Κι όμως, τον πρώτο καιρό έγινε λόγος για αποκατάσταση ζημιών ακόμη και μέσα σε 40 μέρες! Έπειτα ήρθε το καλοκαίρι, η νέα σεζόν, που άνοιξε χωρίς το «Αττικόν» και τον «Απόλλωνα», και τώρα ατενίζουμε έναν ακόμη χειμώνα που οι δύο αίθουσες θα παραμείνουν κλειστές. «Κλειστόν λόγω γραφειοκρατίας...», και μάλιστα ένα σινεμά, το «Αττικόν», που άνοιξε τις πόρτες του το 1916, από τα παλαιότερα της χώρας δηλαδή, που πρόβαλε την πρώτη ομιλούσα ταινία το 1928 και έφερε το σινεμασκόπ το 1955, για να αποκτήσει «αδελφάκι» το 1960, τον «Απόλλωνα», που άνοιξε με τον Ιβ Μοντάν και την Μέριλιν Μονρό να προσκαλούν τους Αθηναίους… «Έλα ν’ αγαπηθούμε».
Μαραθώνιος επιτροπών
Η κ. Αλεβίζου, δικηγόρος του Ιδρύματος Δεκόζη - Βούρου, στο οποίο ανήκει το κτήριο του «Αττικόν», μας εξηγεί πως η πολύ γρήγορη, κατά τις αρχικές προθέσεις, διαδικασία έχει καταλήξει να διαρκεί ενάμιση χρόνο: «Βγήκε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον Σεπτέμβριο του 2012 που έλεγε ότι οι διαδικασίες θα είναι πάρα πολύ γρήγορες και σε οχτώ μέρες θα είχε βγει η πολεοδομική άδεια για την αποκατάσταση των ζημιών. Προφανώς κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα. Ξεκινήσαμε λοιπόν μια διαδικασία να πάρουμε άδεια για την επισκευή και αποκατάσταση της εισόδου των κινηματογράφων. Δεν διανοηθήκαμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για ολόκληρο το κτήριο γιατί δεν έχουμε χρήματα. Αλλά, αν φτιαχτεί η είσοδος, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι κινηματογράφοι. Υπήρξε τεράστια καθυστέρηση στη διαδικασία, περάσαμε από όλες τις επιτροπές, αρχιτεκτονική, αρχαιολογική, νεωτέρων μνημείων... Μάλιστα το αίτημα πέρασε από επιτροπή νεωτέρων μνημείων, αν και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και όχι από το υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο, επειδή το κτήριο του ΟΤΕ λίγο παραπάνω έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο από το ΥΠΠΟ, οτιδήποτε γειτνιάζει – χωρίς να αναφέρεται σε ποια ακτίνα – πρέπει να περνάει επίσης από το ΥΠΠΟ. Περάσαμε από τις επιτροπές, έχουν τελειώσει όλα αυτά, είμαστε στην τελική φάση να πάρουμε την άδεια, αλλά, για να την πάρουμε, πρέπει να πληρώσουμε και αναζητούμε χρήματα. Θα καταβάλει ένα ποσό η Εθνική Ασφαλιστική που έχει ασφαλίσει τους κινηματογράφους, αλλά τα χρήματα δεν επαρκούν». Το κόστος, όπως μας λέει η κ. Αλεβίζου, φτάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ. «Και μιλάμε για την είσοδο των κινηματογράφων, όχι για όλο το κτήριο» σημειώνει. «Ωστόσο, η είσοδος είναι μεγάλη, περίπου 250 μέτρα, και πρέπει να στηριχτεί σωστά γιατί πάνω από τους κινηματογράφους υπάρχουν άλλοι δύο όροφοι που καταστράφηκαν στη φωτιά. Θα στηριχτεί ολόκληρο το κτήριο περιμετρικά, θα μπουν κάποια πανό για να κρυφτεί όλο το υπόλοιπο μέρος που φέρει τα σημάδια της φωτιάς. Οι μελέτες έχουν εκπονηθεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο Βεντουράκη και ο χρόνος κατασκευής υπολογίζεται σε ένα περίπου τρίμηνο...».
Το Ίδρυμα Δεκόζη - Βούρου, όπως αναφέρει η κ. Αλεβίζου, «προσπαθεί να μαζέψει τα χρήματα, δεν έχουμε δικό μας κονδύλι. Δεν παίρνουμε επιδότηση, και λογικό είναι. Το Ίδρυμα έχει εισοδήματα από κάποια ακίνητα, τα οποία τα χρησιμοποιεί για πολιτιστικούς σκοπούς. Αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθεί η ζημιά στο “Αττικόν”...».
Στην αναμονή για μια τροπολογία
Από την Περιφέρεια Αττικής έχει εγκριθεί κονδύλι ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για όσους υπέστησαν ζημιές τη νύχτα της 12ης Φεβρουαρίου 2012, αλλά μέχρι τώρα έχουν αποζημιωθεί όσοι είχαν μικρές ζημιές. Από τον Δήμο Αθηναίων έχουν γίνει πάντως κινήσεις για την τροποποίηση του νόμου γιατί έχει δυσλειτουργικά σημεία και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις όσων υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Ένα σχέδιο νόμου με τροποποιήσεις στα δυσλειτουργικά σημεία έχει ήδη υποβληθεί στη Βουλή και περιμένει τη σειρά του για να ψηφιστεί. Το υπουργείο Πολιτισμού πάντως παραμένει στην ανακοίνωση του κ. Γερουλάνου – δηλαδή μόνο στα λόγια...
Όπως επιβεβαιώνει η κ. Βρεττού, υπεύθυνη στον Δήμο Αθηναίων για τους υπολογισμούς ζημιών σε κτήρια, «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των αποζημιώσεων της μεγάλης κλάσης. Θα γίνουν αλλαγές στην τροπολογία και έπειτα θα εξεταστούν τα αιτήματα από επιτροπή. Το υπουργείο Οικονομικών, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, ο Εμπορικός Σύλλογος και το Εμπορικό Επιμελητήριο προωθούν από κοινού την τροπολογία προς ψήφιση που αφορά τον τρόπο υπολογισμού των ζημιών και τον χρόνο εκταμίευσης των χρημάτων. Κυρίως ο τρόπος υπολογισμού των ζημιών ήταν ο χρονοβόρος παράγοντας που δημιουργούσε καθυστερήσεις. Για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία, γίνονται κάποιες αλλαγές στα υπάρχοντα άρθρα της τροπολογίας. Αν συνεχίζαμε έτσι, κάθε κτήριο θα έπαιρνε ένα - δυο χρόνια... Ήταν πάρα πολλά τα κτήρια που καταστράφηκαν εκείνη τη νύχτα, και τα κτήρια με ζημιές κάτω των 15.000 ήταν πολλά. Τώρα έχουν φτάσει στο ταμείο αυτές οι περιπτώσεις. Απομένουν 40 κτήρια με μεγάλες ζημιές – υπάρχουν καταστήματα που κάηκαν ολοσχερώς. Πλέον η τροπολογία είναι στη Βουλή, αλλά νομίζω ότι δεν έχει κατατεθεί λόγω των γεγονότων. Αν εγκριθεί η τροπολογία, η Επιτροπή είναι έτοιμη. Αν βγει το ΦΕΚ και λυθούν τα χέρια της Επιτροπής, σε μια - δυο συνεδριάσεις θα φτάνει το αίτημα αποζημίωσης στο ταμείο...». Ας ελπίσουμε πως το «Αττικόν» θα γιορτάσει τα 100 του χρόνια όπως του αξίζει, υπέρλαμπρο και με κόσμο...
ΤΡΙΤΗ, 30 Ιουλίου 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου