Της Παρής Σπίνου
Οι σύγχρονοι Ελληνες καλλιτέχνες, ήδη καταξιωμένοι στα 50 τους, αλλά και δυναμικά ανερχόμενοι στα 30 τους, μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε με αλληγορίες και μεταφορές τις πρωτόγνωρες δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε, αλλά και να δούμε το φως που αρχίζει να φαίνεται. Ο Βασίλης Αβραμίδης χτίζει αινιγματικά, παράδοξα, φυσικά τοπία μέσα από ένα μικρόκοσμο ανθρώπων, ζώων, μηχανών, καθημερινών αντικειμένων. Η Αφροδίτη Λίτη μεγεθύνει «απειλητικά» μορφές από τον φυτικό ή ζωικό κόσμο -ένα δελφίνι, μια πεταλούδα, ένα έντομο- στα γλυπτά της, με βάση το μέταλλο και τις γυαλιστερές ψηφίδες. Με έντονα χρώματα και μια φύση που οργιάζει, ο Μανώλης Χάρος ζωγραφίζει τη «Μεσογειακή ουτοπία».
Βασισμένη στην εμπειρία της, η Βίκυ Γεωργιοπούλου σαρκάζει το όνειρο πολλών για μια θέση στο Δημόσιο, αλλά και την παγίδευση στο σύστημα που εκμηδενίζει την προσωπικότητα. Σε ένα από τα έργα της βλέπουμε την ίδια, καθισμένη σ’ ένα γραφειάκι με ένα κλουβί στο κεφάλι… «Δώρο από τον πρίγκιπα» είναι ο τίτλος του έργου της Μαρίας Γιαννακάκη με παιδικά πρόσωπα, που περιμένουν το αεροπλάνο να ρίξει μάννα εξ ουρανού στην Ελλάδα του Μνημονίου;
Πώς είναι να ισορροπείς σε ένα σκοινί που είναι δεμένο στον λαιμό του άλλου, μοιάζει να αναρωτιέται ο Κωνσταντίνος Φαζός, που εμπνέεται από ρόλους και συμπεριφορές. Η Ιωάννα Καφίδα, με σταυροδρόμια και βαλίτσες, εστιάζει στις επιθυμίες και τα διλήμματα της εφηβικής ηλικίας απέναντι στις προκλήσεις της ζωής. Ο Αντώνης Μιχαηλίδης αφηγείται σουρεαλιστικές ιστορίες με ανάγλυφα και γλυπτά: στο «Παιχνίδι», αντίπαλος στο τερέν του τένις είναι ένα ορμητικό λιοντάρι.
Ο Θανάσης Παναγιώτου ζωγραφίζει λαβυρινθώδεις πόλεις και αερόστατα με την αίσθηση της αιχμαλωσίας, του κινδύνου, αλλά και της ελπίδας για απόδρασης. Εναν κόσμο διφορούμενο, κατακερματισμένο και μεταλλασσόμενο αποτυπώνει Γιώργος Τσεριώνης στις εικόνες του, που δημιουργούν περίεργους συνειρμούς, καθώς συνυπάρχουν ο άνθρωπος και ο πίθηκος, ο αστροναύτης και ο γαϊδαράκος.
Πώς όμως βιώνουν οι νεότεροι τη δημιουργία εν μέσω κρίσης και πώς συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την «Ιθάκη»; «Σίγουρα όχι με δακρύβρεχτο τρόπο», λέει ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, ο οποίος με επιρροές από τα κόμικς, την ασιατική παράδοση, αλλά και τη βυζαντινή τέχνη δημιουργεί φαντασιακές πόλεις εστιάζοντας στην τάση της φυγής. «Η εποχή σε βάζει να κάνεις έργα με την αίσθηση του κατεπείγοντος. Οταν βγαίνω από το εργαστήριο, βλέπω τις αντιθέσεις της πόλης, την Ακρόπολη, το μουσείο, αλλά και τη φθορά και τη σήψη που με τραβάει με βία από την πραγματικότητα». Αδέσμευτος από αίθουσες τέχνης, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και τις δυνατότητες του Ιντερνετ: «Πρόκληση είναι να φτιάξεις ένα έργο που δεν είναι προαγορασμένο και να δημιουργήσεις στον άλλο την ανάγκη να το αποκτήσει. Καθένας οφείλει να αντιληφθεί ότι η ευμάρειά του εξαρτάται από τις δικές του αποφάσεις και ευθύνες».
Η Λυδία Στατήρη βλέπει επίσης ότι η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος έχει πρακτικές συνέπειες: «Ελλείψει χώρου δεν μπορώ να εργαστώ όπως θέλω, σε μεγάλες διαστάσεις, με συγκεκριμένα υλικά. Αλλά προσαρμόζομαι και προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη. Ενθαρρυντικό είναι ότι οι καλλιτέχνες δεν βασίζονται πλέον τόσο στο κράτος, υπάρχουν συνεργασίες και πρωτοβουλίες χωρίς σκοπό το κέρδος. Γιατί το πιο σημαντικό είναι να δείχνεις τη δουλειά σου». Η ίδια ζωγραφίζει πρόσωπα σαν μάσκες, με έντονο βλέμμα, επιχειρώντας να αποτυπώσει την «ψυχή» του άλλου. Στην έκθεση βλέπουμε δύο πορτρέτα της, ένα νεανικό, «άσπιλο», και ένα γερασμένο, με τις ρυτίδες του χρόνου να αποτυπώνουν τη γεωγραφία της ζωής.
p.spinou@efsyn.gr
• INFO: Ιδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, Χώρα Ανδρου, μέχρι 29 Σεπτεμβρίου. Συμμετέχουν επίσης οι καλλιτέχνες: Ιουλία Βεντίκου, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Τίνα Καραγεώργη, Νίκος Λαγός, Αθηνά Λατινοπούλου, Βάλλυ Νομίδου, Νίκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Φερέτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου