Γκέτε η τελευταία ταινία της γερμανίδας σκηνοθέτριας Μαργαρέτε Φον Τρότα«Hannah Arendt - Οι ιδέες της άλλαξαν τον κόσμο» που αναφέρεται στην γερμανοεβραία φιλόσοφο Χάνα Αρεντ (1906-1975).


Το φιλμ τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του 1960 όταν η Αρεντ, ως απεσταλμένη του περιοδικού The New Yorker, παρακολουθούσε στην Ιερουσαλήμ τη δίκη του εγκληματία πολέμου, ναζιστή Αντολφ Αϊχμαν.

Ενώ στο μυαλό της Αρέντ βρίσκεται ένα ανθρωπόμορφο τέρας, προς έκπληξή της διαπίστωσε ότι ο ναζοστής εγκληματίας πολέμου δεν ήταν παρά μια μετριότητα, ένας συνηθισμένος, σχολαστικός γραφειοκράτης.

Οι παρατηρήσεις και οι σκέψεις της καταγράφηκαν στο πιο διάσημο αλλά και το πιο αμφιλεγόμενο έργο της «Ο Άιχμαν 
INFO Δευτέρα 13 Μαΐου, 20:30 στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16). Είσοδος με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα δίνονται από τις 19:00 στην υποδοχή του Ινστιτούτου. Η ταινία «Hannah Arendt - Οι ιδέες της άλλαξαν τον κόσμο» θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 23 Μαίου σε διανομή Strada Films
στην Ιερουσαλήμ. Έκθεση για την Κοινοτοπία του Κακού».

Δημοσιευμένο το 1963, αρχικώς σε πέντε άρθρα και κατόπιν σε βιβλίο, το δοκίμιο προκάλεσε μια από τις πιο σφοδρές διαμάχες της μεταπολεμικής εποχής επηρεάζοντας την πολιτική και την ιστορική θεώρηση του εθνικοσοσιαλισμού.

Επηρέασε επίσης και τη ζωή και το έργο της ίδιας της Αρεντ. Η φιλόσοφος δέχτηκε επικρίσεις και επιθέσεις τόσο από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, όσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ. Υπήρξε ρήξη ακόμα και στους πιο στενούς της φίλους.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αρέντ στην ταινία κρατά η διακεκριμένη ηθοποιός Μπάρμπαρα Σούκοβα η οποία παίζει για έκτη φορά σε ταινία της σκηνοθέτριας.

Για την Μαργκαρέτε φον Τρότα είναι μια ταινία «της σκέψης και του συναισθήματος. Για την Καθηγήτρια Πανεπιστημίου που παθιάζεται με τον αναστοχασμό… Αλλά και για ένα άτομο μαχητικό που δεν φοβάται την αντιπαράθεση και που δεν διστάζει να υπερασπιστεί με σθένος αυτό που έχει αναγνωρίσει ως ορθό - πάντα όμως με την πρόθεση να κατανοήσει. Θέλω να καταλάβω, θα ήταν ίσως η φράση που θα την περιέγραφε καλύτερα».
TO BHMA,    Ζουμπουλάκης Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου