Στα πλαίσια του εορτασμού των 70 χρόνων διπλωματικών σχέσεων ΚΑΝΑΔΑ – ΕΛΛΑΔΑΣ το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, η Πρεσβεία του Καναδά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ύδρας διοργανώθηκε το Σάββατο 20 Ιουλίου 2013 και ώρα 21.00 στο δώμα του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας ένα «Ρεσιτάλ Αλληλεγγύης» με τον διεθνούς φήμης Καναδού πιανίστα ALAIN LEFEVRE. Στα πλαίσια του ρεσιτάλ ο σπουδαίος καλλιτέχνης παρουσίασε για πρώτη φορά στη χώρα μας μια τριλογία - δική του σύνθεση, αφιερωμένη στην Ελλάδα.
Ο Alain Lefèvre γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1962 στο Poitiers του Καναδά.
Σπούδασε πιάνο από τα 4 του χρόνια. Ο πατέρας του έπαιζε επαγγελματικά κλαρίνο. Το μουσικό του χάρισμα, του εξασφάλισε μία θέση στο l'École normale de Musique de Montréal. Αργότερα σπούδασε στο Conservatoire National Supérieur de Musique του Παρισιού στην τάξη του γνωστού καθηγητή Pierre Sancan, ο οποίος είδε στον Lefèvre "έναν από τους πιο λαμπρούς μαθητές, που υπόσχονται μία μεγάλη καριέρα." Βραβεύθηκε με το 1ο Βραβείο στο πιάνο και στη μουσική δωματίου στο Conservatoire. Το 1980 κέρδισε το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Alfred Cortot.
Ο Alain Lefèvre έκανε το ντεμπούτο του σαν πιανίστας το 1982 με τον Christian Ferras. Την δεκαετία του '80 δούλεψε με τον Pierre-Max Dubois και τον Henri Dutilleux. Το 1990, συμμετείχε στο Mozart Festival του Houston με τον Christoph Eschenbach. Ο Lefèvre συνόδευσε τον Jean-François Rivest με την Συμφωνική Ορχήστρα του Laval. Προσκλήθηκε επίσης από την Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, την SWR Sinfonieorchester της Στουτγκάρδης, την Hamburger Symphoniker, την Nürnberger Symphoniker, την Detroit Symphony Orchestra, την National Symphony Orchestra in Washington, την Houston Symphony Orchestra, την Pacific Symphony Orchestra, την Philharmonie de Lorraine, την Montreal Symphony Orchestra, την Toronto Symphony Orchestra και την Moscow Virtuosi, για να ονομάσουμε μόνο μερικές. Δούλεψε επίσης με γνωστούς μαέστρους όπως ο Christoph Eschenbach, ο Charles Dutoit, ο Matthias Bamert, ο Vladimir Spivakov, ο Yan Pascal Tortelier, ο Clair St-Clair, ο Jukka-Pekka Saraste και ο Georg Tintner, και με τους συνθέτες Pierre Max Dubois, Henri Dutilleux και John Corigliano..
Εκτός από την συμμετοχή του σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ όπως του Cervantino, της Κωνσταντινούπολης, της Επιδαύρου, του Wolf Trap και του Montreal Highlight Music Festival, ο Alain Lefèvre επίσης εμφανίστηκε στην σκηνή του Pleyel, του Gaveau, του Châtelet στο Παρίσι, του Kennedy Center στην Washington, του Irvine Meadows και Orange County Performing Arts Center στην California, του Molson Center στο Montreal, του Roy Thompson Hall and Glenn Gould Studio στο Toronto, του Oji Hall στο Tokyo, του Μουσικού Μεγάρου Αθηνών, του Centro Nacional del Artes στο Mexico, της Σκάλας του Μιλάνο, του Beethovensaal στην Stuttgart και σε πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως. Κέρδισε επίσης εννιά φορές το 1ο Βραβείο στον Καναδικό Μουσικό Διαγωνισμό.
Νικητής δύο Βραβείων Felix για το καλύτερο κλασσικό άλμπουμ (2001-2002), για τις εγγραφές του στο Mozart's Piano Concerto No. 23, και για το Moments Musicaux and Moussorgsky's Pictures at an Exhibition του S. Rachmaninov, η δισκογραφία του Alain Lefèvre καλύπτει ένα τεράστιο ρεπερτόριο, συμπεριλαμβανομένου και του CD και του εξαίσιου John Corigliano's piano Concerto, το οποίο θεωρείται από πολλούς κριτικούς το σημείο αναφοράς της δουλειάς του. Το CD του με τίτλο «Lylatov», το οποίο παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα κάποιες από τις αυθεντικές εργασίες του, εξυμνήθηκε από το κοινό και τον Τύπο όταν κυκλοφόρησε το 2000, όπως και το best-seller «Carnet de notes», το οποίο κυκλοφόρησε το 2002.
Ο Alain Lefèvre επισκέπτεται συχνά δημοτικά σχολεία και νοσοκομεία με παιδιά με παθήσεις για να αναδείξει την ομορφιά της κλασσικής μουσικής. Παίζει πιάνο στα παιδιά με δικά του έξοδα.. Έχει γνωρίσει πάνω από 250,000 παιδιά. Από την στιγμή που ο ίδιος και η γυναίκα του Johanne Martineau δεν έχουν δικά τους παιδιά, του αρέσει να αναφέρεται σ' αυτά ως δικά του παιδιά...
Το «Ρεσιτάλ Αλληλεγγύης» ("Concert pour la Solidarite") πραγματοποιήθηκε στο δώμα του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας, το Σάββατο 20 Ιουλίου 2013 και ώρα 09.00 μ.μ.
http://www.fonitisydras.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου