Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΕΣΗ ΟΔΟΣ ΘΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

30/08/13ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Εφημερίδα των Συντακτών

Οδεύοντας προς τελική λύση

Σε έκτακτη σύσκεψη με τον Π. Παναγιωτόπουλο αποφασίστηκε να αποσπαστούν οι αρχαιότητες, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο μετρό και στη συνέχεια να επανατοποθετηθούν. Ο Γ. Μπουτάρης δηλώνει ικανοποιημένος, αλλά ζητάει δέσμευση με νέα υπουργική απόφαση.

Σε έκτακτη σύσκεψη με τον Π. Παναγιωτόπουλο αποφασίστηκε να αποσπαστούν οι αρχαιότητες, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο μετρό και στη συνέχεια να επανατοποθετηθούν. Ο Γ. Μπουτάρης δηλώνει ικανοποιημένος, αλλά ζητάει δέσμευση με νέα υπουργική απόφαση

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

Η επιμονή του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να διατηρηθούν οι βυζαντινές αρχαιότητες της Μέσης Οδού στον τόπο ανακάλυψής τους και η προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που επέβαλε «πάγωμα» στην απομάκρυνσή τους από το σταθμό «Βενιζέλου» της Θεσσαλονίκης, έφερε θετικά αποτελέσματα. Ηταν μια μεγάλη εκστρατεία αυτή που πραγματοποιήθηκε τους περασμένους μήνες από αρχαιολόγους, επιστήμονες, κατοίκους της πόλης, μελετητές, καθηγητές πανεπιστημίου, προκειμένου να αναστρέψουν την υπουργική απόφαση που αφορούσε την απόσπαση των αρχαιοτήτων σε άλλο σημείο της πόλης. «Θα χάσουν τεράστιο μέρος από τη σημασία τους» φώναζαν οι αρχαιολόγοι. Γιατί, πώς θα σας φαινόταν αν ο Παρθενώνας είχε αποσπαστεί σε άλλο σημείο;


Η είδηση ότι τελικά βρέθηκε η λύση για τη συνύπαρξη αρχαιοτήτων-μετρό στο ίδιο σημείο, διαδόθηκε ταχύτατα το βράδυ της Τετάρτης, μετά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος και πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης. Μια λύση που ορισμένοι «διερρήγνυαν τα ιμάτια» τους πριν από μερικούς μήνες, ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

«…οι αρχαιότητες οι οποίες έχουν βρεθεί θα αποσπαστούν από το σημείο αυτό για να προχωρήσει το έργο, θα φυλαχθούν, θα προστατευθούν και στη συνέχεια θα επανατοποθετηθούν», δήλωσε ο υπουργός. Η πρόταση, όπως είπε, θα πρέπει να εισαχθεί εκ νέου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καθώς στις αρχές του Ιανουαρίου είχε αποφασίσει ομόφωνα την απόσπαση των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο «Παύλος Μελάς». Απόφαση που, έτσι κι αλλιώς, είχε χαρακτηριστεί τεχνικά εφικτή, αλλά δύσκολη και δαπανηρή. Ηδη από τις αρχές Απριλίου έχει παρουσιαστεί μελέτη από ομάδα εργασίας του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που έκανε λόγο για συνύπαρξη αρχαιοτήτων μετρό, με ένα ποσοστό αφαίρεσης των ευρημάτων της τάξης του 20%. Οπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «είναι αυτονόητο ότι για να προχωρήσει η διοικητική διαδικασία ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παραιτηθεί από την εκκρεμή αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ».

Ωστόσο, ο Γιάννης Μπουτάρης δηλώνει ότι αν δεν υπάρξει καινούργια υπουργική απόφαση, δεν πρόκειται να την αποσύρει. «Με ικανοποιεί η λύση που συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές. Η συνύπαρξη των αρχαίων με το μετρό είναι εφικτή. Εμείς ζητάμε αλλαγή της προηγούμενης υπουργικής απόφασης. Υπάρχει μια διαδικασία που θα κρατήσει τρεις-τέσσερις εβδομάδες και στη συνέχεια το υπουργείο Πολιτισμού θα αποφασίσει τις ενέργειες που θα κάνει για την αλλαγή της υπουργικής απόφασης. Πρέπει να είναι σαφές ότι τα αρχαία θα αποσπαστούν για να προχωρήσει το έργο και στη συνέχεια θα επανατοποθετηθούν, δεν θα μείνουν κάπου αλλού. Αν το υπουργείο Πολιτισμού μάς είχε ακούσει από τον Μάρτιο, δεν θα είχαμε όλη αυτή την ταλαιπωρία», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για να υπογραμμίσει ότι ζητάει την αλλαγή της υπουργικής απόφασης για να αποσύρει την προσφυγή από το ΣτΕ προκειμένου να μη μείνει τίποτα μετέωρο. «Θέλω όλα να είναι καθαρά», μας είπε ο Γιάννης Μπουτάρης και μας θύμισε ότι έτσι κι αλλιώς έχει δηλώσει: «Πάνω από το πτώμα μου θα περάσετε για να κουκουλώσετε τα αρχαία και να τα απομακρύνετε από τον σταθμό».

«Η αναπομπή είναι η μόνη διαδικασία σύμφωνη με τη βούληση του δήμου, της αρχαιολογικής κοινότητας και της προσωρινής απόφασης του ΣτΕ. Γιατί η Αττικό Μετρό δεν δέχεται να γίνει αναπομπή; Γιατί επιμένει να διατηρεί σε ισχύει μια υπουργική απόφαση ουσιαστικά “πεθαμένη”; Γιατί τρώει τόσο χρόνο σε παρελκυστικές πολιτικές; Εχουν περάσει τόσοι μήνες και η ευθύνη για τις καθυστερήσεις είναι μόνο δική τους», μας είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα.

Στη σύσκεψη με τον υπουργό Πολιτισμού και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης συμμετείχαν ο υπουργός Μακεδονίας–Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η γ.γ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» Χρήστος Τσίτουρας, ο ειδικός σύμβουλος του ΥΠΠΟΑ Χρήστος Βλασσόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κώστας Ζέρβας και Ανδρέας Κουράκης.

Χθες, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ταξίδεψε στην Αμφίπολη των Σερρών, όπου πραγματοποιείται η πολυσυζητημένη ανασκαφή στον τύμβο Καστά.

v.tzevelekou@efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου