Έναρξη του Διεθνούς Θερινού Σχολείου από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
Τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2013, στο χώρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, έγινε η εναρκτήρια εισήγηση για το 1ο Θερινό Σχολείο με θέμα «Αρχαία Τεχνολογία και Τεχνικές», από τον Ομότιμο Καθηγητή του Ε.Μ.Π. Θεοδόσιο Τάσιο, Ακαδημαϊκό δάσκαλο και Πρόεδρο της ΕΜΑΕΤ. Επιστημονική υπεύθυνη του διδακτικού προγράμματος, που διαρκεί δύο εβδομάδες, είναι η Διευθύντρια Ερευνών Dr. Άννα Μιχαηλίδου.
Από 1ης Ιουλίου έχουν ήδη διδάξει ο καθηγητής Ιωάννης Σειραδάκης (Τμήμα Αστρονομίας, Α.Π.Θ.), η καθηγήτρια Κλαίρη Παλυβού (Τμήμα Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ.), η καθηγήτρια Marie-Louise Νosch (Διευθύντρια του Centre for Textile Research του Πανεπιστημίου της Καπεγχάγης), η Δρ. Ellen Harlizius-Klück (Centre for Textile Research του Πανεπιστημίου της Καπεγχάγης), η Δρ. Φανή-Μαρία Τσιγκάκου (Μουσείο Μπενάκη). Θα ακολουθήσουν η καθηγήτρια Χρυσούλα Παλιαδέλη (Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Α.Π.Θ.), η διευθύντρια ερευνών ‘Αννα Μιχαηλίδου (Εθνικό ΄Ιδρυμα Ερευνών), ο Δρ. Αναστάσιος Αντωνάρας (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης), η Δρ. Δέσποινα Ιγνατιάδου (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), ο Δρ. Βασίλειος Πετράκης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), ο διευθυντής ερευνών Ιωάννης Μπασιάκος (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»), ο Δρ Αναστάσιος Τανούλας (Επιτροπή Αναστήλωσης Ακροπόλεως), ο λέκτορας Μανόλης Μανολεδάκης (Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος) και η Δρ. Γεωργία Αριστοδήμου (Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος). Μετά το πέρας των δύο εβδομάδων, οι φοιτητές θα εκπαιδευτούν στην ανασκαφή της Πέλλας από τον καθηγητή Γιάννη Ακαμάτη και στο Μουσείο Θεσσαλονίκης από τη διευθύντρια Δρ. Τζένη Βελένη.
Στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος φοιτητές από διάφορες χώρες (Η.Π.Α., Μεγάλη Βρεττανία, Σλοβακία, Τσεχία, Ισραήλ και Ελλάδα), από ένα ευρύ φάσμα σπουδών (Αρχαιολόγοι, Αρχιτέκτονες, Φιλόλογοι, Μηχανολόγοι, Μηχανικοί, κ.ά), προερχόμενοι από τα Πανεπιστήμια: Yale University, University of New York, Charles University, Prague, University of Bratislava, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το θερινό Σχολείο προγραμματίζεται να διεξάγεται κάθε χρόνο, με στόχο
1) τη διεθνή προβολή των τεχνολογικών κατακτήσεων στον Αρχαίο Ελληνικό κόσμο και
2) την ευρύτερη αξιοποίηση του ειδικευμένου στο θέμα της αρχαίας τεχνολογίας ερευνητικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας.
http://www.newsnow.gr, 2013-07-09 16:49:03
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου