Τα μυστικά του ποτού της παρέας και της θάλασσας μέσα από διαδρομές στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στο Πλωμάρι, στον Ασώματο, στη Γέρα, στα Μυλέλια, στον Ταξιάρχη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2013 05:45
Αγάλι αγάλι
Μέσα τα πιάτα αναζητούν όλα τ' αντίθετό τους.
Θέλουνε τ' αλμυρά ξινό και το πικρό τη γλύκα
και σαν τα βρουν ταράζονται, λιγώνουνε και σμίγουν.
Ολόγιομα θολώνουνε τα ντροπαλά ποτήρια
κι απ' άκρη σ' άκρη πειρασμούς γεμίζει το ποτήρι
με ούζο να τους σβήσουνε του κόσμου οι μερακλήδες.
Τα βιβλία λένε ότι το ούζο γίνεται με απόσταξη γλυκάνισου και άλλων αρωματικών σπόρων σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες. Αυτοί που ξέρουν καλά τα μυστικά του όμως επιμένουν ότι η συνταγή για να πετύχει χρειάζεται μερικά ακόμη συστατικά. Τα συστατικά αυτά έρχεται να αποκαλύψει το λεύκωμα «Ούζο, εικόνες εξ αποστάξεως» με φωτογραφίες του Βασίλη Βρεττού από τις εκδόσεις Yalos. Ο φωτογράφος και οι συνεργάτες του ταξίδεψαν στη Λέσβο και στην ιδιαίτερη πατρίδα του ούζου, το Πλωμάρι. Εκεί με τον φακό και την προσωπική ματιά του αποτύπωσε στιγμές, χώρους και πρόσωπα τα οποία έχει εμπλουτίσει με στίχους και λέξεις. Στις 140 σελίδες του το λεύκωμα, το οποίο έχει μεταφράσεις των κειμένων και στα αγγλικά και στα γερμανικά, περνά από χαρακτηριστικά σημεία της Λέσβου και αποτυπώνει μια έντιμη συνολική εικόνα. Στέκεται στον Ταξιάρχη, τον θαυματουργό προστάτη του νησιού, ανηφορίζει τα σοκάκια και τους καφενέδες της Αγιάσου, της λεγόμενης «Ελβετίας» του νησιού, στέκεται στο Πλωμάρι, στον Ασώματο, στη Γέρα, στα Μυλέλια, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, τρυπώνει σε κρυφούς κόλπους. Αρωμα θάλασσας και αρμύρας αποπνέουν οι εικόνες των ψαράδων με τη σαρδέλα σε πρώτο πλάνο, μυρωδιά από χώμα στις φωτογραφίες όπου η αγροτιά του νησιού μαζεύει στάρι, ελιές, γλυκάνισο. Καΐκια, ούζο, σαρδέλα, λαδοτύρι, ελιές, θάλασσα, παρέα, χωριό, παράδοση. Αυτές είναι οι εικόνες, αυτά τα κομμάτια του παζλ της Μακαρίας Νήσου, εκεί «ταξιδεύει» και το λεύκωμα του Β. Βρεττού.
Info: «Ούζο, Εικόνες εξ αποστάξεως», φωτογραφίες Βασίλης Βρεττός, εκδόσεις Yalos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου