Ανασκαφή με άρωμα μέντας και δεντρολίβανου
Εκεί, σε μια σπηλιά, αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα αποκάλυψαν τα έκτυπα αποσυντεθειμένων ανθέων μέντας, δενδρολίβανου και άλλων αρωματικών φυτών που ήταν τοποθετημένα σε τέσσερις τάφους της Νατούφιας περιόδου (Εγγύς Ανατολή, 13000-10000 π.Χ.).
«Η Νατούφια κοινωνία ήταν μια από τις πρώτες κοινωνίες -ίσως η πρώτη- όπου απαντάται η μετάβαση από την κυνηγετική-τροφοσυλλεκτική φάση στη μόνιμη εγκατάσταση και επίσης η πρώτη που κατασκεύασε πραγματικά νεκροταφεία», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Ντάνιελ Νάντελ. Σήμερα, η νέα αποκάλυψη δείχνει ότι οι Νατούφιοι ήταν και από τους πρώτους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν λουλούδια στις ταφές τους.
Με την εξαίρεση των 70.000 ετών δειγμάτων γύρης από ταφή Νεάντερταλ στο Ιράκ, δεν υπάρχει καμία άλλη ένδειξη ότι τα λουλούδια χρησιμοποιούνταν στις ταφές κατά τις πρώιμες φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας. όπως λέει ο Νάντελ, μεταξύ της ταφής του Νεάντερταλ και των Νατούφιων ταφών του Κάρμηλος μεσολαβούν 50.000 χρόνια, εν τούτοις, «δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα», αν και, όπως ομολογεί ο αρχαιολόγος, αυτό μπορεί να μη σημαίνει και πολλά καθώς τα άνθη αποσυντίθενται γρήγορα και η εύρεσή καταλοίπων τους είναι σχεδόν αδύνατη.
Στις ταφές από το Κάρμηλος, η επιλογή των φυτών είναι επίσης σημαντική. Τα λουλούδια που συνόδεψαν τους νεκρούς, με το ιδιαίτερο άρωμα, θα πρέπει να αναζητήθηκαν προσεκτικά μέσα στα χιλιάδες είδη της περιοχής, κάτι που αντανακλά ότι υπήρξε στις ταφές ιδιαίτερη φροντίδα.
Η φροντίδα αυτή φαίνεται περισσότερο σε μια διπλή ταφή, που απαρτιζόταν από τους σκελετούς ενός ενήλικου άνδρα και ενός εφήβου ακαθόριστου φύλου. Ο λάκκος όπου τάφηκαν είχε επιστρωθεί στις εσωτερικές πλευρές με λάσπη ενώ τα αποτυπώματα των λουλουδιών βρέθηκαν στο δάπεδό του. Άλλα ευρήματα, όπως οστά ζώων, από τον τάφο αυτόν μαρτυρούν επίσης ότι η κηδεία των δύο αυτών ανθρώπων θα ήταν ένα σημαντικό γεγονός για την κοινότητα.
Ακόμη όμως υπάρχουν πολλά ερωτήματα να απαντηθούν, σε σχέση με την αντιμετώπιση του θανάτου από τους Νατούφιους του Κάρμηλος. Για τους νεκρούς της διπλής ταφής ο Νάντελ επισημαίνει: «Ήταν συγγενείς; Ήταν γονιός και παιδί; Αδέλφια μήπως; Πέθαναν μαζί; Και γιατί τάφηκαν μαζί; Δεν ξέρουμε».
Η έρευνά του δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου