Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Ενα νέο παλάτι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Σίσι. Ο ανασκαφέας του λόφου Μπούφος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UCL της Λουβέν και διευθυντής της Βελγικής Σχολής Αθηνών, Γιάν Ντρίσεν, δίνει διάλεξη την Πέμπτη στο Μουσείο Ακρόπολης με θέμα «Στη σκιά του Μινώταυρου: Νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Σίσι»
 
Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Είναι το μεγαλύτερο (22.000 τ.μ.) και πιο λαμπρό παλάτι της μινωικής Κρήτης. Στους λαβυρινθώδεις διαδρόμους του κρυβόταν ο μυθικός Μινώταυρος. Πέρα όμως από τον διάσημο τούτο κάτοικο του περίφημου παλατιού της Κνωσού - που ακόμη δεν έχει καταφέρει να ενταχθεί στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO - ποίοι έμεναν στα δεκάδες δωμάτια του και ποίοι κάθισαν στο θρόνο του;

Την απάντηση επιχειρεί να δώσει ένα νέο, μικρότερο σε διαστάσεις, αλλά πολύτιμο σε πληροφορίες παλάτι που έφερε η αρχαιολογική σκαπάνη στο Σίσι, τέσσερα μόλις χιλιόμετρα ανατολικά από ένα άλλο σπουδαίο μινωικό παλάτι, εκείνο των Μαλλίων.

«Ελπίζουμε πως μέσα από τα ανασκαφικά ευρήματα θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε ποιος ήταν ο ρόλος του ηγεμόνα στη μινωική κοινωνία και πως λειτουργούσε η εξουσία», λέει ο ανασκαφέας του λόφου Μπούφος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UCL της Λουβέν και διευθυντής της Βελγικής Σχολής Αθηνών, Γιάν Ντρίσεν, που θα δώσει διάλεξη την Πέμπτη στις 11.00 στο Μουσείο Ακρόπολης με θέμα «Στη σκιά του Μινώταυρου: Νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Σίσι». Εκδήλωση που διοργανώνεται από την πρεσβεία του Βελγίου και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
.......

Το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς


«Στα μινωικά παλάτια, αντίθετα με εκείνα της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου, δεν έχουμε παρά ελάχιστες απεικονίσεις ανθρώπινων μορφών που να έχουν εξουσία. Επίσης δεν υπάρχουν βασιλικοί τάφοι, ενώ στην Αίγυπτο αρκεί να θυμηθούμε τον τάφο του Τουταγχαμών. Και επίσης ενώ τόσο στα ανάκτορα της Ανατολής όσο και των Μυκηνών στο επίκεντρο βρίσκεται η αίθουσα του θρόνου, στη μινωϊκή αρχιτεκτονική στο επίκεντρο βρίσκεται μια μεγάλη αυλή. Και επιπλέον στον θρόνο της Κνωσού δεν φαίνεται να κάθισε ο πρώτος δικαστής στην Ιστορία, ο Μίνως, στον οποίο παραδόθηκαν οι νόμοι απευθείας από τον Δία, αλλά η μεγάλη ιέρεια – όπως μαρτυρούν τα εικονογραφικά στοιχεία, γεγονός που διαφοροποιεί σε ένα ακόμη σημείο την μινωική από τις άλλες κοινωνίες της ίδιας εποχής», επισημαίνει ο βέλγος καθηγητής.

Τα ευρήματα της τελευταίας πενταετίας στο Σίσι έχουν αποκαλύψει ένα νεκροταφείο που ήταν σε χρήση από το 2.600 έως το 1750 π.Χ. γεμάτο τάφους που μοιάζουν με μικρές οικίες της εποχής και στους οποίους θάβονταν περισσότεροι από ένας νεκροί συνοδευόμενοι από λιγοστά κτερίσματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι ιδιαιτέρως περιποιημένες ταφές γυναικών μέσα σε αποθηκευτικά αγγεία.

Τα σπίτια των κατοίκων στους οποίους ανήκε το νεκροταφείο βρίσκονταν πιο ψηλά στο λόφο και ορισμένα φέρουν ίχνη από ελαφρόπετρα που φαίνεται ότι έφτασε ως εκεί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.
Και στο κτίριο που βρίσκεται στην κορυφή δεν έλειπαν χώροι που συνδέονται με την παρουσία ανδρών και γυναικών, αν κρίνει κάποιος από τον κρατήρα (αγγείο για την ανάμειξη νερού και κρασιού) και τα υφαντικά βάρη, γύρω από μια κεντρική αυλή ενώ παρόντα είναι και τα κέρατα καθοσιώσεως, που συναντάμε στα παλάτια της Κνωσού, της Ζάκρου και σε χώρους που συνδέονται με τελετουργίες.

Η τελευταία έκπληξη έως να αποκαλυφθεί χρειάστηκε η επέμβαση του στρατού, καθώς οι αρχαιολόγοι αντί να βρουν αρχαία, έπεσαν πάνω σε πάνω σε χειροβομβίδες ξεχασμένες από τους Ιταλούς στο λόφο. Όταν η περιοχή καθαρίστηκε αποκαλύφθηκε ένας κέρνος, μια λίθινη κατασκευή για την προσφορά καρπών σε μια μεγάλη λιθόστρωτη αυλή, ένδειξη ότι πολύ κοντά πρέπει να βρίσκεται ένα ακόμη παλάτι.

Τόσο η μορφή του συγκροτήματος με τις αναλογίες ένα προς δύο, τα δωμάτια γύρω από μια κεντρική αυλή, όσο και ο κέρνος για τις προσφορές σε συνδυασμό με τα αγγεία που βρέθηκαν και προορίζονταν για την κατανάλωση ποτών κάνουν τους ερευνητές να πιστεύουν πως τα λεγόμενα παλάτια ήταν στην πραγματικότητα δημόσιοι τελετουργικοί χώροι.

Το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η εκδήλωση αύριο (Πέμπτη) στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι μία από τις λίγες που διοργανώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι υπόλοιπες σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτισμού έχουν ως εξής:

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 και ώρα 19.00, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσικό Σχολείο Ιλίου παρουσιάζουν το συμφωνικό έργο Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη,στη μεγάλη Αίθουσα του Βωμού. Εκατόν εξήντα επτά μαθητές και μαθήτριες θα ερμηνεύσουν το Λαϊκό Ορατόριο για Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία, Λαϊκή Ορχήστρα, Βαρύτονο, Λαϊκό Τραγουδιστή και Αφηγητή, με μαέστρο τον καθηγητή τους Γιάννη Πανταζάτο.

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Την Πέμπτη στις 11.00 π.μ και τις 12.00 π.μ θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των μνημείων της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας.

ΠΑΤΡΑ

Την Πέμπτη στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, ομιλία με θέμα «Το έργο της αποκατάστασης του Παρθενώνα» από τον Πέτρο Κουφόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΜΥΣΤΡΑΣ

Εικαστικό δρώμενο στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά.

ΔΕΛΦΟΙ

Στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών θα προβληθεί αύριο και την Κυριακή, το ντοκιμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη «Αναβίωση του αρχαίου δράματος. Δελφικές εορτές 1927». Ωρες προβολής 11.00 και 13.00

ΤΡΙΚΑΛΑ

Την Πέμπτη ξεναγήσεις στο Βυζαντινό Κάστρο Τρικάλων και στην έκθεση κεραμεικής με τίτλο «Από τα λυχνάρια στους μαστραπάδες, στο Οθωμανικό Τέμενος.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εκπαιδευτικές περιηγήσεις μαθητών στους αρχαιολογικούς χώρους Σέσκλου, Διμηνίου και Παλιών Βόλου

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

ΗΠΕΙΡΟΣ

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους της Πρέβεζας και της Άρτας. Προγραμματίζεται γνωριμία των μαθητών με τα παλιά σχολικά κτίρια της Θεσπρωτίας.


ΧΑΝΙΑ

Για την Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί:
1. Ξενάγηση στην αρχαία Απτέρα στις 11 π.μ., από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
2. Ξενάγηση στην αρχαία Φαλάσαρνα στις 11 π.μ., από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
3. Ξενάγηση στη μινωική Κυδωνία στο λόφο Καστέλι στην Παλιά Πόλη των Χανίων στις 17.30, από τη πλατεία του Σιντριβανίου.
4. Ξενάγηση στη Βυζαντινή οχύρωση του λόφου Καστελίου και περιήγηση στο δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης Χανίων με τελικό προορισμό το Φρούριο Φιρκά, στις 18.30 από τη συμβολή των οδών Δασκαλογιάννη και Κανεβάρω.
5. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και από τις 9.00 έως τις 14.00, θα είναι ανοικτά ο ναός του Αγ. Ρόκκου και το παρεκκλήσι Renier στην Παλιά Πόλη των Χανίων, ο ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στην Επισκοπή Κισάμου και ο ναός του Αγ. Νικολάου στα Κυριακοσέλλια Αποκόρωνα.

ΡΕΘΥΜΝΟ

Για την Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί τα εξής:

1. Ξενάγηση στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου με αφετηρία τη Μεγάλη Πόρτα στις 18.00
2. Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου. Η ξενάγηση θα είναι επαναλαμβανόμενη ανά μια ώρα, από τις 10.00 έως και τις 14.00. Χώρος συνάντησης η είσοδος του μουσείου.
3. Θα είναι ανοικτά για το κοινό 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00:
α) Ο ναός της Αγίας Σοφίας, στη συμβολή των οδών Πάνου Κορωναίου και Σμύρνης, με την έκθεση "Εις το πυρ το εξώτερον..." Η φωτιά της Κόλασης στη θρησκευτική ζωγραφική της Κρήτης.
β) Το Τζαμί του Καρά Μουσά Πασά, στη συμβολή των οδών Βίκτωρος Ουγκώ και Αρκαδίου, με την έκθεση "Το Ρέθυμνο στους Οθωμανικούς χρόνους" .

ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Κυριακή 26 Μαΐου
- Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής των παιδιών του Γυμνασίου του Αγίου Κωνσταντίνου με θέμα «Τα παιδιά και οι νέοι σχεδιάζουν την αφίσα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων».
- Ημερίδα με θέμα "Ασκληπιείο Δαφνούντος. Οι πολίτες συμμετέχουν στην προστασία των
μνημείων"
- Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Δαφνούντος στον Άγιο Κωνσταντίνο.
Δευτέρα 27 Μαΐου 2013
- Εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα μνημεία είναι γύρω μας» για παιδιά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας
Χώρος διεξαγωγής των εκδηλώσεων: Δημαρχείο Δήμου Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου στα Καμένα Βούρλα, Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου, αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Δαφνούντος στον Άγιο Κωνσταντίνου.

Τέλος την ευκαιρία να αγγίξουν πρωτότυπα ζωομορφικά ειδώλια και να ενημερωθούν για την ειδωλοπλαστική θα έχουν όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «FAUNA: αγγίζοντας αυθεντικά ζωομορφικά ειδώλια κλασικής αρχαιότητος, καταθέτω τα συναισθήματά μου» της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών. Την Πέμπτη και την Παρασκευή 09:30 -14:30 στους χώρους της εφορείας (είσοδος από Διοσκούρων 6, Πλάκα).

Να υπενθυμίσουμε δε, ότι πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων, η είσοδος στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους σε όλη τη χώρα την Πέμπτη θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Μαίρη Αδαμοπούλου | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου