Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Έργο από την
έκθεση «Las Incantadas. Εγκατάσταση ιχνογραφημάτων μνημειακού χαρακτήρα
από την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Θεσσαλονίκης.
Ο τούρκικος μουσουλμανικός πληθυσμός της πόλης ονομάζει τις φιγούρες αυτές «suret maleh» (οι μορφές των αγγέλων), οι ελληνορθόδοξοι κάτοικοι αναφέρονταν στις ίδιες με την ονομασία «τα είδωλα», ενώ ο πολυπληθής ισπανοεβραϊκός πληθυσμός τις αποκαλούσε «Las Incantadas». Η τελευταία ονομασία, στα ισπανο-σεφαρδίτικα, είναι αυτή που επικράτησε.
Πώς μπορούν να ξαναζωγραφιστούν τα κλασικά ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά κάτω από μία σύγχρονη οπτική; Ποιες νέες εικαστικές ιδέες προκύπτουν από την έκθεση των κλασικών αυτών έργων και ποιους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα;
O Ricardo Marin Viadel και η Asunción Jodar Miñarro, καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, δίνουν τις δικές τους εικαστικές απαντήσεις στην έκθεση «Incantadas – Εγκατάσταση ιχνογραφημάτων μνημειακού χαρακτήρα από την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας» που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Η εγκατάσταση αποτελεί ένα έργο εν εξελίξει που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και εμπλουτίζεται εκ νέου από καινούργια ζωγραφικά έργα του Ricardo Marin Viadel και της Asunción Jodar Miñarro. Την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013 στις 19:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν τα νέα έργα, καθώς και ο τρίγλωσσος κατάλογος της έκθεσης (ελληνικά, ισπανικά και αγγλικά). Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από τους Caja Secreta, ένα μουσικοχορευτικό σχήμα με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και χορογραφίες σε σύγχρονο στυλ Nuevo flamenco.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου