ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δική του σελίδα στο Facebook έχει αποκτήσει το αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Και μάλιστα μπήκε δυναμικά.
Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2013 (18 Μαΐου) που
έχει θέμα «Μουσεία (μνήμη και δημιουργικότητα) = κοινωνική αλλαγή», το
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα οργανώσει μια διαδικτυακή δράση
μέσω αυτής της σελίδας του στο Facebook. Τίτλος: «Συνομιλούμε,
θυμόμαστε, δημιουργούμε... αλλάζουμε;» και στόχος να δημιουργηθεί μια
διαδραστική σχέση, μια συνομιλία με το κοινό του με θέμα τη μνήμη.Το ΑΜΘ καλεί, λοιπόν, τους φίλους του να συνδεθούν με τη σελίδα του στο Facebook και να μοιραστούν το στήσιμο μιας έκθεσης, επώνυμους επισκέπτες που επισκέπτονται συλλογές του, το παρασκήνιο της κλοπής ενός αγάλματος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γερμανούς, τη συντήρηση ενός ευρήματος, την περιπέτεια ενός χρυσού στεφανιού από τα χέρια των αρχαιοκαπήλων ως το μουσείο Γκετί στο Λος Αντζελες και άλλα πολλά. Είναι όλα αληθινά και σχετίζονται με τη Βόρεια Ελλάδα και με το μουσείο.
Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν τα δικά τους αντικείμενα ή τους τόπους που συνιστούν τις δικές τους πολύτιμες αναμνήσεις. Το υλικό που θα αναρτήσει το κοινό (φωτογραφίες, αφηγήσεις, μαρτυρίες, ποιήματα, video κ.λπ.) θα είναι ο πυρήνας τον οποίο θα επεξεργαστεί το μουσείο για τη δημιουργία μιας εικονικής έκθεσης στο Διαδίκτυο.
Ακόμη πιο προχωρημένη είναι η γειτονική ΙΖ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων, με δικούς της λογαριασμούς για τις Αιγές στο Facebook και στο Twitter, όπως και με χωριστή ιστοσελίδα (http://www.aigai.gr/) που φέρει τον τίτλο Αιγές η βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων.
Αλλά στα ίδια βήματα βαδίζει και το έτερο μεγάλο μουσείο της ίδιας εφορείας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας. Με σελίδα στο Facebook και δική του ιστοσελίδα επίσης (http://www.pella-museum.gr/) δίνει ευκαιρία σε μελλοντικούς επισκέπτες ή και απλούς ενδιαφερόμενους να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες, επιστημονικές ή και χρηστικές. Ο δύο ιστοσελίδες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
«Στα νότια του ποταμού Αλιάκμονα, στη «Μακεδονίδα γη» του Ηροδότου, στους πρόποδες του ''Μακεδονικού όρους'' βρίσκονται αι Αιγεαί, ο τόπος με τα πολλά κατσίκια. Η πρώτη πόλη των Μακεδόνων» σημειώνει η έφορος Αγγελική Κοτταρίδη. Τονίζει επίσης: «αι Αιγεαί ήταν μια πόλη ''κατά κώμας'', ένα ''ανοιχτό'' πολεοδομικό μόρφωμα με το ''άστυ'' στο κέντρο και πολλούς μικρούς και μεγάλους οικισμούς ολόγυρα, ο αριθμός των οποίων δικαιολογεί τον πληθυντικό του ονόματος, όπως αι Αθήναι και αι Θήβαι, και αποτυπώνει στον χώρο το αρχαιότροπο μοντέλο μιας κοινωνίας στηριγμένης στην αριστοκρατική δομή των γενών με σημείο αναφοράς και πόλο συνοχής τη βασιλική εξουσία.
Ιστορία, άνθρωποι, ανασκαφές, όλα παρουσιάζονται στις Αιγές, γνωστές σήμερα και ως Βεργίνα. Μαζί με πρόσθετα κείμενα γνώσεων, και πλούσια εικονογράφηση στην οποία περιλαμβάνονται και ιστορικές φωτογραφίες από την ανασκαφή του Μανόλη Ανδρόνικου. Ανάλογα είναι τα στοιχεία που μπορεί να αντλήσει κάθε ενδιαφερόμενος και από τη σελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας.
Αγγελική Κώττη ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου